Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Întârzierile CFR, despăgubite abia din 2024

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Regulamentul CE 1371/2007, privind drepturile călătorilor în cazul anulării sau întârzierii trenurilor, trebuia să intre în vigoare la 3 decembrie 2014
Iniţial, Ministerul Transporturilor a cerut amânarea aplicării acestora cu 5 ani, până la 3 decembrie 2019
Vineri, 17 martie, Ministerul Transporturilor a propus din nou amânarea aplicării regulamentului european, până la data de 3 decembrie 2024

Aprobat în 2007, Regulamentul CE nr.1371/2007, care prevede că pasagerii trenurilor care înregistrează întârzieri sau ale căror curse sunt anulate pot primi despăgubiri, ar putea intra în vigoare abia din decembrie 2024, după ce Ministerul Transporturilor a cerut, pentru a treia oară, amânarea aplicării anumitor prevederi.
Potrivit unui proiect de act normativ postat pe site-ul MT, „se propune modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1476/2009 pentru a putea fi în concordanţă cu prevederile Legii 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spaţiul feroviar unic european, prin completarea definiţiei de la articolul 2, alineatul (1), lit. b) „servicii regionale de transport feroviar de călători” cu sintagma „inclusiv ale unei regiuni transfrontaliere”. „Având în vedere amploarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare în vederea reducerii întârzierilor trenurilor de călători, cât şi prevederile Regulamentului UE nr. 1371/2007, se propune prelungirea termenului de la art. 3, alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1476/2009, cu 5 ani, până la data de 3 decembrie 2024”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1476/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (CE) nr. 1371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform regulamentului european, călătorii au dreptul să primească despăgubiri în cazul în care au loc anulări sau întârzieri ale trenurilor, în cazul pierderii legăturilor între curse, iar despăgubirile pot include rambursarea parţială sau chiar integrală a banilor plătiţi pe biletul de călătorie.
Potrivit site-ului Comisiei Europene, drepturile pasagerilor sunt valabile în cazul tuturor trenurilor internaţionale care circulă în UE, fiecare stat membru putând decide dacă aceste drepturi sunt valabile şi în cazul transportului intern de călători (urban, suburban, regional etc.) sau al curselor internaţionale pentru care punctul de plecare sau de sosire se află în afara UE.

Drepturile pasagerilor din transportul feroviar

Astfel, potrivit Regulamentului Comisiei Europene 1371/2007, în cazul anulărilor sau întârzierilor, companiile feroviare au obligaţia să-i informeze pe călători asupra evoluţiei situaţiei.
„Dacă se anunţă că veţi ajunge la destinaţia finală cu o întârziere de cel puţin o oră, puteţi: să vă anulaţi călătoria şi să solicitaţi rambursarea imediată a preţului biletului (integral sau doar pentru segmentul de călătorie neefectuat)”, se arată pe site-ul CE.
În cazul în care întârzierea împiedică pasagerii să-şi îndeplinească scopul călătoriei, pasagerii pot beneficia inclusiv de transport gratuit înapoi la punctul de plecare sau de posibilitatea de a continua călătoria cu prima ocazie, ori la o dată ulterioară aleasă de ei.
Această soluţie poate presupune alte mijloace de transport, dacă trenul este blocat, iar serviciile respective au fost suspendate.

Cuantumul despăgubirilor pentru întârzierea trenului

Acelaşi regulament prevede că, în funcţie de durata aşteptării, pasagerii pot primi gustări şi băuturi răcoritoare şi pot beneficia de cazare, dacă trebuie să aştepte peste noapte.
Dacă pasagerii aleg să-şi continue călătoria în condiţiile date sau să accepte propunerea de a folosi alt mijloc de transport pentru a ajunge la destinaţie, pasagerii pot cere despăgubiri.
Acestea pot fi de 25% din preţul biletului pentru întârzieri între 1 şi 2 ore şi 50% din preţul biletului pentru întâzieri de peste 2 ore.
Nu au drept la despăgubiri persoanele care au fost informate în legătură cu întârzierea înainte de a cumpăra biletul.

Despăgubiri pentru bagaje pierdute sau deteriorate

Regulamentul CE 1371/2007 precizează că, în cazul în care bagajele înregistrate au fost pierdute sau deteriorate în cursul călătoriei, pasagerii au dreptul la despăgubiri. Acest drept nu se aplică însă dacă bagajele erau împachetate necorespunzător, aveau o natură specială sau nu erau adecvate pentru transport.
Dacă pasagerii pot dovedi valoarea conţinutului bagajului, pot primi despăgubiri în valoare de până la 1.300 euro/ bagaj înregistrat, în caz contrar, valoarea despăgubirii fiind de 330 euro/ bagaj înregistrat.
În cazul producerii unui accident feroviar în urma căruia un călător a murit sau a fost rănit, acesta/persoanele aflate în întreţinerea sa are/au dreptul la despăgubiri de până la 1.500 euro pentru bagajul de mână pierdut sau deteriorat, indiferent dacă acesta a fost înregistrat sau nu.
Dacă un călător este rănit sau moare în urma unui accident feroviar, acesta/persoanele aflate în întreţinerea sa are/au dreptul la despăgubiri care să acopere nevoile imediate. Compania feroviară trebuie să achite o parte din sumă în termen de 15 zile de la producerea accidentului.
În caz de deces, valoarea acestei prime plăţi este de minimum 21.000 euro/ persoană.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  bey 1, dar de sobolanii lui soros,care a venit pri ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Auto

  Piata artei

  Extern