Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Păgubiţii FNI vor primi 38 mil. lei în 2017

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Suma este prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului
Acesta prevede că AAAS va avea venituri de 60 mil. lei, din care 41,17 mil. lei provenind din veniturile din operaţiuni de capital, respectiv venituri din penalităţi pentru nerespectarea obligaţiilor asumate prin contractele de vânzare-cumpărare
Cheltuielile totale vor fi de 46 mil. lei, din care 4 mil. lei cu dizolvarea voluntară şi lichidarea societăţilor comerciale, inclusiv remunerarea administratorilor speciali şi contribuţiile aferente angajatorului

Bugetul de venituri şi cheltuieli din acest an al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) prevede plata către creditorii FNI a sumei de 38 milioane lei. Suma este menţionată în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice pe site-ul instituţiei, potrivit căruia există „sume plătite efectiv cumpărătorilor pentru despăgubiri acordate în urma procesului de privatizare şi valorificare, precum şi obligaţii de plată stabilite prin titluri executorii, conform dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabilite prin titluri executorii, în sumă de 38.160 mii lei, pentru despăgubiri creditori FNI, despăgubiri acordate în urma procesului de privatizare şi alte obligaţii de plată stabilite prin sentinţe”.
AAAS estimează că veniturile totale vor fi de 60.000.000 lei, în acest an, din care 18,82 mil. lei din activitatea de valorificare, 41,17 mil. lei din privatizare şi administrare a participaţiilor statului, în special veniturile din operaţiuni de capital, respectiv venituri din penalităţi pentru nerespectarea obligaţiilor asumate prin contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni şi venituri estimate a se încasa din recuperarea creanţelor proprii stabilite prin sentinţe.
Cheltuielile ocazionate de procesul de privatizare şi valorificare sunt suportate din venituri proprii şi vor fi, în anul 2017, de 46 mil. lei. Dintre acestea, cheltuielile cu evaluarea activelor debitorilor din portofoliu în vederea executării silite a acestora, cheltuielile pentru rapoarte de evaluare în procesul de privatizare şi postprivatizare pentru expertize, cauţiuni, evaluări în litigii, onorarii executori judecătoreşti, documentaţii pentru obţinerea avizului de mediu, precum şi alte asemenea cheltuieli au fost estimate la suma de 350 mii lei.
Cheltuielile de publicitate sunt estimate la 305.000 lei, pentru vânzarea prin licitaţie a bunurilor executate silit, precum şi cheltuieli efectuate cu publicarea anunţurilor de privatizare în presa scrisă centrală, locală şi internaţională.

3,24 mil. lei, asistenţa juridică

Proiectul de buget al AAAS prevede cheltuieli legate de plata asistenţei juridice pentru reprezentarea în instanţele de judecată, plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor comerciale şi valorificarea activelor statului, în sumă de 3,24 mil. lei. Din această sumă, 3 mil. lei sunt destinate plăţii onorariilor consultanţilor, asistenţă juridică, cheltuielile cu traduceri, legalizări, cheltuieli DHL, etc., aferente litigiilor aflate pe rolul instanţelor de judecată (cca. 9.125 de dosare, din care 5.
000 dosare pe contencios valorificare şi privatizare şi 4.125 dosare de insolvenţă, de lichidări voluntare şi dizolvări de drept conform Legii nr. 85/2006, Legii nr. 137/2002 şi Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare), precum şi cheltuieli cu punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti cu element de extraneitate şi reprezentare în faţa instanţelor arbitrale internaţionale.
Bugetul prevede alte cheltuieli de privatizare şi valorificare în sumă de 240.000 lei şi costuri implicate de dizolvarea voluntară şi lichidarea societăţilor comerciale estimate la 4 mil. lei. 
Aceste cheltuieli cuprind cheltuielile cu remunerarea administratorilor speciali şi contribuţiile aferente angajatorului, în baza contractelor de mandat încheiate cu administratorii speciali care reprezintă interesele AAAS în societăţile comerciale din portofoliu intrate în faliment, conform Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei şi alte cheltuieli de administrare şi conservare a patrimoniului societăţilor comerciale aflate în procedura de lichidare voluntară, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 şi Legii nr. 137/2002 cu modificările şi completările ulterioare, la care AAAS este acţionar.

8 milioane lei, transferate către OPSPI

Impactul financiar va fi de plus 690.000 lei, transfer din dividende şi dobânzi către bugetul de stat, plus 200.000 lei vărsăminte la Trezoreria Statului din valorificarea activelor statului, creanţelor comerciale şi din privatizare, plus 5.700.000 lei vărsăminte la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. 
Vor fi efectuate şi alte transferuri potrivit prevederilor legale, astfel: - 7.990.000 lei, transfer disponibil către OPSPI conform OUG 13/2009 privind restituirea de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sau orice succesor legal al acesteia către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie a sumelor existente în conturile acestuia la data de 31 decembrie 2006, predate conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2006, ca urmare a respingerii acesteia prin Legea nr. 308/2008; - 30 mii lei vărsăminte către bugetele locale ca urmare a privatizării unor societăţi comerciale de interes local; - 25 mii lei, vărsăminte la fondul de risc pentru garanţiile de stat pentru împrumuturile externe.

AAAS plăteşte costurile de remediere a contaminării istorice a pânzei freatice de sub amplasamentul fabricii Ford de la Craiova
 
În conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 90/2013 privind unele măsuri speciale pentru compensarea şi decontarea unor creanţe reciproce rezultate din contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiat între Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi Ford Motor Company, AAAS a încheiat un act adiţional la contractul de vânzare-cumpărare acţiuni din data de 12 septembrie 2007, care stabileşte mecanismul de compensare, respectiv de decontare a unor creanţe reciproce dintre AAAS, pe de o parte, şi Ford Capital B.V., Ford Motor Company şi Ford România SA, pe de altă parte. Astfel, în baza acestui act adiţional, AAAS va rambursa costurile de remediere a contaminării istorice a pânzei freatice de sub amplasamentul fabricii de la Craiova deţinute de Ford România SA, costuri ce vor fi limitate la valoarea penalităţii datorate de cumpărători către AAAS. 
„Ca efect al acestor acte normative se impune introducerea în buget, atât la venituri cât şi la cheltuieli, a sumelor reprezentând penalităţi aferente contractului de privatizare cuvenite AAAS şi despăgubiri cu privire la contaminarea pânzei freatice cuvenite Ford Motor Company”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de buget, fără a menţiona însă suma.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

  18-06-2018. 2+18-6=14 BUDDHA numărul laturilor nu ...
  Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

  INDUSTRIA ROMANA E ADMIRABILA, E SUBLIMA PUTEM ZIC ...
  Cum arată DACIA fabricată de americani

  Iar vreti sclavi cu 200 euro/luna salariul minim n ...
  Masa rotunda cu Guvernul Romaniei pe tema crizei fortei de munca

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Finante Banci

  Piata bursiera

  In brief

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto