Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Comisia Europeană despre transferul contribuțiilor de la angajator la angajat: Este o deviere importantă de la sistemul din țările industrializate

Economie - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-03-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat reprezintă o schimbare majoră, care modifică structura salarială și transformă în mod fundamental modul de finanțare a sistemelor de protecție socială, arată Comisia Europeană în raportul de țară al României pe anul 2018.
,,În majoritatea țărilor din UE, ponderea contribuțiilor angajatorilor este adesea mai mare sau egală cu cea a salariaților (în Danemarca, contribuțiile la asigurările sociale sunt finanțate din contribuțiile fiscale). Trecerea contribuțiilor în sarcina angajaților reprezintă, de asemenea, o deviere importantă de la sistemul de contribuții la fondul asigurărilor sociale care este în general consacrat în țările industrializate, în care atât responsabilitatea, cât și sarcina finanțării acestui sistem este împărțită între angajatori, angajați și stat. Acest sistem este consacrat și în diverse standarde internaționale”, se arată în raportul Comisiei Europene.
În ceea ce priveşte reducerile recente ale contribuțiilor la fondurile de pensii din cel de al doilea pilon, Comisia arată că acestea au fost declanșate mai degrabă de problemele fiscal-bugetare pe termen scurt decât de performanța lor financiară. De asemenea, în raport se arată că reforma celui de al doilea pilon de pensii ar putea afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și performanța pieței locale de capital.
,,Situația financiară și funcționarea fondurilor private de pensii din România nu au constituit un motiv de îngrijorare. Conform datelor OCDE, în 2016 au fost printre cele mai performante fonduri de pensii din noile state membre ale UE, împreună cu fondurile de pensii din Polonia și Croația. Rata de rentabilitate netă reală a investițiilor fondurilor de pensii din cel de al doilea pilon din România era de aproximativ 5% în 2016, mai mare decât rata medie de rentabilitate (medie simplă) de 3,4 % a fondurilor de pensii din noile state membre ale UE.  
La sfârșitul lunii iunie 2017, fondurile de pensii din cel de al doilea pilon dețineau active totale în valoare de 7,9 miliarde euro și aproximativ 6,9 milioane de participanți (persoane fizice). În ultimii doi ani, fondurile de pensii din cel de al doilea pilon și-au diversificat considerabil investițiile. Începând din iunie 2017, aproximativ 65% din activele lor au fost investite în titluri de stat, în scădere față de aproximativ 70% în 2012. În plus, aceste fonduri de pensii au investit aproximativ 19,6% din activele lor în fonduri proprii, 6,4% în depozite și restul în fonduri de investiții, obligațiuni corporative și municipale’’, se mai arată în raport.
Reamintim că măsurile privind trecerea contribuțiilor de la angajatori la angajat au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Comisia:
  VA FURA DE VA SPARGE pesedeul ASTA, ROMANILOR !
  2018-03-20, 17:59:48 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

21 iulie ziua nationala a Belgiei, sarbatorita cu ...
WhatsApp anunță schimbări importante. Cum sunt afectați utilizatorii.

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Politic

Actualitate