Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Studiu: Anul 2018 va fi nefavorabil pentru afaceri

Economie

Data adaugarii: 2018-02-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 
Procentul companiilor care se aşteaptă la scăderea profitului în acest an este de două ori mai mare decât la începtul anului trecut, iar al celor care spun că nu cresc investiţiile este de asemenea aproape dublu, se arată în studiul "Evoluţia afacerilor în România în 2018". La întrebarea "cum credeţi că va fi anul 2018 pentru afaceri comparativ cu anul 2017?",  scorul total al răspunsurilor exprimate pe o scală de la 1 (total nefavorabil) la 10 (total favorabil) a fost de 4,4, conform Hotnews.
 
Evoluţia afacerilor în 2018 înseamnă continuarea cercetărilor pe care le-am început în 2013 privind mediul de afaceri din România. An de an adresăm managerilor întrebările cele mai importante referitoare la cifra de afaceri, profit, investiţii sau salarii. Această analiză arată care este sentimentul de business la nivelul companiilor din România la începutul lui 2018. Din păcate, datele comparative cu aceeaşi perioadă a anului 2017 indică alterarea acestuia. Apetitul pentru investiţii continuă să se erodeze, pentru majoritatea respondenţilor creşterea salariului minim afectează profitabilitatea, iar încrederea că 2018 va fi mai favorabil decât 2017 este la cote extrem de scăzute. Paradoxul anului 2017 continuă la scala redusă şi în 2018 - creştere economică şi recesiune de moral, urmare a evoluţiilor fiscale şi legislative din ultimele luni -, spune Constantin Magdalina, expert Tendinţe şi Tehnologii Emergente, coautor al cercetării.
 
Evoluţia cifrei de afaceri

Faţă de ediţia de la începutul anului 2017, perspectiva de creştere a companiilor este puţin mai conservatoare. Rezultatele cercetării indică o creştere de 7pp (puncte procentuale) a companiilor care se aşteaptă la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%, contrabalansată de o scădere de 4pp a celor care prognozează o creştere a cifrei de afaceri cu 20%-30% şi de o scădere de 3pp a celor care se aşteaptă la o cifră de afaceri mai mare cu peste 30% în acest an. La nivel de industrii, cea mai mare creştere a cifrei de afaceri de 10%-20% este previzionată de 24% dintre firmele de IT şi 37% dintre firmele din industria farmaceutică şi de sănătate...

Evoluţia profitului

Previziunile privind evoluţia profitului de la începutul anului 2018 sunt mai pesimiste decât la începutul anului trecut. Deşi 24% dintre companii (faţă de 18% anterior) se aşteaptă ca profitul lor să crească cu 5%-10% în acest an, vedem scăderi de 3pp până la 7pp pe toate palierele de creştere semnificativă. De asemenea creşte de la 6% la 12% numărul companiilor care spun că profitul lor va scădea în acest an faţă de anul trecut. Cea mai importantă creştere a profitului, de 10%-20%, o preconizează firmele din agricultură şi alimentaţie şi cele din industria farmaceutică şi de sănătate.

Evoluţia investiţiilor

Conform rezultatelor cercetării, 18% dintre companii spun că nu vor creşte investiţiile în anul 2018, faţă de numai 10% în 2017. Observăm, de asemenea, că 46% dintre firme vor să îşi crească investiţiile cu 1%-10% faţă de 36% anterior. Mai mult, doar 6% dintre companii spun că vor creşte investiţiile cu 20%-30% în 2018, comparativ cu 17% în anul anterior. Cele mai multe firme din energie şi utilităţi (50%) spun că vor creşte investiţiile cu 1%-5% în acest an, dar cele mai multe din agricultură şi alimentaţie (25%) spun că vor creşte investiţiile cu 10%-20%. 
"Cercetarea «Evoluţia afacerilor în 2018» este un demers oportun de comunicare cu mediul de business din România. Dincolo de poza macroeconomică oficială, rezultatele acestei cercetări surprind dinamica percepţiei decidenţilor prin adăugarea an de an a rezultatelor fiecărei ediţii. La început de 2018 constatăm deprecierea sentimentului de business comparativ cu începutul anului 2017. Acolo unde apar, creşterile sunt fie marginale, fie pe paliere inferioare.
Se adânceşte neîncrederea în favorabilitatea evoluţiilor economice în 2018 faţă de 2017.
Dacă socotim că în economie moneda de schimb este încrederea, atunci absenţa acesteia creşte costul de a face business în România şi funcţionează ca o profeţie auto-împlinită", spune Elena Badea, Managing Partner Valoria. 

