Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Enel a pierdut procesul cu statul român

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-02-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Compania, obligată de Curtea de Arbitraj de la Paris să plătească 401 milioane euro, pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, sub suma cerută de statul român - 550 milioane euro
România a dat în judecată distribuitorul de energie în 2014 deoarece acesta nu şi-a respectat obligaţiile din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, încheiat în 2007
 
Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud (care astăzi este împărţită în E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia), sub suma cerută de statul român, de circa 550 milioane euro, după cum au declarat pentru mai multe agenţii de presă surse apropiate discuţiilor. Procesul a durat doi ani şi jumătate.
„Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerţ Internaţionale de la Paris decizia arbitrajului legat de participaţiile deţinute în sectorul electricităţii din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curţii şi compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu aşteptările companiei şi cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, a precizat compania într-un comunicat.
Prin contractul de privatizare a fostei companii Electrica Muntenia Sud, Guvernul a primit clauza „Put option” (dreptul de a vinde 13,57% din acţiunile companiei, rămase în proprietatea sa după ce Enel a devenit acţionar majoritar în urma procesului de privatizare), însă nu a fost stabilit un preţ fix, ci o formulă de calcul bazată pe elemente care pot fi interpretabile.
Întrucât părţile nu au ajuns la un acord în această privinţă, conform cu practica comercială internaţională, cazul a fost înaintat la Curtea de Arbitraj de la Paris.
Enel a afirmat, la acea vreme, că este hotărâtă să respecte clauzele din contractul de privatizare, inclusiv achiziţia pachetului de acţiuni, dar la un preţ corect, stabilit în urma unei formule de calcul agreată de ambele părţi.

Contractul de privatizare a fost semnat în 2007

În septembrie 2014, Departamentul pentru Energie a fost informat de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) că Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris a admis cererea de arbitraj în cazul Enel.
SAPE solicita atunci Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opţiunea „Put”, exact aşa cum a fost deja stabilit prin HG 1163/27.
11.2012, se mai arată în comunicat. Opţiunea „Put” prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, prevăzut în contractul de privatizare semnat în iulie 2007.
SAPE a fost înfiinţată în 2014, ca urmare a divizării parţiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.
România a dat în judecată distribuitorul de energie în 2014 deoarece acesta nu şi-a respectat obligaţiile din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, încheiat în 2007. Concret, autorităţile au susţinut că ENEL trebuia să cumpere de la stat, până în 2012, un pachet suplimentar de 13,57 la sută din acţiunile companiei, pe lângă cele 64 de procente achiziţionate inţial.
Acest lucru nu s-a mai întâmplat, aşa că statul a solicitat companiei italiene compensaţii de 520 de milioane de euro.

ENEL a mai avut trei litigii cu statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris. Însă, în acele cazuri, statul român a pierdut. Într-unul dintre acestea, s-a judecat cu ENEL, pentru a recupera presupuse prejudicii produse în urma privatizării Electrica Muntenia Sud de circa 1,3 miliarde de euro (800 de milioane de euro plus dobânzi de peste 400 de milioane de euro). Nu doar că a pierdut şi nu a obţinut niciun euro din miliardul cerut, dar statul român a fost obligat în instanţă să plătească şi cheltuieli de judecată de 1,5 milioane de euro. Alte două procese pierdute au fost cele deschise pentru de statul român pentru o presupusă neîndeplinire a contractelor de privatizare ale Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  primul comunist pe lista iohanis, cu o avere de sa ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Doamne !!!! Dar ce criminali , idioti , rai , nero ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  Da este un articol relevant pentru B1, acesti cori ...
  E oficial, scad pensiile românilor

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  europeni arabi,!!!? ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala