Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Patronatele Confindustria Romania și UGIR au cerut în mod oficial autorităților române să inițieze imediat o masă de dezbateri pe tema lipsei mâinii de lucru

Economie


Sursa foto: Financiarul

Data adaugarii: 2018-06-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Miercuri, 6 iunie, a avut loc la București Forumul Economic Both Worlds 2018 Confindustria România, Oamenii și Munca, Cum să păstrezi și să atragi forța de muncă prin măsuri speciale, aflat deja la cea de-a zecea ediție. 
La eveniment au fost prezenți numeroși întreprinzători italieni și români, interesați de tema de maximă actualitate abordată: lipsa forței de muncă în România. Problema impactului negativ a lipsei mâinii de lucru, a fost abordată cu deosebită seriozitate, deoarece acolo unde nu este muncă nu este nici creștere. Golirea sectoarelor industriale înseamnă sărăcirea teritoriului și crearea unei prăpastii la nivelul întregii economii: activitățile comerciale și piața imobiliară fiind primele afectate. 
Confindustria Romania, alături de UGIR, a solicitat în mod oficial autorităților române să inițieze urgent o masă rotundă pe tema lipsei mâinii de lucru. 
În urma discuțiilor din cadrul forumului s-au remarcat următoarele soluții concrete propuse de Confindustria Romania Guvernului Român pentru reducerea lipsei acute a forței de muncă care se înregistrează pe piața românească: creșterea ratei ocupării forței de muncă în rândul femeilor, acordarea de stimulente fiscale pentru turnover-ul lucrătorilor din sectoare mai puțin productive (agricultură) către sectoare mai productive (industrie și servicii), acțiuni de re-skilling și up-skilling către sectoarele emergente. Guvernul Român ar trebui să acorde maximă atenție faptului că o piață a muncii încordate duce la o creștere a salariilor, faptului că în rândul tinerilor participarea pe piața muncii este foarte scăzută chiar dacă școala obligatorie se termină la 17 ani. De asemenea, din studiile sociologice efectuate rezultă că există un procent foarte mare de persoane inactive din punct de vedere ocupațional chiar dacă au vârsta la care pot munci. Numărul acestora este de aproximativ 1.300.000 persoane care ar putea fi disponibile imediat chiar aici în România. Trebuie identificat doar motivul pentru care aceste persoane nu sunt active pe piața muncii. 

Din partea instituțiilor române și italiene au luat cuvântul: MARCO GIUNGI, ES Ambasadorul Italiei la București, GIOVANNI VILLABRUNA, Președintele Confindustria Romania, STEFAN RADU OPREA - Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, CIOT MELANIA-GABRIELA - Secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe, IVAN CONSTANTIN - Secretar de stat Ministerul Economiei, NATALIA ELENA INTOTERO - Ministrul pentru romanii de pretutindeni. 
Președintele Confindustria Romania, Giovanni Villabruna, a declarat: “Întreprinzătorii italieni nu pot rămâne nepăsători și inerți în fața acestei grave probleme a lipsei forței de muncă, care nu doar blochează ulterioare investiții și limitează creșterea, ci pune sub semnul întrebării subzistența în România a acelor societăți italiene care nu vor reuși să facă față cererii productive (...).
Devenim operativi prin studierea unor prevederi urgente de ajutor financiar acordat societăților care investesc în tehnologie, în Industria 4.0, creând noi roluri profesionale care duc la inovație și progres. Sprijin financiar pentru societățile care sunt constrânse să caute forță de muncă în străinătate (în Italia, în Europa, deoarece în România trebuie importate competențe și know-how). Facilități fiscale pentru investițiile necesare, în termeni de costuri de logistică și de cazare care derivă din acestea.(...) De mulți ani s-a încercat stimularea întoarcerii în România a românilor din străinătate, fără succes, din păcate. Doar creând un mediu de lucru favorabil și sigur pot fi încurajați să se întoarcă, cel puțin o parte dintre aceștia. Ar putea fi aplicate, chiar dacă limitate în timp, facilități fiscale specifice pentru cei care se întorc în România pentru a munci și care apoi decid să se stabilească definitiv. Aceste facilități ar putea fi aplicate și în cazul membriilor direcți ai familiei: soț/soție, fii, surori/frați și părinți. Propuneri sunt multe, dar adunate la un loc și dialogând în mod constructiv pentru rezolvarea problemei, poate fi identificată rețeta care funcționează cu adevărat. (...)”
Oaspeții din Italia care au luat cuvântul au fost: Luca Manuelli, Director Ansaldo Energia, Luciano Dragonetti, Vice Președinte ANSI (Asociația Națională Sănătate Integrată) și Consilier al Federației Sănătate Regiunea Lazio, Lorenzo di Federico, Director HR Prysmian Group Romania, Paolo Feltrin, Sociolog și Profesor de Știința Administrației în cadrul Universității din Trieste, care au abordat subiecte precum: Industria 4.0 inovație și tehnologie pentru îmbunătățirea productivității și crearea de noi roluri profesionale, welfare sanitar nu din partea companiilor de asigurare ci din partea societăților non profit de ajutorare reciprocă, un regim fiscal cu acordarea de facilități pentru favorizarea primirii de noi forțe de muncă din străinătate și înlesnirea întoarcerii în țară a cetățenilor români, facilități fiscale speciale pentru cei care au decis să se stabilească în România după ce au venit aici pentru a munci. Pe scurt, crearea unui mediu de lucru mai atractiv, mai sigur și în același timp sprijinirea societăților în acest proces de modernizare prin acordarea de facilități fiscale și sprijin din partea statului român.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de cUGIR:
  NU MAI AVEM SCLAVI IN RO ! AU MAI RAMAS AICI DOAR PENSIONARII SI BUGETARII, RESTU E FUGITI IN LUME ! NU MAI VREA NIMENI SA MUNCEASCA Pe 200 EURO PE LUNA CA IN CONGO !
  2018-06-11, 18:55:52 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

După o paradigmă S.U.A care frânează ,,INJUSTI ...
Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

tehnocrat tembel in guvernul MEU,ciolos zero acces ...
Bucureștiul câștigă puncte în clasamentul turistic

Este ceva de suprafata , in genul voucerelor date ...
Bucureștiul câștigă puncte în clasamentul turistic

4 faci furt de expresie jigodie= huligan adresata ...
Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

5 tu nu ai deloc ...
Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: