Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

OMV Petrom, revigorare financiară spectaculoasă în 2016

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-02-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Potrivit raportului său privind rezultatele financiare, compania a înregistrat un profit de 1,04 miliarde lei în 2016, după ce în 2015 a raportat o pierdere de aproape 700 milioane de lei.
Şi asta în ciuda faptului că anul trecut vânzările au scăzut cu 10% comparativ cu 2015, la 16,2 miliarde lei, şi a fost înregistrată o scădere a investiţiilor

Compania OMV Petrom pare să-şi fi revenit spectaculos în 2016. După pierderea de aproape 700 milioane lei în 2015, compania a înregistrat anul trecut un profit de 1,04 miliarde lei, potrivit raportului său privind rezultatele financiare, deşi vânzările au scăzut cu 10% comparativ cu 2015, la 16,2 miliarde lei, fiind înregistrată o scădere a investiţiilor.
Potrivit companiei, scăderea vânzărilor a fost provocată de diminuarea tranzacţiilor cu produse petroliere, provocată de un declin suplimentar al preţului la ţiţei şi a cantităţilor vândute uşor mai reduse, precum şi din cauza vânzărilor mai mici de gaze naturale. 

Vânzările din Downstream Oil - 72% din total

Aceste efecte negative au fost parţial contrabalansate de vânzările mai mari de electricitate. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 25%, iar cele din Upstream aproximativ 3%, se mai arată în raport.
Investiţiile au scăzut la valoarea de 2,57 miliarde lei faţă de 3,9 miliarde lei în 2015, influenţate în principal de o reducere substanţială în segmentul Upstream.
Directoratul propune un dividend de 0,015 lei/acţiune, propunere ce va fi supusă aprobării Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor.

Reducerea costurilor de producţie

„În 2016, mediul de piaţă a rămas volatil şi dificil, fapt concretizat în scăderea valorii EBIT CCA excluzând elementele speciale, anulând, astfel, beneficiile obţinute prin continuarea managementului strict al costurilor. La nivel de Grup, 
s-au realizat economii de costuri de aproximativ 500 mil. lei.
În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producţie, ceea ce a compensat impactul declinului producţiei, dar nu a reuşit să neutralizeze în întregime efectul scăderii preţurilor. În pofida reducerii în continuare a investiţiilor, am reuşit să limităm declinul producţiei zilnice la doar 2,5% comparativ cu 2015, cu mult sub limita maximă a estimării noastre. EBIT CCA, excluzând elementele speciale din Downstream, a scăzut cu 4% faţă de 2015, ca efect al scăderii rezultatului segmentului Downstream Oil, parţial compensat de rezultatul îmbunătăţit al segmentului Downstream Gas. Cu toate acestea, contribuţia Downstream la rezultatele Grupului a crescut semnificativ faţă de 2015, ceea ce dovedeşte beneficiile modelului nostru de business integrat. Pe baza rezultatelor preliminare şi a fluxului solid de trezorerie extins obţinute în 2016, Directoratul propune un dividend de 0,015 lei/acţiune pentru anul financiar 2016. Propunerea finală privind dividendul, care va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor din aprilie 2017, va face subiectul aprobării de către Consiliul de Supraveghere”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Rompetrol Rafinare a obţinut un profit net consolidat de 49,8 milioane dolari 
 
Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG Internaţional, a înregistrat un rezultat operaţional consolidat EBITDA în valoare de 182,5 milioane USD în anul 2016, în creştere cu 62% comparativ cu anul 2015, potrivit datelor transmise de către companie. Profitul net consolidat realizat în anul 2016 a atins nivelul de 49,8 milioane USD, în scădere cu 23%.
„Rezultatele operaţionale marcate de recorduri istorice ale rafinăriilor Petromidia şi Vega au fost realizate în urma programelor susţinute de modernizare a instalaţiilor de producţie, precum şi a celor de optimizare a proceselor industriale şi de reducere a costurilor de operare. În 2016, rafinăria Petromidia a înregistrat un nivel istoric de materie primă prelucrată, de 5,4 milioane tone pe an, în condiţiile îmbunătăţirii indicelui de intensitate energetică şi ale reducerii costurilor de procesare la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, de 16,7 dolari pe tonă. De asemenea, rafinăria Vega a produs cea mai mare cantitate anuală de bitum de 91.000 tone, fiind unicul producător din ţară. Performanţele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG Internaţional şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas, care s-au ridicat la 1,4 miliarde USD începând din anul 2007, momentul preluării", a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  BUNA GLUMA CU INVESTITIILE ! ...
  Se anunță noi investiții în județul Gorj

  Lasati poporu pesedist sa prade si sa jefuiasca ta ...
  Discursul Laurei Codruţa Kovesi la O.N.U

  Kakai investitori? Turci, tatari, rusi? ...
  Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

  GORJ 4/8 ILIE 4/8; Gorj 7/4 Hristos 7, Ilie 4; GOR ...
  Se anunță noi investiții în județul Gorj

  Mai important zicem noi romanii este prestatia spe ...
  Guvernul a aprobat prelungirea termenului de valorificare a productiei pentru producatorii de tomate

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: