Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Procurorii au ajuns la mafia din CCIR

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Mihail Vlasov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Data adaugarii: 2014-03-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Şeful Camerei Naţionale, Mihail Vlasov, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, după ce a pretins de la denunţător o şpagă de 1 mil. euro
Suma reprezintă aproape o treime din valoarea contractului care urma să fie arbitrat la Curtea controlată de Vlasov prin intermediul fiicei sale - notarul Vanda Vlasov
În schimbul acestei sume, şeful CCIR s-a angajat să intervină pe lângă arbitri pentru soluţionarea favorabilă a litigiului comercial


Controversatul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României - Mihail Vlasov -, a cărui funcţie a fost contestată în numeroase rânduri de preşedinţii Camerelor Judeţene din cauza abuzurilor care au prejudiciat bugetul CCIR cu peste 5,3 mil. euro, a fost extrem de lacom şi în privinţa spăgii cerute denunţătorului pentru a interveni pe lângă persoanele care urmau să-i soluţioneze cererea de arbitrare în derularea unui contract, valoarea mitei pretinse fiind de aproape o treime din valoarea contractului.
Ulterior anunţului făcut de procurorii anticorupţie, potrivit căruia Mihail Vlasov a fost reţinut după ce a fost prins în flagrant luând un avans de 200.000 euro din cei 1 milion euro pretinşi de la denunţător, surse judiciare au declarat pentru Curierul Naţional că valoarea contractului care face obiectul litigiului la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR este de 15 milioane de lei (echivalentul a 3,3 mil. euro la un curs de 4,5 lei/euro).
Potrivit procurorilor anticorupţie, denunţătorul - un om de afaceri din industria de tipar, care este parte într-un dosar de arbitraj înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj de pe lângă CCIR - a fost anunţat, printr-un intermediar, că Vlasov ar vrea să-l cunoască, fiind interesat de domeniul său de activitate. Întâlnirea a avut loc în biroul acestuia de la CCIR în data de 13 martie a.c., unde, pe parcursul discuţiei, Vlasov i-a sugerat că ar fi bine să-i plătească 1 mil. euro pentru a-l ajuta să câştige procesul respectiv.
Şi nu i-ar fi fost deloc greu, având în vedere că fiica sa - notarul public Vanda Vlasov, care are cabinetul notarial chiar în incinta CCIR - este prim-vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj...
Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) este compusă din arbitri, aprobaţi de către Colegiul de Conducere al CCIR, "la propunerea preşedintelui Camerei Naţionale, formulată cu consultarea preşedintelui Curţii de Arbitraj", dintre persoanele cu o bună reputaţie, înaltă calificare şi experienţă profesională, şi care depun o cerere pentru a fi înscrişi în lista de arbitri.

El numea arbitri şi tot el îi aproba

Adică, şeful CCIR, Mihail Vlasov, împreună cu ceilalţi membri ai colegiului de conducere (din care face parte şi el), aprobă propunerile de numire a aribitrilor formulate de Vlasov în urma consultării preşedintelui Curţii de Arbitraj - care este Bogdan Olteanu (viceguvernatorul BNR). În plus, tot Vlasov era cel care dispunea care judecător va soluţiona care caz.
Şi mai interesant este că buna reputaţie a viitorului arbitru înseamnă, în afara vechimii în specialitatea juridică de cel puţin cinci ani, că acesta a primit o recomandare din partea unui arbitru care figurează pe lista de arbitri şi are o vechime de peste trei ani în această calitate.
Trebuie menţionat că prim-vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj este chiar fiica şefului Camerei Naţionale - Vanda Anamaria Vlasov, singurul notar din lista arbitrilor (a intrat în această breaslă în anul 2006, iar în 2009 a devenit prim-vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj cu titulatura "doctor în filosofia dreptului, notar public").
Curtea de Arbitraj a fost înfiinţată în anul 1953 în scopul soluţionării litigiilor de comerţ exterior, fiind reorganizată în 2007, în urma intrării în vigoare a Legii 335, ca instituţie permanentă de arbitraj, care oferă servicii de arbitraj, consultanţă procedurală, cooperare internaţională, studierea şi cercetarea legislaţiei arbitrale internaţionale şi a legii aplicabile litigiilor, cooperare cu Comisiile de Arbitraj din cadrul sistemului Camerelor în promovarea arbitrajului şi jurisprudenţei.
Curtea de Arbitraj are în structura sa 128 de arbitri români înscrişi pe o Listă a arbitrilor şi dispune de o Listă de arbitri străini cuprinzând 50 de persoane.

