Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Început de miliarde pentru reactoarele 3 şi 4

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-09-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


China General Nuclear Power Corporation va investi minimum 1 mld. euro
Lulache (Nuclearelectrica): Restul finanţării pentru construcţia celor două unităţi de la Cernavodă va fi atras din credite şi obligaţiuni
Reprezentantul operatorului de la Cernavodă şi-a exprimat intenţia ca, până la sfârşitul acestui an, să fie înfiinţată noua companie de proiect
 

După zeci de ani de la primele referiri privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi şapte ani de la primele iniţiative legislative, proiectul reintră în linie dreaptă odată cu precalificarea investitorului interesat să investească în construcţie, acesta având timp până pe 24 septembrie să depună garanţia de participare în valoare de 500.000 euro. 
În cazul în care va fi selectat, China General Nuclear Power Corporation (CGN) urmează să contribuie cu peste 1 mld. euro la capitalul noii societăţi mixte de proiect, care va fi înfiinţată până la sfârşitul anului, dacă ţinem cont de valoarea estimată în ultimul studiu de fezabilitate.
"China General Nuclear Power Corporation, compania calificată în vederea selectării investitorului care va contribui la finanţarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4, va trebui să depună, până la 24 septembrie, 500.000 euro, garanţia de participare. În cazul în care va fi selectată pentru dezvoltarea acestui proiect, CGN va contribui la finanţare cu 51% din 30% din valoarea proiectului, urmând ca restul finanţărilor să fie atrase din credite şi obligaţiuni. Până la sfârşitul acestui an, dorim să înfiinţăm noua companie de proiect", a declarat Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat în şedinţa AGA a SN Nuclearelectrica (SNN) spre sfârşitul anului trecut, dar neaprobat încă, valoarea investiţiilor necesare realizării unităţilor 3 şi 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adică aproape dublu faţă de ultimele estimări din 2008 - 4 mld. euro. 
Conform calculelor Curierului Naţional, "51% din 30% din valoarea proiectului" reprezintă 1,17 mld. euro.

Se va face un nou studiu de fezabilitate

Întrebată ce se va întâmpla cu EnergoNuclear - fosta companie de proiect din care făceau parte Nuclearelectrica şi mai mulţi investitori privaţi care s-au retras de-a lungul timpului din proiect, Daniela Lulache a spus că aceasta se va desfiinţa, iar denumirea noii companii mixte care va construi reactoarele va fi stabilită de comun acord de Nuclearelectrica şi compania care va fi selectată în cadrul acestui proiect.
"Nuclearelectrica nu poate contribui singură cu 30% din valoarea proiectului. Sperăm ca în 75 de luni construcţia celor două reactoare de la Cernavodă să fie finalizată, după ce, până la sfârşitul acestui an vom fi înfiinţat noua companie de proiect, la care Nuclearelectrica va deţine 49% dintre acţiuni, iar noul investitor selectat 51%", a mai spus Lulache.
Întrebată dacă ultimul studiu de fezabilitate mai este valabil, oficialul Nuclearelectrica a spus că "orice studiu de fezabilitate este valabil şase luni" şi că, după finalizarea procedurii de selecţie a investitorului privat "se va efectua un alt studiu".
Prima etapă a procedurii de selecţie s-a încheiat în data de 8 august şi a constat în calificarea investitorului China General Nuclear Power Corporation pe baza Documentaţiei de Calificare depuse.
Potrivit calendarului estimativ al implementării proiectului, după calificarea investitorilor şi depunerea de către aceştia a garanţiei de participare şi a achiziţiei caietului de sarcini, vor depune documentaţia de intenţie, la 28 septembrie urmând să fie anunţat investitorul selectat.
Procedura se va încheia la 26 noiembrie cu negocierile dintre Comisia de Negociere şi Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv şi Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect.

Nuclearelectrica va contribui cu maximum 2 mil.
euro la capitalul noii societăţi mixte


Strategia de continuare a construcţiei proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost aprobată în şedinţa AGA din 22 august, dată la care s-a aprobat şi contribuţia iniţială în numerar a Nuclearelectrica, de maximum 2 milioane de euro, capitalul social minim al proiectului urmând să fie dimensionat astfel încât să permită contribuţia integrală în natură a SNN şi a statului român la proiect, plus alte aporturi în numerar iniţiale şi ulterioare, contribuţia investitorului privat (sau a investitorilor) neputând reprezenta mai puţin de 51%.
 
