Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Guvernul simplifică schemele de plăţi în agricultură

Economie - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)sursa foto: en.wikipedia.org

Data adaugarii: 2018-02-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

                            

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, 15 februarie 2018, o ordonanţă de urgenţă privind simplificarea schemelor de plăţi în agricultură. Proiectul transpune prevederile Regulamentului (UE) 2017/2393, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 şi totodată aduce unele clarificări prevederilor existente. Modificările şi clarificările aduse au implicaţii asupra cererilor unice de plată aferente anului 2018, care se depun începând cu data de 1 martie.  
Conform informaţiilor transmise de Ministerul Agriculturii, modificările vizează simplificarea normelor aplicabile măsurilor de ecologizare aferente plăţii pentru înverzire, creşterea flexibilităţii aplicării sprijinului cuplat. În acest sens se prevede ca modalitatea de aplicare a sprijinului cuplat să poată fi revizuită anual, până la 1 august, cu efect asupra anului următor.

Tinerii fermieri

De asemenea, se introduce posibilitatea de a mări cuantumul plăţii pentru tinerii fermieri de la 25% la maximum 50% din cuantumul pe hectar al schemei de plată unică pe suprafaţă (procentul se stabileşte ulterior prin Hotărâre a Guvernului).
Reamintim că, la 1 ianuarie 2018, au intrat în vigoare noile modificări prevăzute de ,,regulamentul Omnibus” (regulamentul Omnibus a fost adoptat de către Consiliul Agricultură şi Pescuit, în urma unui acord informal la care s-a ajuns cu Parlamentul European la 12 octombrie 2017) care prevede că plata pentru tinerii fermieri va reprezenta un procent mai mare de 25% din valoarea Schemei de Plată Unice pe Suprafaţă ( SAPS). 
O altă noutate pentru tinerii fermieri români o reprezintă facilitarea accesului acestora la „plata pentru tinerii fermieri” pe o perioadă completă de 5 ani de plată, în cazurile în care aceştia nu au solicitat sprijin imediat după stabilire.
Prin acest act normativ, statutul de fermier activ se stabileşte începând cu anul 2019, şi prin verificarea înregistrării persoanelor fizice şi juridice şi a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic al acestora, pentru activităţile lor agricole, în Registrul contribuabililor/plătitorilor, potrivit Codului de procedură fiscală.
Pentru o implementare cât mai eficientă a schemelor de plăţi, actul normativ modifică şi clarifică unele prevederi/definiţii, după cum urmează:
,,definiţia pârloagei, cu precizarea că termenul minim de menţinere este de 6 luni în perioada aprilie-septembrie;
se defineşte terenul în pregătire destinat înfiinţării de culturi permanente, stabilindu-se perioada maximă de 3 ani în care astfel de terenuri se pot declara cu această utilizare în cererea unică de plată;
se modifică definiţia activităţii minime din vii şi livezi în sensul menţinerii în bune condiţii atât a culturii cât şi a terenului, prin efectuarea pe parcursul unui an a cel puţin o tăiere de întreţinere şi, respectiv, o cosire a ierbii între rânduri sau o lucrare de întreţinere a solului;
se reformulează pentru claritate obligaţia declarării parcelelor agricole cu suprafeţe sub 0,1 ha; 
se completează definiţia “hectarului eligibil” şi cu suprafeţele împădurite prin măsurile din PNDR;
se amână termenul de la care hectarul eligibil pentru terenurile ocupate cu pajişti permanente care conţin elemente disparate neeligibile, precum elemente de peisaj şi arbori, se determină prin aplicarea unui sistem proporţional de reducere a suprafeţei bazat pe procentajul de suprafaţă neeligibilă în cadrul blocului fizic, din 2018 în 2020. Aceasta este necesară deoarece identificarea acestor terenuri se află într-un stadiu incipient şi introducerea acestui mod de calcul implică modificări majore ale sistemului informatic”.


Reamintim că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 constituie cadrul legislativ naţional care reglementează schemele de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020.


 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Asa le trebuie romanilor ca au votat pesede=DUBLAR ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: