Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Salariile angajaţilor MAI nu scad

Economie - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Observator TV

Data adaugarii: 2018-02-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Peste 100.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne s-au bucurat de măriri salariale, valoarea totală a majorărilor ridicându-se la suma de 290 de milioane de lei. Astfel, salariile poliţiştilor au crescut cu 10%, iar cele ale militarilor şi ale personalului civil cu 15%
Carmen Dan: ,,Nu sunt reale speculaţiile privind scăderea salariilor poliţiştilor”

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a declarat pe 7 februarie, într-o conferinţă de presă, la sediul MAI, că informaţiile potrivit cărora salariile angajaţilor din interne (poliţiştii, jandarmii, pompierii, poliţiştii de frontieră) ar urma să scadă nu sunt reale. 
,,Aş vrea să fac câteva precizări de interes privind salarizarea personalului MAI.
În ultima perioadă au fost vehiculate diverse informaţii despre scăderea salariilor poliţiştilor. Acest tip de informaţii, generalizate la nivelul unei întregi categorii profesionale, nu sunt reale şi este necesar să fie clarificate”, a declarat ministrul Dan.
În 2017, potrivit măsurilor fiscal-bugetare adoptate, peste 100.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne s-au bucurat de măriri salariale, valoarea totală a majorărilor ridicându-se la suma de 290 de milioane de lei. Astfel, salariile poliţiştilor au crescut cu 10%, iar cele ale militarilor şi ale personalului civil cu 15%.  De asemenea, de la 1 ianuarie 2018, s-a mai adăugat o creştere în medie de 3 - 4% la salariul net.
,,Nu sunt reale speculaţiile privind scăderea salariilor poliţiştilor.  Dacă în decembrie 2016 salariul minim net al unui agent era de 1.373 de lei, acum este de 1.776 lei. La acesta se adaugă, în medie, 990 de lei - norma de hrană, 250 de lei - norma de echipament şi, după caz, alte sporuri în funcţie de condiţiile de muncă. Adunând aceste sume, rezultă că în acest moment venitul minim net al unui agent debutant este de 3.000 de lei, fără a mai pune la socoteală drepturile pentru ture de noapte sau pentru munca în zilele libere sau de sărbători legale. Acesta este cel mai mic venit al unui poliţist, adică acel poliţist ieşit direct din şcolile de agenţi”, a afirmat Carmen Dan.
De asemenea, aceasta a precizat că, dacă ne referim la toţi agenţii de poliţie, vom observa că venitul acestora pleacă de la 3000 de lei şi poate ajunge până la 5000 de lei în cazul agenţilor cu vechime de peste 25 de ani şi care ocupă funcţii cu indemnizaţie de comandă, cum ar fi şefii de post (sistemul de funcţii din domeniul de apărare fiind unul piramidal).

Sporul de 40%

În ceea ce priveşte sporul de 40%, Carmen Dan a explicat că acesta a fost acordat ca măsură fiscal-bugetară temporară până la 31 decembrie. În acest moment, nu mai există bază legală pentru acordarea sa.
De acest spor de 40% au beneficiat aproximativ 8.000 de poliţişti, din cei 127.000 de angajaţi ai ministerului. Este important de menţionat că acest spor de 40% s-a decis printr-un amendament susţinut în Parlament cu ocazia adoptării Legii de aprobare a ordonanţei nr 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, fiind valabil, evident, doar pentru anul trecut.

Sporul pentru risc şi suprasolicitare

Începând din luna februarie 2018, 3.000 de poliţişti beneficiază pentru prima dată de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 10%. Potrivit informaţiilor transmise de ministrul Dan, printre cei care beneficiază de acest spor se numără: poliţiştii din cadrul structurilor de acţiuni speciale, toţi criminaliştii, cei care îndeplinesc atribuţii în domeniul pirotehnic, respectiv cei care desfăşurau activităţi de cercetare la faţa locului prin utilizarea câinilor de serviciu.
Pentru alţi 25.000 de poliţişti care deţin calitatea de poliţie judiciară, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică a fost majorat de la 5% la 10%. 
Totodată, personalul care asigură paza, escortarea şi supravegherea persoanelor reţinute sau arestate preventiv va primi o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5% pentru timpul efectiv prestat în aceste condiţii (e vorba de aproximativ 1.200 de poliţişti). Creşterile urmează să se regăsească în salariile din luna martie. ,,Precizez că, în acest an, se vor menţine şi toate celelalte sporuri, indemnizaţii şi drepturi de echipament şi hrană pentru personalul MAI şi se va plăti în continuare majorarea de 75% pentru orele lucrate în week-end sau de sărbători legale”, a mai declarat aceasta. 

În acelaşi timp, rămân valabile şi alte sporuri şi majorări precum:

-Spor pentru munca de noapte - 25% raportat la orele lucrate
-Sporuri pentru condiţii grele de muncă - 10% raportat la orele lucrate
-Spor pentru condiţii vătămătoare - până la 15% raportat la orele lucrate
- Spor de izolare - până la 20% pentru aceia care îşi desfăşoară activitatea în zone greu accesibile (cum ar fi cei din Delta Dunării, de pe linia de frontieră sau din zona montană)
- Spor pentru operaţiuni periculoase - de la 16 la 50% raportat la orele lucrate, de care beneficiază de exemplu cei care intervin la situaţii de urgenţă, zone calamitate etc.
- Prime şi indemnizaţii ale personalului aeronautic pentru zona de IGAV şi paramedici SMURD
- Drepturi specifice personalului din marină şi scafandrilor - până la 50% din timpul efectiv lucrat.
-Indemnizaţia de instalare/mutare care ajunge până la 2 solde
-Majorare pentru activitatea în domeniul fondurilor europene - până la 50% 
- Sporul pentru lucrări şi misiuni speciale până la 50%.
,,Doamna ministru Carmen Dan a amestecat drepturile salariale cu cele nesalariale, cum ar fi echipamentul poliţiştilor. Neavând echipamentul asigurat, poliţiştii sunt nevoiţi să-şi achiziţioneze singuri echipament. Echipamentul nu reprezintă un drept salarial. Potrivit datelor furnizate de INS, salariul net al unui poliţist este de aproximativ 1.600 lei. La 8.000 de angajaţi MAI urmează să li se scadă veniturile”, a declarat Dumitru Coarnă, liderul sindical al poliţiştilor.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Sinistra Carmen Da:
  PENTRU CA MELITIENII NU AU SALARII CI INDEMNIZATII, ADICA NU PLATESC NIMIC LA PENSII SI LA SANATATE, CA PARLAMENTARII
  2018-02-09, 04:01:59 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

cu bicicleta, decat electrice ...
Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

a iesit la iveala, opozitia ...
Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: