Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Nivelul de trai, un nou experiment în România

Economie - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: digi24.ro

Data adaugarii: 2017-12-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Societatea românească este într-o continuă mișcare și transformare.
O modificare importantă îndelung comentată în viața socială, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, este trecerea contribuţiilor sociale exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25% la 37,25% din care:
- 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului (CAS 25% + CASS 10%) 
- contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, de 2,25%, vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale; acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.
Scăderea contribuțiilor cu 2% se va face concomitent cu scăderea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Astfel, România urmează să devină singura ţară din cadrul Uniunii Europene care transferă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor. Acest sistem nu este aplicat în niciun alt stat membru UE, deoarece implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop susținerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără însă a contribui la sistem (ex. elevi, studenți, pensionari). 
La nivel european, potrivit unui comunicat al PwC, în medie, cuantumul contribuţiilor angajatorilor este mai mare decât cel al angajaţilor.
Calculele PwC arată că  media contribuţiilor sociale suportate de angajator în statele Uniunii Europene este de 23,57%, în timp ce media contribuțiilor angajaților este de doar 13,35%. Acest lucru arată că în România nivelul contribuției angajaților va fi aproape de 3 ori peste media europeană,  eliminându-se în același timp contribuția angajatorului. De ce această măsură radicală? Foloseste cuiva? Suntem o țară-experiment?
Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligaţi să modifice decât nivelurile salariale pentru salariaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, contractele de muncă fiind  înţelegeri private, în care statul nu poate impune modificări fără acordul părţilor.
Potrivit unui raport Eurostat, în topul statelor europene cu cel mai ridicat nivel de trai continuă să domine Luxemburg și Novergia, urmate pe poziția a treia de Elveția. 
România s-a clasat în ultimii doi ani la coada clasamentului, fiind urmată doar de Bulgaria. 
Elveția este de departe cea mai costisitoare țară din Europa, cu 65% mai scumpă decât media celorlalte națiuni. La polul opus se afla Macedonia unde costurile vieții sunt cele mai mici, respectiv cu 58% sub media europeană.
Punctajul se calculează luând în considerare 30 de factori calitativi, printre care sistemul de sănătate, nivelul de educație si gradul de dezvoltare al infrastructurii, factori care permit locuitorilor să aibă o calitate a vieții ridicată.

Satisfacția românilor în legătură cu banii, dar și cu viața în general, surprinzător de sus în clasamentele UE

Deși în cadrul țărilor membre UE avem un nivelul de trai scăzut calculat conform indicatorilor financiari, paradoxal, satisfacția individuală față de calitatea vieții este peste media Uniunii Europene la multe capitole importante.
În ultimii ani, România a avut o creştere economică peste media europeană, estimările pentru anul 2017 fiind de asemenea optimiste.
Creşterea Produsului Intern Brut, ca şi ceilalţi indicatori macroeconomici, sunt doar niste cifre care dau o imagine asupra întregii ţări şi a întregii economii, dar nu şi asupra calităţii vieţii.
 
Nivelul de trai poate fi măsurat, de exemplu, şi în câte kilograme de carne sau ce bunuri de folosință indelungată  ne putem permite să cumpăram dintr-un salariu. 
În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, conform calculelor Eurostat la indicatorul „satisfacţia generală a vieţii“, dintr-un maximum de zece puncte România are 7,1. Media UE la acest indicator este de 7,1 puncte, cu un maxim de 8 puncte în Danemarca, Finlanda şi Suedia şi un minim de 4,8 puncte în Bulgaria. 
Conform statisticilor, trăim la fel de bine ca majoritatea europenilor din Vest şi nu mult sub cele mai dezvoltate economii din Uniunea Europeană.  
La capitolul „satisfacţie financiară“ avem un punctaj de 6,2 din zece, în condiţiile în care venitul net echivalat în medie anuală este de 2315 euro. În Uniunea Europeana,  media este de 6 puncte, cu un minim în Bulgaria de 3,7 şi un maxim în Danemarca şi Suedia de 7,6.

Venitul net anual, pe ultimul loc în Uniune

Cu un venit net anual de 2315 euro, România este pe ultimul loc la venituri în clasamentul țărilor membre UE, media fiind de 16101 euro, cu un maxim de 35270 euro înregistrat de Luxemburg . Cifrele de mai sus reflectă clar discrepanţa majoră dintre percepţia proprie asupra vieţii și veniturile necesare acesteia.
Gradul ridicat de satisfacţie al populației poate fi pus şi pe seama necesarului financiar redus pentru coşul de consum, pe aşteptările oamenilor faţă de condiţiile de trai.
Conform calculelor realizate de Instititutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) la finele anului trecut, o familie medie, statistic, este formată din 2,8 persoane, iar necesarul de trai din mediul urban presupune un coş minim de consum de 2273 lei pe lună. În zona rurală, valoarea acestui coş scade la 1831 lei, presupunând că o parte dintre produsele şi serviciile necesare sunt asigurate prin funcţionarea propriei gospodării. 
Calculul realizat de Institutul National de Statistică (INS) reduce valoarea coşului de consum la 1500 – 1700 lei, în funcţie de regiune.
Necesarul financiar al unei familii poate fi acoperit dacă ambele persoane adulte din familie sunt angajate. Majoritatea banilor se duc pe mâncare (38%), pe tutun şi alcool (6%), aproape un sfert din venituri merg către întreţinerea locuinţei, în timp ce banii pentru educaţie şi sănătate rămân foarte puţini.
În conformitate cu proiectul Bugetului de Venituri și Cheltuieli pe anul 2018, odată cu promisiunile de creștere a veniturilor în anul ce urmează vor creşte şi aşteptările oamenilor faţă de nivelul de trai.
Organizatorii forumului de la Davos susțin că nivelul de trai este un indicator mai bun decât PIB-ul pentru creșterea economică a unei țări. Atât țările dezvoltate, cât și cele în curs de dezvoltare, pentru măsurarea performanței economice, ar trebui să dea prioritate nivelului de trai din propria țara față de Produsul Intern Brut; indicatori precum speranța de viață, productivitatea și nivelul sărăciei ar trebui să aibă prioritate la elaborarea politicilor economice pentru a evita noi scăderi. 

Ne mulţumim cu puţin

Acest lucru este evidențiat şi în datele Institutului Național de Statistică: speranţa de viaţă în România este de 72 de ani,  cea mai mică din cadrul statelor membre UE.
Pentru un nivel de trai minim sau decent, mulți oameni trebuie să muncească și după vârsta legală de pensionare. 
Pentru că, vorba românului, “speranta moare ultima”, să ne bucurăm de luna decembrie care a început , de sărbătorile de iarnă și să sperăm că în anul care vine va fi mai bine pentru toata lumea.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Incepem sa ne invatam cu alt tip de infomatii, con ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  Dupa miscarile neamtului sigur va avea un al doile ...
  Sentința finală în cazul lui Dragnea ar putea fi grăbită.

  Titlull este jenant,continutul este subtirel,pacat ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  ai numai gainuse ! 3 ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  Din acest articol romanii au aflat doua stiri ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: