Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

România, în criză energetică

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-02-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Transelectrica a anunţat că este mandatată să aplice măsurile de salvgardare cu caracter tehnic şi comercial conform art. 6, alin. (3) din Regulamentul privind stabilirea măsurilor de salvgardare în situaţii de criză apărute în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional
România trebuie să importe mai multă energie, pentru că producţia naţională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul ţării 
Luni dimineaţă, consumul era de 9.120 de MW, iar producţia totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferenţa fiind de 475 de MW

Operatorul de transport al energiei electrice - Transelectrica - a anunţat că este necesară creşterea importurilor de energie electrică pentru că producţia naţională  nu mai poate acoperi consumul ţării.
Potrivit informării Transelectrica, luni dimineaţă, la ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW, iar producţia totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferenţa fiind de 475 de MW.
Cele mai mari cantităţi importate provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) şi Serbia (125 de MW). 
Producţia naţională era asigurată de cărbune - 2.642 de MW, hidrocentrale - 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă - 1.370 de MW, turbine eoliene - 123 de MW, panouri fotovoltaice -199 de MW, biomasă - 47 de MW.
„Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern nr. 10/13.01.2017, C.N.T.E.
E Transelectrica S.A., în calitate de Operator de Transport şi de Sistem este mandatată să aplice măsurile de salvgardare cu caracter tehnic şi comercial conform art. 6, alin. (3) din Regulamentul privind stabilirea măsurilor de salvgardare în situaţii de criză apărute în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 142/2014”, a comunicat luni compania.
Potrivit acesteia, Dispecerul Energetic Naţional urmăreşte permanent şi prognozează evoluţia consumului de energie electrică, situaţia stocurilor de combustibil şi a disponibilităţii unităţilor de producţie, evoluţia debitului Dunării şi a stocurilor de apă din principalele lacuri de acumulare, informându-se asupra prognozei meteorologice pentru zilele următoare, în special în ceea ce priveşte fenomenele meteo extreme şi atenţionările emise de către ANM.
Pe de altă parte, Dispecerul Energetic Naţional colaborează cu Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale (DNGN) în vederea informării reciproce privind parametrii de funcţionare în cele două sisteme, precum şi cu operatorii de transport şi de sistem din ţările vecine în scopul coordonării funcţionării interconectate a sistemelor şi cunoaşterii stării de funcţionare a acestora.
„În urma evaluării stării de funcţionare a sistemului, a prognozelor de consum şi a celor meteorologice, cât şi a rezervelor de energie existente, în vederea asigurării securităţii şi continuităţii în alimentarea cu energie electrică a populaţiei, Dispecerul Energetic Naţional poate declara starea de criză în Sistemul Electroenergetic Naţional”, se arată în comunicatul Transelectrica.

Măsurile de salvgardare

 În acest caz se pot pune în aplicare, gradual, mai multe măsuri de salvgardare, printre care trecerea unor centrale de la funcţionarea pe gaze naturale la cea pe combustibil alternativ (păcură), în conformitate cu HG 844/2016, Anexa 1A. Măsura se aplică pe baza notificării primite de la DNGN, în conformitate cu planul comun de măsuri; reducerea/anularea capacităţii de interconexiune disponibilă pe direcţia de export; reducerea/anularea schimburilor de energie notificate pe direcţia de export; limitarea în tranşe a consumului de energie electrică. 
„Precizăm că limitarea nu afectează populaţia, aceasta fiind aplicată doar consumatorilor industriali prin restricţionarea consumului la o putere minimă tehnologică, în conformitate cu prevederile din contractele de furnizare a energiei electrice”, a informat Transelectrica, precizând că măsurile se aplică în conformitate cu acordurile bilaterale privind alocarea capacităţii de interconexiune cu operatorii vecini.
Compania precizează că măsurile de salvgardare se pot aplica în ordinea prezentată şi în mod gradual, în funcţie de situaţia din Sistemul Electroenergetic Naţional în momentul luării deciziei.
„Precizăm că aceste măsuri au fost deja luate de către unii operatori de transport şi sistem din ţările vecine (Bulgaria, Grecia). Măsuri similare sunt avute în vedere şi de alte ţări din Europa (Franţa, Belgia, Italia ş.a.)”, încheie compania.

