Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Măsuri pentru protejarea veniturilor unor categorii de salariaţi

Economie


Sursa foto: e-politic.ro

Data adaugarii: 2018-02-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Guvernul a luat o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat.
 
Este vorba despre angajaţii din domeniile IT care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator, din cercetare-dezvoltare şi inovare, pentru cei care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier, precum şi pentru salariaţii persoane cu dizabilităţi, încadrate cu handicap grav sau accentuat. Măsura se aplică pentru veniturile obţinute în cursul anului 2018 şi asigură acelaşi nivel al veniturilor din salarii şi asimilate salariilor realizate în anul 2017 de persoanele fizice menţionate, astfel încât angajatorii acestora să nu fie obligaţi la un efort financiar suplimentar. 
Prevederile sunt cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern în şedinţa de astăzi. 
Acordarea facilităţii este condiţionată de majorarea venitului salarial brut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017, având în vedere transferul sarcinii fiscale a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Astfel, pentru toate aceste categorii de angajaţi, actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de angajat. Mai exact, este vorba despre o formulă de calcul care se aplică venitului brut al angajatului, pentru a determina partea de contribuţie socială de sănătate care urmează să fie compensată de la buget, astfel încât venitul net aferent lunii ianuarie 2018 să nu fie mai mic în raport cu cel din decembrie 2017, numai dacă s-a aplicat majorarea salarială cu cel puţin 20%. De exemplu, un angajat care avea în luna decembrie 2017 un venit lunar brut de 10.000 de lei, plătea contribuţie de asigurări sociale de sănătate în sumă de 550 de lei. Dacă angajatorul îi măreşte venitul brut cu 20%, angajatul ar urma să aibă 12.
000 de lei venit lunar brut. Urmare a aplicării transferului sarcinii fiscale, acest angajat ar trebui să plătească CASS 1.200 de lei şi contribuţie de asigurări sociale în sumă de 3.000 de lei. După aplicarea facilităţii din acest act normativ, angajatului i se va reţine la sursă CASS 650 de lei, iar statul va compensa diferenţa datorată, respectiv 550 de lei, pentru a nu i se reduce venitul net. 
Valoarea reprezentând diferenţa pozitivă dintre contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată şi calculată potrivit prevederilor Codului fiscal şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă se stabileşte de către angajator şi se evidenţiază distinct ca sumă dedusă în Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, reglementată potrivit Codului fiscal.
Pentru aplicarea acestor prevederi, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, vor fi emise norme aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. 
Persoanele care desfăşoară acelaşi tip de activitate, dar sunt angajate în instituţii publice, nu beneficiază de această scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale. 
O altă prevedere a ordonanţei de urgenţă asigură conservarea venitului net pentru angajaţii care lucrează part-time, atât din sistemul public, cât şi din privat. Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de muncă cu timp parţial li se vor reţine contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate raportate la venitul brut de care beneficiază, iar diferenţa până la nivelul contribuţiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportată în numele angajatului de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat.
De asemenea, se introduce o nouă măsură pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate în concediu medical şi care beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate în această situaţie, contribuţiile de asigurări sociale vor fi calculate în raport cu venitul brut de care beneficiază persoana (indemnizaţia de şomaj), şi nu în raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislaţia anterioară.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de DRACnea(sa va ia de PiSD-ei):
  Discriminare totala marca pesede: cine ar 3 joburi part-time de 2 ore/zi ia 3 pensii la salariul minim pe economie fata de cine are o singura dlujba de 8 ore/zi, potrivit noii legislatii !
  2018-02-12, 06:15:04 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: