Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Cursul de schimb, exorbitant la bănci

Eveniment - Gazeta de Sud
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-21

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

De teamă că euro ar putea creşte şi mai mult, cei care au nevoie de valută dau năvală să cumpere. Cererea mare pentru euro ridică şi mai mult cursul de schimb
 
Cei care au rate de plată în moneda europeană şi merg la bănci să schimbe leii în euro vor avea surpriza să schimbe la un curs mult mai mare decât cel oficial anunţat de BNR. În schimb, cele mai bune rate de schimb se găsesc la casele de schimb valutar. GdS a efectuat o serie de calcule comparative.
În ultima săptămână, cursul de schimb leu/euro a urcat vertiginos în defavoarea monedei naţionale, ajungând joi pentru vineri la un nivel de 4,5509 lei pentru un euro. Vineri pentru luni, Banca Naţională a României (BNR) a stabilit o cotaţie de 4,5654 lei pentru un euro, acesta fiind cel mai scăzut nivel pentru leu din ultimii patru ani şi jumătate. Pe piaţa interbancară, cursul a „explodat“ la sfârşitul săptămânii. Băncile au afişat cursuri de schimb mai mari faţă de cotaţia BNR, doar la vânzarea de euro, şi mult mai mici la cumpărarea valutei cu pricina. Aşadar, în cursul zilei de joi, băncile vindeau euro cu 4,61 - 4,62 lei, în timp ce vineri dimineaţă cursul ajunsese la 4,63 lei pentru un euro la una dintre marile bănci, spre disperarea celor care aveau de plată rate scadente în euro.
Dezavantajaţi de creşterea cursului de schimb al euro în raport cu leul sunt toţi cei care au credite în valuta europeană şi au scadenţe de plată a ratelor în zilele în care euro este „umflat“. De asemenea, pierd şi cei care au bunuri cumpărate în leasing şi ratele sunt raportate la euro, precum şi cei care au abonamente de telefonie mobilă şi de internet negociate tot în euro. Ei vor scoate mai mulţi bani din buzunar de fiecare dată când euro creşte, în sensul că vor plăti mai mulţi lei la facturarea acelor servicii.
Cine are o rată bancară de plată de 300 de euro, de exemplu, ar plăti 1.368 de lei dacă ar cumpăra euro de la o casă de schimb valutar din Craiova, la 4,56 lei vineri de dimineaţă. Dacă ar cumpăra cei 300 de euro de la una dintre băncile de top ar achita la ghişeul băncii 1.389 lei, pentru că banca respectivă vindea euro vineri dimineaţă la un curs uluitor de 4,63 lei pentru un euro. Deci, în aceeaşi zi, o persoană care ar schimba leii pe euro la ghişeul unei bănci mari ar plăti mai mult cu 21 de lei decât dacă ar cumpăra moneda europeană de la o casă de schimb valutar. La ratele mai mari de plată către bănci, diferenţa între cursul de vânzare al băncii şi cursul de la casele de schimb este şi mai mare. Cu alte cuvinte, cu cât rata bancară este mai mare în valută, cu atât va plăti mai mulţi lei persoana respectivă pentru a-şi achita rata către bancă, dacă schimbă la casieria băncii.

Cursuri diferenţiate la bănci şi case de schimb

Cursul oficial stabilit de BNR pentru vineri a fost de 4,5509 lei pentru un euro, care este un curs orientativ.
Se observă că la multe bănci cursurile de vânzare şi de cumpărare sunt destul de îndepărtate faţă de cursul oficial valabil în ziua respectivă. Pe finalul săptămânii, cel mai mare curs la vânzare (adică pentru valuta pe care o vindea banca) era afişat la BCR, 4,63 lei pentru un euro la vânzare. Însă banca respectivă avea afişat pe internet printre cele mai mici cursuri de cumpărare, respectiv 4,4850 lei pentru un euro. La fiecare 100 de euro cumpăraţi, banca plătea clientului 448,5 lei, iar aceiaşi 100 de euro vânduţi de bancă în aceeaşi zi îi aducea instituţiei de credit 463 de lei, deci un câştig de 14,5 lei doar la două tranzacţii de valori mici.
ING Bank avea afişat la vânzare un curs de 4,6253 lei/euro, iar la cumpărare, valuta europeană se achiziţiona de către bancă la 4,4975 lei/euro. La BRD, la vânzare euro se vindea de către bancă la casieria proprie cu 4,6250 lei pentru un euro, iar cursul la cumpărare era de 4,4910 lei pentru un euro. Raiffeisen Bank avea afişat un curs la vânzare de 4,6150 lei/euro, iar la cumpărare 4,4900 lei/euro. De asemenea, la Banca Transilvania era afişat un curs de vânzare a euro la 4,6100 lei/euro, iar banca respectivă cumpăra cu 4,5100 lei pentru un euro.
La casa de schimb Egipteanul, cursul afişat joi după-amiază era de 4,5550 lei la vânzare şi de 4,5250 lei la cumpărare, iar vineri de dimineaţă era de 4,5600 lei la vânzare şi de 4,5300 lei la cumpărare.
La altă casă de schimb din Craiova, Prima Valută, cursul afişat vineri era de 4,5400 lei la cumpărare şi la vânzare ajunsese la 4,5700 lei pentru un euro. „Este cererea foarte mare de euro. Astăzi au venit foarte mulţi să cumpere, de teamă că se duce şi mai sus cursul oficial“, a spus reprezentanta unei case de schimb din Craiova.

De ce este mai mare cursul de schimb la bănci

Băncile spun că îşi formează cursul de schimb în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Cu cât cererea de valută este mai mare, cu atât creşte cursul la care băncile vând valuta. În schimb, câştigul băncii este foarte mare nu doar la vânzarea de valută, ci instituţiile financiare menţin un curs scăzut şi atunci când cumpără valută de la populaţie şi firme.
Şi la casele de schimb a mai crescut cursul faţă de zilele precedente, pentru că s-a intensificat cererea. „Este cerere mare de valută de câteva zile, din cauza crizei politice. Firmele străine şi băncile au cumpărat masiv valută şi acest lucru influenţează negativ cursul de schimb. La începutul lunii aprilie anticipez că euro îşi va reveni şi se va mai stabiliza, în sensul că va începe să mai scadă în raport cu leul, ca urmare a faptului că vor mai trimite românii din străinătate valută acasă, pentru că se apropie Paştele“, a declarat, pentru GdS, Abdul Salaheldin, de la casa de schimb valutar Egipteanul.

Avantaj pentru cei care au euro şi vor să vândă

Persoanele care au euro de vânzare, în această perioadă, ar prinde un curs bun de schimb. Şi cei care vând valută beneficiază de sume mai bune dacă vând la casele de schimb valutar. Băncile cumpără valută la cursuri foarte mici faţă de cursul oficial anunţat de BNR pentru ziua respectivă.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Cumva echipa Dragnea- Dancila- Nicolicea va plec ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Cumva echipa Dragnea- Dancila- Nicolicea va plec ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  meic a foto?! ...
  Viorica Dăncilă, noi precizări despre Pilonul II de pensii: Nu se desființează, dar vom face o analiză

  Canada da note altor tari despre cat de sigure sun ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  si din india au plecat alungati! ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate

  IT&C