Ministerul Energiei, informat încă din 13 ianuarie

Transelectrica a notificat în 13 ianuarie Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN.
În notificarea transmisă autorităţilor, operatorul de transport atrage atenţia asupra prognozelor meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 - 20 ianuarie 2017), dar şi asupra deficitului de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând un minim fără precedent în ultimii ani (circa 1800 mc/s).
Nu în ultimul rând, Transelectrica avertizează asupra scăderii rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului şi a deficitului semnificativ de energie electrică din zona de sud-est a Europei, pe fondul valului de frig care a cuprins Regiunea încă din 6 ianuarie 2017.
„Consumurile mari de gaze naturale (medii de 70 de milioane de mc/zi), dar şi de energie electrică (de peste 9.500 MW la vârfurile de consum începând cu ziua de luni, 9 ianuarie 2017 şi cu un maxim de 9.730 MW în data de 10 ianuarie 2017, în intervalul 18:00 - 19:00); Afectarea surselor de energie electrică produsă din surse regenerabile, în mod deosebit parcurile eoliene; Aprovizionarea îngreunată a centralelor din cauza transportului dificil al cărbunelui; Impactul defecţiunilor asupra capacităţii de producţie a unor grupuri energetice”, sunt alte argumente pe care operatorul de transport al energiei electrice le aduce în notificarea transmisă autorităţilor.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de alta intrebare!:
  la ce produs de consum suntem excedentari? creste pib-ul de 5 ani exclusiv prin cresterea consumului!
  2017-02-14, 00:08:05 (adresa: 95.77.216.*)
 2. de IRR:
  FMI ul îs poate savura in liniste restructurarea sectorului energetic romanesc , respectiv impartirea hidroenergetici, termoenergetici si nuclearoenergetici in societati distincte in care unele foarte profitabile pe durata unui an , iar termoenergetica falimentara in tot timpul anului si foarte profitabila câteva zile iarna ( când este indispensabile ) . Este bine ca plătim societatiilor străine certificate verzi care produc fără predictibilitate , iar societatiile romanesti sunt găuri negre desi asigura energia când este mai greu . In bătaia vanturilor străine am ajuns , desi parintii nostru au construit un sistem energetic compact cu perspectiva livrarii dupa anii 2000 de electricitate gratis pentru romani . Cred ca guvernul trebuie sa impună penalitati pe intervalele orare in care morile energetice nu produc , bani care trebuie dati celor care produc in perioada de criza . Multumim lui Băsescu pentru aceasta situatie de lumea 3 .
  2017-02-14, 10:40:43 (adresa: 178.138.99.*)
 3. de IRR:
  FMI ul îs poate savura in liniste restructurarea sectorului energetic romanesc , respectiv impartirea hidroenergetici, termoenergetici si nuclearoenergetici in societati distincte in care unele foarte profitabile pe durata unui an , iar termoenergetica falimentara in tot timpul anului si foarte profitabila câteva zile iarna ( când este indispensabile ) . Este bine ca plătim societatiilor străine certificate verzi care produc fără predictibilitate , iar societatiile romanesti sunt găuri negre desi asigura energia când este mai greu . In bătaia vanturilor străine am ajuns , desi parintii nostru au construit un sistem energetic compact cu perspectiva livrarii dupa anii 2000 de electricitate gratis pentru romani . Cred ca guvernul trebuie sa impună penalitati pe intervalele orare in care morile energetice nu produc , bani care trebuie dati celor care produc in perioada de criza . Multumim lui Băsescu pentru aceasta situatie de lumea 3 .
  2017-02-14, 10:40:47 (adresa: 79.118.34.*)
 4. de :
  singura solutie a acestui guvern este aducerea chinezilor investitori in cne de la Cernavoda cu suplimentarea a inca 2 unitati energetice.
  2017-02-14, 11:01:56 (adresa: 176.10.104.*)
 5. de pt. 5:
  rezulta ca avem nevoie de alt guvern!
  2017-02-14, 11:49:05 (adresa: 95.77.216.*)
 6. de AC:
  Acesta-i doar inceputul sfirsitului pentru producatorii nationali de energie,datorat unei politici total gresite si antinationale promovata de oameni care nu au lucrat o ora intrtr-o centrala electrica si care de citiva ani buni se afla la cirma ministerului energiei.ANRE si ministerul energiei duc o politica de distrugere a centralelor electrice ale statului pe combustibili conventionali,in favoarea centralelor eoliene si fotovoltaice care niciodata nu vor fi capabile sa asigure siguranta SEN. Treziti=va domnilor si lasati oamenii integri care au ivatati carte in domeniu sa hotarasca viitorul in acest sector strategic al Rmaniei.
  2017-02-14, 15:52:22 (adresa: 109.100.107.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Asa le trebuie romanilor ca au votat pesede=DUBLAR ...
E oficial, scad pensiile românilor

primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
E oficial, scad pensiile românilor

Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
E oficial, scad pensiile românilor

Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
E oficial, scad pensiile românilor

cu ,...copy - paste,nu. ...
Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto