Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

OCDE: România are standarde avansate în domeniul nuclear

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-05-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au evaluat programele nucleare derulate de ţara noastră
În urma evaluării s-a constatat că „România îndeplineşte standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA”
OCVDE a decis că România dispune de infrastructură şi o industrie naţională dezvoltată în domeniul energiei nucleare şi utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6)

România va adera în luna iunie 2017 la Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA), din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a informat Executivul, precizând că programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA.
 „Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică invită oficial România să devină membru cu drepturi depline al Agenţiei pentru Energie Nucleară (NEA), precum şi al băncii de date a Agenţiei. Aderarea României la NEA se va finaliza printr-un schimb de scrisori, care se va efectua în prezenţa secretarului general al OCDE, Angel Gurria, în luna iunie 2017”, a informat Guvernul.
Aderarea României la această agenţie din cadrul OCDE este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea experţilor români la schimbul de expertiză şi bune practici din cadrul comitetelor NEA, pe tema utilizării sustenabile şi responsabile a energiei nucleare.
„Salut decizia OCDE de a invita România să devină membru cu drepturi depline la Agenţia pentru Energie Nucleară, fapt ce va aduce beneficii pentru ambele părţi. Acest lucru confirmă progresele constante făcute de ţara noastră pentru a asimila instrumentele OCDE. Vom face tot ce depinde de noi pentru ca România să înceapă cât mai curând posibil negocierile de aderare la clubul mondial al celor mai bune practici de dezvoltare economică”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.
România şi-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, efort comun la care au participat ministerele abilitate din România, reprezentanţi ai industriei nucleare şi ai institutelor de cercetare din domeniu, precum şi Comitetul inter-ministerial pentru relaţia României cu OCDE.
„Din acest dialog, a rezultat că România îndeplineşte standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA. De asemenea, a reieşit interesul comun pentru consolidarea cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al cercetării, al gestiunii deşeurilor radioactive, al siguranţei nucleare”, a comunicat Guvernul.

România şi Argentina se alătură celor 31 de state membre ale NEA

Odată cu finalizarea procesului de aderare, România şi Argentina se vor alătura celor 31 state membre ale Agenţiei, care lucrează împreună pentru dezvoltarea celor mai bune practici şi politici în domeniul nuclear.
„Suntem foarte bucuroşi că România şi Argentina aderă la Agenţia pentru Energie Nucleară, pas care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE şi ambele ţări şi demonstrează încă o dată angajamentul acestora faţă de cele mai bune practici în domeniul energiei nucleare”, a declarat Angel Gurría, secretarul general al OCDE.    
Prin decizia anunţată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare şi pentru cooperarea internaţională. România dispune de infrastructură şi o industrie naţională dezvoltată în domeniul energiei nucleare şi utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6).

Reactoarele 3 şi 4 vor înlocui până în 2030 capacităţile actuale de producţie

În Strategia naţională de cercetare, dezvoltare şi inovare 2014 - 2020, modificată în luna martie a.c., se arată că domeniul energiei nucleare este un sector important pentru activitatea de cercetare din România, care contribuie la realizarea obiectivelor prevăzute în documentele care au stat la baza strategiei naţionale de dezvoltare. 
De altfel, în noiembrie 2016, Nuclearelectrica anunţa că, până în anul 2030, reactoarele 3 şi 4 vor înlocui actualele capacităţi de producţie, ceea ce va aduce beneficii economico-financiare certe pentru SNN prin valorificarea activelor existente, aflate în conservare, care în prezent nu generează niciun fel de venit.
„Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă va înlocui la nivelul anilor 2025-2030 capacităţi actuale de producţie care vor ieşi din uz fie din considerente de natură tehnică, fie din considerente de politici energetice europene, aşa cum este menţionat în Strategia guvernamentală de continuare a proiectului lansată în anul 2014. Aşadar, dublarea capacităţii nucleare va suplini un gol energetic, nu va fi o suplimentare cantitativă”, a declarat într-un comunicat Daniela Lulache, directorul general al SNN. 
Potrivit acesteia, strategia energetică europeană, asumată şi de România în calitate de stat membru, prevede ţinte clare de decarbonizare (o reducere a CO2 cu 40% până la nivelul anilor 2030), statele membre având dreptul de a-şi stabili un mix energetic echilibrat care să asigure nu doar ţinta de decarbonizare, dar, simultan, cerinţele de sistem energetic. 
În ceea ce priveşte avantajele pentru SNN, Lulache a precizat că proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă va aduce beneficii economico-financiare certe pentru SNN prin valorificarea activelor existente, aflate în conservare, care în prezent nu generează niciun fel de venit, precum şi venituri din operarea Unităţilor 3 şi 4 de către SNN, conform prevederilor Strategiei de continuare a proiectului; venituri din asigurarea fasciculelor de combustibil produse de FCN Piteşti, sucursala SNN, necesare operării celor două reactoare.
„SNN va primi dividende rezultate din participaţia minoritară în compania de tip producător independent de energie înfiinţată după expirarea duratei de viaţă (de aproximativ 2 ani) a companiei de proiect”, a mai spus Lulache.
Avantajele la nivel naţional sunt crearea de locuri de muncă pe perioada construcţiei (16.000) şi a operării (800 OM + servicii suport), dar şi taxele şi impozitele ce vor fi plătite.
„Aşadar, în mod evident, SNN va beneficia din punct de vedere economico-financiar de realizarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 direct prin încheierea de contracte de operare şi furnizare de combustibil şi încasarea de dividende. Implicit, în această situaţie, acţionarii SNN vor beneficia la rândul lor de orice creştere economico-financiară a SNN. De asemenea, acţionarii SNN nu vor fi prejudiciaţi în niciun fel nici în prezent, întrucât contribuţia efectivă a SNN la capitalul social al noii companii de proiect este în numerar doar în valoare de 2 milioane de euro, conform strategiei proiectului. Restul contribuţiei SNN la capitalul social va fi doar cu activele existente. EnergoNuclear va fi absorbită integral în noua companie proiect, aşadar investiţia SNN în EnergoNuclear va fi recuperată, neexistând posibilitatea unei pierderi nici în acest caz”, a mai afirmat directorul general al SNN. 


 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Mai tov. Colonel Nica vorbesti serios ? Ai curaj s ...
  Dan Nica (PSD): Românii riscă să plătească 2 miliarde Euro din cauza blocajului PNL şi USR pe Directiva prezumţiei de nevinovăţie

  decat sa-mi spuna, daca nu fur, de unde am?! ...
  Comisia Europeană intervine în SCANDALUL Pilonului II de pensii. Ce spun oficialii de la Bruxelles

  pe rusofoni ii turba, dar sunt doar cativa, repert ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  sa-ti moara tot daca minti?! ...
  Dan Nica (PSD): Românii riscă să plătească 2 miliarde Euro din cauza blocajului PNL şi USR pe Directiva prezumţiei de nevinovăţie

  Sa speram ca va exista si o consultare a populatie ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate