Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Piaţa de birouri creşte şi în 2017

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-25

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Peste 350.000 mp vor fi livraţi în acest an, dintre care 265.000 mp se vor afla în Capitală şi 87.000 mp în marile oraşe din ţară
Expansiunea spaţiilor de birouri este generată de industria de IT şi BPO/SSC

Piaţa de birouri din România a înregistrat, anul trecut, cea mai mare rată de livrări din ultimii şapte ani, iar trendul ascendent va continua şi în 2017. În decursul acestui an, stocul de spaţii de birouri va creşte cu aproximativ 352.000 mp, cunoscând o amplă dezvoltare atât în Capitală, cât şi în celelalte oraşe mari din ţară, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Colliers International. Ca şi anul trecut, cererea va veni în special din partea firmelor de IT şi BPO/SSC.
„Luând în considerare dezvoltarea industriei de servicii, care a devenit al doilea mare contribuitor la Produsul Intern Brut (PIB), ne aşteptăm ca acest sector să antreneze expansiunea spaţiilor de birouri în Bucureşti şi în marile centre universitare, precum Iaşi sau Cluj-Napoca. De asemenea, oraşe ca Timişoara sau Braşov se pregătesc să dezvolte noi poluri de birouri datorită cererii din partea sectorului de inginerie. În aceste condiţii, estimăm că stocul actual de 3 milioane mp la nivel de ţară va creşte cu aproximativ 352.000 mp în 2017, dintre care 265.000 mp se vor afla în Capitală şi 87.000 mp în oraşele secundare”, a declarat George Didoiu, Associate Director în cadrul departamentului de birouri al Colliers International.
 

Piaţa întâmpină unele dificultăţi
 
Cu toate că numeroase companii s-au extins în ultimii ani în Bucureşti, Iaşi (Accenture, Xerox, Amazon, Unicredit, Oracle), Cluj-Napoca (Arvato, Impact Hub, Sig Comiblock, Magneti Marelli), Timişoara (Continental, Huawei, HP) şi Braşov (Tata, Continental, Siemens), piaţa de birouri din România încă întâmpină dificultăţi.
„În timp ce oraşe precum Iaşi sau Craiova trebuie să îşi dezvolte stocul de spaţii de birouri, Bucureştiul şi Cluj-Napoca se concentrează pe îmbunătăţirea cunoştinţelor tehnice, iar Timişoara şi Braşov pe creşterea disponibilităţii forţei de muncă. Dacă aceste probleme ar fi rezolvate, considerăm că în Capitală ar putea fi angajate aproximativ 20.000 de persoane/an, ceea ce ar determina o cerere anuală de spaţii de birouri de 160.000 mp. La rândul lor, Cluj-Napoca şi Iaşi ar putea adăuga stocului existent aproximativ 50.000 mp anual”, a adăugat George Didoiu.

În 2016, stocul de spaţii a atins 2,2 milioane mp

În 2016, în Bucureşti, stocul de spaţii de birouri a atins pragul de 2,1 milioane mp ca urmare a noilor livrări, care au însumat 230.000 mp. Cel mai mare volum de cereri a fost înregistrat în zonele deja consacrate, însă, în decursul acestui an, zonele aflate în plină dezvoltare, precum zona de nord a Capitalei, şi cele care oferă avantajul proximităţii faţă de mijloacele de transport în comun şi faţă de alte facilităţi, vor atrage atenţia dezvoltatorilor.
„Anul trecut, cele mai solicitate zone din Capitală au fost Floreasca-Barbu Văcărescu (13% din totalul cererii), Dimitrie Pompeiu (17%) şi centru-vest (24%). Considerăm că interesul pentru aceste zone se va menţine şi în 2017, mai ales în condiţiile în care zona de centru-vest poate deveni primul mega-district pentru afaceri din Bucureşti, datorită suprafeţei extinse care include trei staţii de metrou şi care permite construirea unor  proiecte de birouri foarte mari. De asemenea, dezvoltarea Magistralei 6 de metrou, care face legătura cu Aeroportul Otopeni, precum şi abundenţa terenurilor şi a proiectelor rezidenţiale vor creşte potenţialul zonei Bulevardului Expoziţiei - Piaţa Presei de a deveni unul dintre cele mai importante poluri de birouri ale Bucureştiului”, a încheiat George Didoiu.
În ceea ce priveşte chiriile, acestea nu vor înregistra creşteri semnificative în 2017. Potrivit datelor Colliers International, în 2016 cele mai ridicate valori s-au înregistrat în zonele Victoriei şi Aviatorilor (16-18 euro/mp), iar cele mai scăzute, în zonele Dimitrie Pompeiu şi Pipera (8-10, respectiv 11-13 euro/mp).
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Turcia si Erdogan infirma previziunile sumbre pe c ...
  Pe fondul, totuși, al unor controverse, Recep Erdogan a fost reales din primul tur de scrutin președinte al Turciei. Opoziția denunță fraude

  nu mai ingreuna ti traficul,faceti va piste pt. bi ...
  Din 26 iunie "Pedalăm pentru România" Pe bicicletă din Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, până la Alba Iulia

  VETI TRAI LA FEL DE BINE CA ROMANII DIN ROMANIA DE ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Pe tatuku vostru pesede DRAG NE-A fost sa-l vedem ...
  Un val de reacţii după condamnarea lui Dragnea

  VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS H ...
  Prognoza meteo: Temperaturile cresc, dar de marți seară se întorc ploile

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: