Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (28) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro




w

« Alte articole din categoria Eveniment

ANSVSA face controale în toate unităţile alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Eveniment



Data adaugarii: 2017-04-01

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În perioada premergătoare sărbătorilor de Paşte, medicii veterinari acţionează pentru protejarea sănătăţii şi respectarea intereselor consumatorilor, prin activitatea specifică de monitorizare şi control a siguranţei alimentelor şi a sănătăţii animalelor.
Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.
 Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene/locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.

Acţiunile de control vor avea în vedere în special următoarele aspecte:

A. Animalele destinate sacrificării

- fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitar-veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare; 
- animalele au o stare corespunzătoare de sănătate şi sunt admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animale identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;
- respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător;
- transportul mieilor pentru tăiere este efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar conform modelului stabilit de ANSVSA;
- sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine,  publicate pe site-ul ANSVSA.
 - în cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie.
- spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;
- activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează  numai în perioada 30.03 - 15.04.2017, între orele 06,00-17,00.
 
DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai dacă:
- în anul precedent au mai fost infiinţate pe aceleaşi locaţii spaţii amenajate temporar iar pe întreaga perioadă de funcţionare nu au fost constatate abateri de la legislaţia sanitar-veterinară în vigoare; 
- în aceste spaţii amenajate temporar sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a suproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor stabilite de legislaţia sanitar- veterinară;
- există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.

B. Carnea de miel

- loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar-veterinar;
- carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
- marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman; 
- marcarea cărnii de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană; 
- depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii  şi stării de igienă corespunzătoare;
- verificarea respectării pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată. 

C. Ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman

- producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
- transportul ouălor se efectuează numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare este asigurată  temperatura şi  igiena corespunzătoare;
- ouăle sunt marcate cu codul producătorului şi provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;
- examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi târguri;
- ouăle cu coaja crapată sau lovită sunt retrase de la comercializare şi sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică;

D. Lapte şi produse din lapte

- micii producători care comercializează lapte şi brânzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri, sunt înregistraţi sanitar-veterinar, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008;
- laptele crud care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi provine de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, crescute în ferme/exploataţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar;
- micii producători care vând direct lapte crud şi produse din lapte către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, trebuie să deţină carnete de sanătate pentru animalele de la care provine laptele, conform  Ordinului mai sus menţionat;
- brânzeturile destinate comercializării de către micii producători, sunt expuse la vânzare, în spaţii special amenajate din pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox etc);
- brânzeturile sunt protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic etc);
- în cazul în care transportul şi păstrarea brânzeturilor în vederea vânzării directe către consumatorul final se realizează în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), acestea trebuie să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilităţii produselor;
- comercializarea brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător;
- este asigurată trasabilitatea brânzeturilor obţinute de micii producători, prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, cum ar fi: 
- aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
- utilizarea de pungi imprimate;
- afişarea, în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării, a unor informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat etc.

E. Peştele şi produsele din pescuit 

- spaţiile şi locurile unde se comercializează peştele şi produsele din pescuit sunt înregistrate sanitar veterinar şi îndeplinesc condiţiile stabilite pentru desfăşurarea acestor activităţi;
- sunt respectate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare cu privire la transportul, depozitarea şi expunerea spre comercializare a peştelui şi produselor din pescuit;
- gheaţa utilizată pentru menţinerea temperaturii peştelui şi produselor din pescuit proaspete, pe întreaga perioadă de expunere este în cantitate suficientă şi este obţinută numai din apă potabilă;
- se poate asigura trasabilitatea peştelui şi produselor din pescuit prin etichete şi alte documente însoţitoare, inclusiv dacă acestea provin din acvacultură (sistem de creştere controlată) sau sunt capturate (pescuite) din mediul sălbatic;
- peştele şi produsele din pescuit nu sunt infestate cu paraziţi vizibili şi sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic.  
Alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, sub controlul personalului de specialitate.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitar-veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.
Dacă există suspiciuni cu privire la substituirea cărnii de ovine cu carne provenită de la alte specii cât şi în cazul suspiciunii de substituire a speciilor de peşti sau în situaţia în care există dubii cu privire la încadrarea în parametrii de calitate şi siguranţă stabiliţi de legislaţia în vigoare, medicii veterinari oficiali pot preleva probe conform prevederilor legale.
 
  • Currently nan/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noteaza articolul.

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

    Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


    Recomandat Curierul National
    Ultimele comentarii:

    e mahmur dupa cheful de la nunta! ...
    Ministrul Educaţiei salută destructurarea reţelei din cele două universităţi de la Arad

    Mare idiot pus ca in comunism ministru la invatama ...
    Ministrul Educaţiei salută destructurarea reţelei din cele două universităţi de la Arad

    pesteri si bordeie! ...
    Cum obtii temperatura perfecta in locuinta, indiferent de anotimp?

    mereu gravida! ...
    Prima reuniune a Biroului Permanent al PSD după zece luni, fără Liviu Dragnea

    Buna ziua.Ma numesc Isac Jenica Luminita,din jud T ...
    Cinci soluții pentru a obține un împrumut rapid

    Top articole:

    Afişează articolele cele mai:
    Votate | Comentate | Expediate

    Radio Sud

    Alege TV

    Tipografia de Sud
    Orologia Primo minuto

    Sumarul ediţiei:

    Eveniment

    Finante Banci

    Actualitate Companii

    Politic

    Actualitate

    Turism

    IT&C