Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

VIDEO - Ponta s-a încurcat în contractele cu Şova

Eveniment - Valentin Bolocan / valentin.bolocan@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2015-06-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Şova i-ar fi făcut mai multe plăţi în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii”  şi  Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel”
Ponta a beneficiat în mod gratuit şi de dreptul de folosinţă al unui bolid Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în leasing - rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună

Înverşunarea de care au dat dovadă senatorii  atunci când  a refuzat - de două ori chiar - ridicarea imunităţii colegului lor Dan Şova pare să aibă o logică după ce vineri procurorii DNA au  făcut public faptul că îl urmăresc penal pe premierul Victor Ponta. Ei îl acuză de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Practic, procurorii susţin că avocatul Ponta a primit timp de mai mulţi ani de la avocatul Şova diverse sume de bani pentru o serie de opereaţiuni fictive.
Totul a început pe 30 august 2007 când între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Dan Şova şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Victor Ponta s-a încheiat o “convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea”.  

De la 2.000 la 3.000 de euro lunar

Contractul era făcut ca la carte, Ponta urmând să emită lunar o factură pentru care încasa de la Şova 2.000 de euro lunar. În luna aprilie 2008, s-a făcut un act adiţional în care se stipula că onorariul lui Ponta creşte la 3.000 de euro lunar. La acea vreme, Ponta era ministru pentru relaţia cu Parlamentul.  
Procurorii au constatat că din octombrie 2007 până în decembrie 2008 Ponta a emis 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Şova nu a stat prea mult pe gânduri şi a decontat imediat facturile după ce le-a înregistrat legal în actele contabile. Procurorii cred că aici este o problemă. Concret DNA susţine că “sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare”.
 

Contractele copy paste

Afacerea celor doi intră în vrie prin lunile mai - octombrie 2011 în momentul în care autorităţile fiscale au luat-o la puricat. Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta din urmă să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi o serie de rapoarte din care să rezute că primul a prestat activităţi în diverse dosare penale. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 rapoarte  corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Conform DNA ”Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activităţile respective, nici măcar în parte”.
Cert este că din banii de la Şova, ponta şi-a cumpărat două apartamente de lux într-un cartier cu ştaif din Capitală. 

Bolidul Mitsubishi Lancer Evo 10

Pasionat de viteză şi motorsport în general, Ponta nu a rezistat şi l-a rugat pe Şova să cumpere pe firma lui un puternic Mitsubishi Lancer Evo 10. Astfel, Şova a făcut contractul de leasing pentru maşină şi în anii 2008- 2009 i-a cedat lui Ponta dreptul de utilizare al maşinii. Gratuit, evident. 
În tot acest timp, societatea lui Şova a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. Mai mult, în luna iunie 2009, Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să-i achite un bănuţ lui Şova.

Conflict de interese?

În acelaşi dosar, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României. În această calitate Ponta l-a desemnat pe Şova, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.
 

Clipuri video:

 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Asa le trebuie romanilor ca au votat pesede=DUBLAR ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Politic

  Economie mondiala