Evoluţia numărului de angajaţi

24% dintre companiile româneşti nu se aşteaptă la nicio creştere a numărului de angajaţi în 2018 faţă de 17% în anul anterior. În acelaşi timp, 63% dintre companii faţă de 79% anterior spun că se aşteaptă ca personalul lor să crească în acest an. Mai mult, 13% dintre companii se aşteaptă ca numărul lor de angajaţi să scadă în 2018, faţă de 4% în 2017.
La nivel de industrii, 35% dintre firmele de producţie industrială, 27% dintre cele de construcţii şi imobiliare, 31% din industria de agricultură şi alimentaţie, 40% din telecomunicaţii şi 37% dintre companiile de energie şi utilităţi spun că vor menţine în 2018 acelaşi număr de angajaţi că în 2017.

Evoluţia nivelului salariilor

Dacă, la începutul anului 2017, 4% dintre companii nu previzionau creşteri salariale, în 2018 procentul creşte la 17%. Creşte cu 8pp procentul companiilor care vor creşte salariile cu 1%-5% în 2018, faţă de anul anterior. Ajustările se regăsesc la companiile care se aşteaptă ca salariile să crească cu 5%-10% (-11pp) şi la cele care se aşteaptă la creşteri salariale de 10%-20% (-9pp). 
Creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 1450 lei la 1900 lei de la 1 ianuarie 2018 afectează companiile, în principal, prin scăderea profitabilităţii (70%). Pe locul doi ca impact, 29% dintre companii spun că este creşterea peste pragul de sustenabilitate a costurilor cu forţă de muncă, iar pe locul al treilea 24% dintre companii au pus reducerea numărului de salariaţi. 20% dintre companii spun că nu sunt impactate de această schimbare şi doar 1% au bifat intrarea în insolvenţă şi respectiv suspendarea temporară a activităţii companiei. 

Top 5 provocări şi oportunităţi

Cele mai importante provocări pentru companii la începutul anului 2018 sunt: schimbările din domeniul fiscal (62%), lipsa forţei de muncă (59%), creşterea productivităţii (37%), motivarea salariaţilor (25%) şi creşterea costurilor (21%).
Cele mai importante oportunităţi pentru companii la începutul anului 2018 sunt: creşterea economică (72%), creşterea consumului (69%), creşterea exporturilor şi deschiderea altor pieţe (52%), digitalizarea şi oportunităţile din online  (41%) şi accesarea fondurilor europene şi a finanţărilor pentru IMM-uri (36%).  
"Studiul «Evoluţia afacerilor în 2018» se diferenţiază prin trasabilitate, comparativitate şi relevanţă statistică a sute de companii respondente din România. Cercetarea noastră sintetizează opinia companiilor din România cu privire la principalii indicatori relevanţi pentru acestea. Rezultatele consemnează neîncrederea în evoluţiile economice din 2018. Independent de particularităţile fiecărei industrii, analiza comparativă cu datele similare aceleaşi perioade din 2017 arată evoluţia negativă a principalilor indicatori. În condiţiile presiunii tot mai mari din mediul de operare, companiile sunt tot mai precaute. Nota de încredere pe care companiile din România o dau mediului de operare arată necesitatea unei reexaminări a măsurilor fiscale şi legislative propuse sau aprobate", spune Dumitru Ion, CEO Kompass România şi Doingbusness.ro. 
 
Despre studiu

Studiul Valoria privind percepţia managerilor asupra evoluţiei mediului de afaceri românesc la începutul anului 2018 are la bază un chestionar care analizează percepţiile a 475 de executivi de top provenind din companii cu activitate în diverse industrii. Chestionarul a fost aplicat în perioada 15 ianuarie - 30 ianuarie 2018. 5% dintre respondenţi provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane euro, 4% din companii cu cifra de afaceri între 50-100 milioane euro, 18% cu cifra de afaceri între 10-50 milioane euro, 43% cu cifra de afaceri între 1-10 milioane euro şi 30% sub 1 milion de euro cifra de afaceri. 44% dintre respondenţi au funcţia de CEO/Preşedinte/Director General. Acest studiu a fost realizat în parteneriat cu Doingbusiness.ro. 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Precizare in legatura cu inflatia: romanilor le pl ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  Discover The Secret 3-Step Amazon Formula & Start ...
  Modalități de imprimare textile - ce înseamnă și ce obiecte poți imprima

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: