Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Guvernul României neglijează finanțarea învățământului superior și în 2018!

Economie - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-12-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) constată cu indignare că, în proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul 2018, adoptat de Guvernul României, finanțarea educației este un domeniu căruia nu i se acordă, nici pe departe, atenția cuvenită. Trecând peste faptul că nici în acest an nu se va aloca 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru bugetul educației, premisele finanțării învățământului superior sunt în continuare negative.

În cazul celor mai importante capitole bugetare observăm următoarea evoluție:
Finanțarea de bază a universităților crește doar cu 22% (până la 3.318.284.000 lei), în contextul în care Partidul Social Democrat (PSD) și-a asumat creșterea finanțării de bază în anii 2017-2018 până la suma de 6.522 lei per student echivalent. Această alocație ar conduce la un fond total de 4.232.455.185,58 lei, cu 914.171.186 lei mai mult față de proiecția bugetului pentru anul 2018. Creșterea este necesară pentru a acoperi cheltuielile salariale, care au explodat în ultimii ani, respectiv pentru ca instituțiile de învățământ superior să se poată dezvolta
Fondul pentru subvenția cămine-cantine crește cu doar 21% (până la 171.410.000 lei), deși aceleași asumări politice prevedeau dublarea acestei subvenții în anul 2017, ceea ce înseamnă un minim de 254.237.422 lei, cu 82.827.
422 lei mai puțin decât a fost alocat
Fondul de burse crește cu 5,86% (până la 900.000.000 lei), în contextul în care aici sunt cuprinse și anumite burse din învățământul preuniversitar și în care ANOSR a solicitat creșterea acestuia la 980.835.262 lei, pentru ca bursele studenților etnici români să atingă un prag decent în anul în care România își sărbătorește centenarul, fiind vorba de un act simbolic

Situația cea mai gravă o putem identifica în domeniul fondurilor pentru investiții în cheltuieli de capital. Astfel, putem observa că, dacă pentru anul actual, suma destinată a fost de 216.151.000 lei, previziunea pentru 2018 este de doar 67.631.000 lei, reprezentând o scădere a acestui fond cu 69%. Această scădere este alarmantă și departe de solicitarea ANOSR (2.443.207.800 lei), dar și mai departe de necesitățile sistemului de învățământ superior, având în vedere faptul că infrastructura academică, precum și spațiile destinate serviciilor studențești, se află într-o stare deplorabilă în foarte multe dintre cazuri, nefiind suficiente și adecvate pentru un învățământ centrat pe student, în conformitate cu prevederile Procesului Bologna.

Există toate premisele pentru ca funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră, respectiv a bibliotecilor universitare, să fie cât se poate de deficitară și în acest an. Fără o finanțare adecvată pentru aceste două servicii, rata abandonului universitar va continua să crească, iar performanța academică va fi limitată semnificativ. 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită Parlamentului României să nu adopte acest proiect de buget, în forma sa actuală. În perioada următoare vor fi trimise amendamente către toți membrii forului legislativ, astfel încât erorile din actuala formă a bugetului să fie corectate de Guvern.

„Din păcate, 2018 se anunță un nou an în care educația este grav subfinanțată. Încercările noastre de a ameliora dificultățile provocate de condiția socială a studenților români, modestă în cele mai multe din cazuri, respectiv de a îmbunătăți calitatea învățământului superior, se izbesc de o atitudinea prea puțin interesată a Guvernului României cu privire la educație. Parlamentul României are oportunitatea de a demonstra că pe agenda sa se află și subiecte de maxim interes pentru populație, astfel încât ne dorim amendarea prevederilor acestei legi în concordanță solicitările ANOSR. Doar prin acest tip de măsuri putem să tindem spre un sistem național de învățământ superior incluziv, relevant la nivel european și mulțumitor pentru societatea noastră” - a declarat Marius DEACONU, președinte ANOSR
 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ITALIA 12 HRISTOS 12; I.T.ALIA. I.T.-Ilie Tișbitu ...
  Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

  weber a ajuns un manipulat ...
  Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

  19-08-2018. 1+9+8+2+1-8=13 ALLAH; 20+1+8-8=21 MAHO ...
  Un al doilea seism puternic, duminică, în largul coastelor insulei indoneziene Lombok

  NEA EXPLICAT : LAPTELE DE BIVOLIŢĂ E NEGRU ... ...
  Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

  chichirau si gotiu la troaca ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Piata farma

  Extern

  Util