Denunţătorul plătise deja taxe de 47.000 euro

Surse judiciare au afirmat pentru Curierul Naţional că valoarea contractului care urma să fie judecat la Curtea de Arbitraj era de 15 milioane lei, ceea ce înseamnă că denunţătorul a plătit, conform taxelor pe care le menţionăm mai jos, suma totală de aproape 47.000 euro, calculată la un curs de 4,5 lei/euro.
Concret, pentru a se înregistra litigiul la Curtea de Arbitraj, reclamantul trebuie să întocmească o cerere în care să menţioneze, printre altele, obiectul şi valoarea contractului în litigiu şi motivele pentru care cere arbitrarea litigiului, urmând ca în funcţie de valoarea contractului în cauză să plătească, pe lângă taxa de înregistrare de 150 euro plus TVA şi o taxă administrativă cuprinsă între 360 lei (dacă valoarea contractului este de până în 2.000 lei) şi 17.300 lei plus 0,8% pentru ceea ce depăşeşte 700.000 lei (în cazul în care valoarea contractului este de peste 700.000 lei).
La acestea se adaugă onorariul arbitrului, cuprins între 200 lei (dacă valoarea contractului este de până în 2.000 lei) şi 5.790 lei plus 0,225% pentru ceea ce depăşeşte 700.000 lei (în cazul în care valoarea contractului este de peste 700.000 lei).
Când valoarea contractului aflat în litigiu este de până în 20.000 euro, taxa administrativă este de 800 euro, putând ajunge la 85.700 euro plus 0,4% pentru ceea ce depăşeşte 5 milioane de euro (în cazul în care valoarea contractului este de peste 5 mil. euro).
La aceste sume se adaugă onorariul arbitrului, cuprins între 445 euro (la un contract de până în 20.000 euro) şi 58.
490 euro plus 0,25% pentru ceea ce depăşeşte 5 mil. euro (în cazul în care contractul este de peste 5 mil. euro). Toate sumele sus-menţionate sunt fără TVA.

În perioada 2008 - 2011 a păgubit bugetul CCIR de 5,4 mil. euro

Şefii Camerelor de Comerţ Judeţene au semnalat în numeroase rânduri faptul că Mihail Vlasov cheltuie după bunul său plac banii instituţiei pe care o conduce.
Astfel, în perioada 2008-2011, Vlasov a cheltuit, prin "fondul la dispoziţia preşedintelui", aproape 5,4 mil. euro, ceea ce înseamnă, în medie, aproximativ 10.000 euro pentru fiecare zi lucrătoare.
 "Ştim cu toţii cum am fost atraşi în 2008  să votăm un buget  la dispoziţia Biroului de Conducere al Camerei Naţionale (care avea atunci un scop bine definit), buget care a trecut apoi la dispoziţia şi în folosul preşedintelui Camerei Naţionale, respectiv un buget  de aproximativ 135.000 euro. În anul 2009, necesităţile dlui Vlasov au crescut fabulos şi fondul  la dispoziţia sa  a ajuns la 1.500.000 euro; anul 2010 i-a adus 900.000 euro, iar anul 2011 i-a adus 2.850.000 euro, adică un total, până la sfârşitul anului 2011, de 5.385.000 euro", se arăta într-un document semnat de preşedinţii mai multor Camere de Comerţ, remis Curierului Naţional.
Potrivit acestuia, deşi Camera Naţională a înregistrat în 2011 o pierdere de 5 mil. lei, preşedintele Vlasov a cerut pentru 2012 un fond la dispoziţia sa de 11 mil. lei (aproximativ 2,6 mil. euro), "cerere aprobată într-un mod iresponsabil de către Adunarea Generală".
Mai mult, potrivit şefilor Camerelor de Comerţ Judeţene, "acoliţii dlui Vlasov au aprobat în Adunări Generale anterioare şi exonerarea de răspundere pentru felul în care sunt folosiţi aceşti bani, adică să nu fie justificată folosirea lor nici în faţa forurilor de conducere (Adunarea Generală, Colegiul de Conducere, Biroul de Conducere), nici cu documente contabile". "Mai mult decât atât, în  anul 2011, Adunarea Generală a aprobat un fond de 6 mil. lei, dar neajungându-i, dl Vlasov, prin  diverse manevre  interne, şi-a dublat suma aprobată  ajungând la 12 milioane lei, o medie de aproximativ 227.000 euro/lună".

