Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Anca Tamaș: Nanny State Index sau modul în care guvernele din ţările UE reglementează stilul de viaţă al propriilor cetăţeni

Economie - Anca Tamas (INACO)
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-05-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:În ultimul raport "The Nanny State Index", România este considerată o ţară cu una dintre cele mai severe reglementări privind fumatul, cu impozite mari asupra fumatului, ţinând cont şi de nivelul redus al PIB/loc. comparativ cu celelalte ţări europene, dar care, paradoxal, continuă să aibă o pondere a populației fumătoare mai mare decât media europeană. Legea antifumat din 2016 este considerată în acest raport ca fiind una dintre cele mai dure din Europa.

În martie 2016, IEA - The Institute of Economic Affairs - a dat publicităţii primul Nanny State Index, care prezenta un clasament al celor mai bune locuri din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mâncarea, alcoolul şi tutunul. The Nanny State Index, care a devenit popular în media încă de la lansare, analizează supraimpozitarea, supraaccizarea şi suprareglementarea guvernamentală din ţările UE asupra alcoolului sau tutunului, cu implicațiile sale asupra sănătăţii populației.
 
Termenul de Nanny State se referă la o reglementare fermă a statului în ceea ce priveşte mâncarea, alcoolul şi  tutunul, un tip de conducere cu mână de fier a vieţii cetăţenilor de către propriul guvern.
 
În ciuda eforturilor de armonizare a legislaţiei în UE, cum ar fi  directiva tutunului, intrată în vigoare în 2016, care reglementează producerea, prezentarea şi vânzarea tutunului şi produselor asociate în ţările UE, The Nanny State Index a identificat diferenţe majore în ceea ce priveşte gradul în care guvernele din ţările UE reglementează stilul de viaţă al propriilor cetăţeni.
 
Astfel, ţările puternic reglementate, precum Finlanda, Suedia şi Marea Britanie în Indexul din 2016 au impozite mari pe alcool şi tutun, interdicţii severe asupra fumatului, o abordare puternic negativă asupra ţigărilor electronice și reglementări stricte privind publicitatea acestor produse. La celălalt pol se află ţări precum Germania, Olanda, Cehia, care au impozite reduse pe alcool şi ţigări, nu încearcă să controleze sau să reglementeze modul în care proprii cetăţeni consumă aceste produse și tratează fumătorii cu același respect ca şi pe nefumători.
 
IEA consideră că politicile guvernamentale prea restrictive sunt dăunătoare pentru puterea de cumpărare a consumatorilor. Abordarea guvernamentală paternalistă are o serie de efecte nocive şi costuri suplimentare, astfel că impozitele ridicate îi afectează mai mult pe cei mai săraci şi potenţează piaţa neagră a acestor produse.Indexul identifică o serie de efecte adverse ale suprareglementării, de exemplu faptul că restricţiile impuse publicităţii afectează competiţia şi inovarea în acest domeniu, interzicerea fumatului în baruri şi cluburi are repercursiuni asupra profitului acestora, suprareglementarea induce suprabirocratizarea şi, prin urmare, utilizarea subeficientă a resurselor publice.
În termeni de percepţie a consumatorilor, printre efectele adverse se numără stigmatizarea fumătorilor, limitarea informaţiilor sau reducerea calităţii produselor.
 
 
Mai mult, studiile IEA nu au reliefat o corelaţie inversă şi puternică între gradul de control asupra tutunului şi procentul de fumători, în sensul că efectul cumulat al sporirii reglementărilor asupra tutunului, creşterii impozitelor şi accizelor pe tutun, restricţionării publicităţii referitoare la tutun şi interzicerii fumatului în spaţiile publice închise nu a fost reducerea procentului de fumători.
 
În raportul din 2018 au fost incluse şi două ţări din afara UE, Norvegia şi Elveţia, dar şi două produse asociate tutunului, snus şi, respectiv, heated tobacoo. Snus este un substitut pentru ţigări, constând într-o pulbere fină, care permite absorbirea nicotinei fără să necesite aprinderea, ca în cazul ţigărilor. Produsul este specific Suediei şi ţărilor nordice. În Suedia şi Norvegia consumul de ţigări s-a înjumătăţit în perioada 2000-2009, în timp ce consumul de snus s-a dublat. Al doilea produs, the heated tobacoo, înseamnă că amestecul de tutun este încălzit, dar nu şi ars, acest produs este considerat veriga intermediară între ţigările tradiţionale şi ţigările electronice, ceea ce reduce inhalarea chimicalelor nocive. Fiind introduse recent, este prematur de spus care sunt efectele acestor produse asociate tutunului asupra sănătăţii, precum şi comparativ cu efectele tutunului tradiţional sau ale ţigărilor electronice.
În raportul din 2018, România este în continuare considerată o ţară puternic reglementată, cu impozite pe tutun ridicate, ţinând cont de nivelul scăzut al PIB/loc., în care nu există reglementări asupra ţigărilor electronice sau asupra produselor asociate cu tutunul, de tip snus sau heated tobacco, iar procentul de fumători este de 28%, peste media UE de 26%.  România ocupă locul 16, la egalitate cu Luxemburg, din cele 30 de locuri, cele 28  de ţări UE, Norvegia şi Elveţia. Cel mai puternic reglementate ţări din acest raport sunt Finlanda, Ungaria şi Norvegia, iar cel mai puţin reglemetate ţări sunt Suedia, Cehia şi Germania.
 
The Nanny State Index este un instrument util cetăţenilor care plănuiesc să călătorească în ţările UE, precum şi agenţiilor de turism sau site-urilor de turism, pentru identificarea condiţiilor şi reglementărilor specifice. În viitor, pe măsură ce seriile de date devin cuprinzătoare, poate deveni un instrument util pentru a studia efectul reglementărilor şi impozitării asupra fumătorilor sau asupra libertăţii de alegere a consumatorilor ca opțiune individuală.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
  Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

  Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Actualitate Companii

  Politic

  Business Style

  IT&C

  Retail

  Auto

  Real estate

  Extern