Noua companie mixtă ar putea aplica mecanismul "Contract pentru diferenţe"

Nuclearelectrica ia în calcul mecanismul suport "Contract pentru Diferenţe - CfD", identificat de Marea Britanie pentru proiectul centralei nucleare Hinkley Point C (HPC), considerându-l drept unul adecvat pentru sprijinul proiectelor noi în domeniul nuclear, bazat pe reguli de piaţă, şi care ar permite realizarea investiţiilor în tehnologii neutre.
«Acest instrument (Contractul pentru Diferenţe - n. red.) este un mecanism financiar derivat care se raportează la preţurile de piaţă, care nu supracompensează, nu garantează profit discreţionar şi include riscuri aferente oricărui mecanism bazat pe date de piaţă. Este un mecanism dual prin care producătorul primeşte o "diferenţă" între un preţ garantat (denumit "strike price") şi un preţ de referinţă (care reprezintă o medie a preţurilor de piaţă), doar în situaţia în care strike price este mai mare decât preţul de referinţă. În situaţia inversă, în care preţul de referinţă este mai mare decât strike price, producătorul plăteşte el "diferenţa"», a explicat Lulache.
Întrebată dacă acest sistem de calcul se va aplica reactoarelor 3 şi 4, aceasta a declarat că "în cazul în care statul român va adopta acest sistem vom trece printr-o notificare a Comisiei Europene şi o analiză prin prisma ajutorului de stat". 

Toţi investitorii s-au retras din EnergoNuclear

Discuţiile pe marginea construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă datează încă de pe vremea regimului comunist, studiul de fezabilitate realizat în 2006 de Deloitte&Touche identificând drept soluţie optimă pentru realizarea proiectului înfiinţarea unei companii mixte de proiect formată din investitori locali şi străini.
În 2007, Guvernul a aprobat prin HG 643/2007 strategia de atragere a investitorilor.  În urma depunerii ofertelor, 6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal România (6.2%), CEZ  Republica Cehă (9.15%), GDF SUEZ Belgia (9.15%), ENEL Italy (9.15%), Iberdrola Spain (6.2%) şi RWE Power Germany (9.15%). 
În 2009 a fost înregistrată compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear, iar în noiembrie 2010, Comisia Europeană şi-a dat acordul asupra proiectului.
În 2011 însă, investitorii GDF SUEZ, CEZ, RWE şi Iberdrola s-au retras din proiect, motivând decizia lor prin "necesitatea concentrării investiţiilor în ţările de origine, pe fondul crizei economice", în decembrie 2013 renunţând la proiect şi investitorii rămaşi - ENEL şi ArcelorMittal -, astfel încât în prezent unicul acţionar al EnergoNuclear este Nuclearelectrica.
 
Cel mai mare producător de energie nucleară din China

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost înfiinţată în anul 1994 şi este, în prezent, cel mai mare producător de energie nucleară din China, având la sfârşitul lunii august 2014 un număr de 11 unităţi în operare şi o capacitate instalată aferentă de 11.620 MW, la care se vor adăuga încă 15.000 MW proveniţi din punerea în funcţie a celor 13 unităţi nucleare aflate în prezent în construcţie.
Numărul de unităţi nucleare aflate în construcţie situează compania CGN pe primul loc în lume în construcţia şi punerea în funcţiune de noi unităţi nucleare.
Cifra de afaceri a CGN la nivelul anului 2013 este de 4,25 miliarde euro, iar valoarea totală a activelor este de 37,49 miliarde de euro. 
 
 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 6 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Fane:
  Toate tarile vor sa inchida centralele nucleare (japonia, Germania, SUA, Franta) pentru ca produc energie scumpa, iar Romania, cu mare excedent energetic, nemaiavand industrie, vrea sa investeasca in asa ceva ? Bani aruncati pe Apa Sambetei !
  2014-09-11, 05:23:58 (adresa: 84.117.42.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Turcia si Erdogan infirma previziunile sumbre pe c ...
Pe fondul, totuși, al unor controverse, Recep Erdogan a fost reales din primul tur de scrutin președinte al Turciei. Opoziția denunță fraude

nu mai ingreuna ti traficul,faceti va piste pt. bi ...
Din 26 iunie "Pedalăm pentru România" Pe bicicletă din Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, până la Alba Iulia

VETI TRAI LA FEL DE BINE CA ROMANII DIN ROMANIA DE ...
Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

Pe tatuku vostru pesede DRAG NE-A fost sa-l vedem ...
Un val de reacţii după condamnarea lui Dragnea

VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS H ...
Prognoza meteo: Temperaturile cresc, dar de marți seară se întorc ploile

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Transporturi

Auto

Curierul contabilului

Extern

Gadgeturi