Vlasov a recunoscut că a cheltuit banii

Un grup de preşedinţi de Camere Judeţene a sesizat aceste nereguli şi s-a opus descărcării de gestiune pentru anul 2011 şi aprobării bugetului pentru anul 2012, întrebându-l "la ce a folosit aceste sume incredibile, cum şi-a permis să dubleze fondul la dispoziţia sa pentru anul 2011 fără aprobarea prealabilă a Adunării Generale".
Răspunsul a fost în bătaie de joc: "I-am cheltuit, nu îmi aduc aminte cu ce, dar dacă vreţi să ştiţi mai mult, vă pot spune într-o discuţie privată la o cafea". La întrebarea cum a putut să ridice din casierie şi din bancă aceste sume colosale, răspunsul a fost "cu referate care făceau referire la aprobarea fondului de către Adunarea Generală", se mai arată în scrisoarea preşedintelui CCI Argeş.
Un calcul simplu arată că media pe zi lucrătoare a banilor cheltuiţi anul trecut (2,85 mil. euro) este de 10.000 euro, respectiv "33% din veniturile totale ale Camerei Naţionale pentru anul 2011". "Pentru a vă face o imagine a veniturilor altor preşedinţi, vă fac o exemplificare. Preşedintele nou ales al Franţei are un venit de aprox. 14.000 euro/lună; Cancelarul german, cel mai puternic lider european, Angela Merkel, are un venit lunar de 17.000 euro (după ultima creştere cu 900 euro); Preşedintele României are un venit lunar de 5.700 lei - aproximativ 1.300 euro (adică 7,7% din venitul pentru o zi al dlui Vlasov). Asta da reformă a "Sistemului Cameral de tip Vlasov", la care pentru o mai bună înţelegere trebuie adăugate extravaganţele şi poftele nobile ale reformatorului: automobilele exclusiviste (Rolls-Royce, Range Rover, Mercedes), Clubul  la dispoziţia sa… şi aşa mai departe", se arată în documentul remis CCIR, Camerelor de Comerţ Judeţene şi Uniunii Camerelor Bilaterale
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Valvalentin:
  Justitia il poate ,,rasplati,, acum : 20 ani de inchisoare si confiscarea averii ! Dar... o sa-i invite si pe judecatori la ,,o cafea,, si se va retrage, linistit, sa-si pape averea provenita din furt...
  2014-03-20, 13:40:00 (adresa: 109.166.140.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

i a inlocuit cu lentile .. ....... ...
După opt ani de coșmar, Grecia iese de sub tutela creditorilor. Criza însă rămâne

numai dna sa nu va acuze de coruptie ...
MHS Truck & Bus și Roman SA vor să producă un camion românesc la standarde nemțești

trei la birou si al patrulea munceste ...
Munca in echipa, apreciata de noii antreprenori si manageri

energie ,,verde" platita de consumator ...
Energie verde pentru spitalele din Bucureşti

prost platite ...
26.814 locuri de muncă vacante la nivel naţional

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Transporturi

Auto

Curierul contabilului

Real estate

Extern

Gadgeturi