Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Creşterea ROBOR, spaima creditelor în lei

Economie - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Infopinia

Data adaugarii: 2017-12-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


După creşterea indicelui ROBOR, doljenii au devenit mai cumpătaţi în a se împrumuta în moneda naţională. În luna octombrie, au scăzut sumele contractate de populaţie pentru credite de consum, au crescut cele pentru locuinţe, pe fondul ultimelor fonduri alocate pentru „Prima Casă“, iar firmele au scăpat de creditele care le făceau probleme.

Ultimele statistici publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată că totalul creditelor în moneda naţională a scăzut în luna octombrie 2017 cu 54 de milioane de lei faţă de luna septembrie. Dacă în luna septembrie împrumuturile în lei contractate de firme şi populaţie în luna respectivă şi în trecut totalizau 4,366 miliarde de lei, în octombrie împrumuturile au scăzut la 4,312 miliarde de lei, în total. Dintr-o analiză mai detaliată a creditelor în lei pe cele două luni analizate se observă, din datele publicate de BNR, că cea mai mare scădere a împrumuturilor s-a constatat în rândul firmelor, de la 2,243 miliarde de lei la finele lui septembrie, la 2,170 miliarde de lei la sfârşitul lunii octombrie. Deci, au scăzut împrumuturile societăţilor doljene cu 73 de milioane de lei, doar de la o lună la alta. Un director de bancă din Craiova spune că firmele şi-au achitat din creditele restante, încercând să mai scape de o parte a creditelor neperformante pe care le-au avut. Totodată, unele firme ar fi devenit mai circumspecte în a face împrumuturi noi, din cauza creşterii dobânzilor variabile.
Analizând creditele totale ale populaţiei, se observă o scădere cu 2,5 milioane de lei a creditelor de consum şi o creştere cu 20 de milioane de lei a creditelor pentru locuinţe. Scăderea împrumuturilor pentru consum în perioada analizată se explică prin faptul că indicele ROBOR a început să crească brusc, încă din septembrie, fapt ce a influenţat intenţia de împrumut de consum în octombrie. În septembrie, indicele ROBOR la 3 luni a depăşit maximul ultimilor trei ani, atingând nivelul de 1,86%, iar în octombrie a crescut şi mai mult, sărind de 25. Pe parcursul lunii noiembrie, indicele ROBOR la 3 luni s-a menţinut pe creştere, ajungând pe 5 decembrie la un nou maxim al ultimilor ani, de 2,22%, iar ROBOR la 6 luni a urcat până la 2,35%. Pe 8 decembrie, ROBOR la 3 luni a scăzut uşor la 2,15%, iar la 6 luni a rămas nesemnificativ faţă de ziua anterioară, staţionând la 2,31%. Când creşte ROBOR, băncile măresc dobânda în funcţie de acest indice la datele stabilite în contractele de credit, pentru modificarea indicelui în formula dobânzii variabile percepută la credite, astfel că cresc ratele finale plătite de cei împrumutaţi.
GdS a calculat recent că influenţa ROBOR în rata totală de plată a unui credit de consum este de 10%, în sensul că au crescut ratele cu 10% după majorarea ROBOR. Iar la un credit prin „Prima Casă“, influenţa ROBOR în rata finală de plată către bancă este şi mai mare.
Reprezentanţii unor bănci recunosc neoficial că, de când a crescut ROBOR, s-a diminuat cererea de credite, atât din partea firmelor, cât şi din partea populaţiei. Cum se explică diminuarea creditelor de consum şi creşterea creditelor pentru locuinţe în octombrie? „Populaţia a devenit mai precaută, mai reticentă când vine vorba de împrumuturile de consum, din cauza creşterii dobânzilor, influenţate de creşterea indicelui ROBOR. Oamenii îşi fac calculele şi dacă văd că ROBOR este în creştere, atunci nu se împrumută dacă nu au strictă nevoie. În legătură cu creşterea creditelor pentru locuinţe, este vorba despre ultimul val de credite pentru locuinţe prin Programul «Prima Casă», înainte să se termine plafoanele băncilor pe anul acesta“, a explicat directorul unei bănci din Craiova, contactat de GdS. El a mai spus că inclusiv cei care s-au împrumutat pentru cumpărarea unei locuinţe au luat în calcul creşterea dobânzii ca urmare a creşterii indicelui ROBOR şi şi-au făcut bine calculele, având în vedere că pe viitor este posibil să mai crească ROBOR. Unii dintre cei care s-au împrumutat pentru o locuinţă au ales credite cu dobânzi fixe, iar cei împrumutaţi prin „Prima Casă“ au în contractele de credit formula dobânzii compusă din ROBOR la 3 sau 6 luni, plus o marjă de dobândă fixă de 2%, de care beneficiază banca (sau de 2,5%, la creditele mai vechi). Cu cât creşte ROBOR peste 2%, cu atât ponderea indicelui în rata finală de plată către bancă este mai mare. Cei împrumutaţi simt creşterea ROBOR în rata finală după ce trec cele trei sau şase luni trecute în contract, la data la care banca va schimba dobânda, în funcţie de cât ajunge ROBOR la acea dată.

Au scăzut şi creditele în valută

În perioada analizată a scăzut şi valoarea creditelor în valută la nivelul Doljului. Exprimate în lei, pentru uşurinţa calculelor, totalul creditelor în valută acordate doljenilor şi firmelor era în septembrie de 1,694 miliarde de lei, iar în octombrie a scăzut la 1,665 miliarde de lei. În ultima perioadă, şi valuta a crescut comparativ cu leul. Cea mai mare apreciere a avut-o euro în raport cu leul, înregistrând un maxim istoric luna trecută de 4,6551 de lei pentru un euro. Creşterea cotaţiei euro nu doar că scumpeşte creditele aflate deja în sold, dar îi şi poate determina pe alţii să se gândească bine dacă se împrumută sau nu în valută.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Anna:
  Chiar ca spaima. Rau de tot. Tot in lei am facut si eu cand am imprumutat petru locuinta din Cosmopolis. Nu reget nicio secunda achizita, regret cat de instabila e economia in tara asta..
  2018-01-18, 12:29:53 (adresa: 86.121.56.*)
 2. de :
  Anna mai trebuie sa recunosti ca esti o TeRFeLista.
  2018-01-18, 14:19:37 (adresa: 176.10.99.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C