Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Grupul de lucru interministerial privind Brexit și pregătirea candidaturii României pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente s-a reunit în ședință săptămânală la sediul MAE

Eveniment - Curierul National
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-06-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

La 19 iunie 2017 a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, reuniunea săptămânală a Grupului de lucru interministerial privind Brexit, pe agenda de lucru aflându-se discuții referitoare la dosarele la zi în vederea lansării oficiale a negocierilor între UE27 și Marea Britanie, precum și la stadiul și deciziile care trebuie luate pentru pregătirea candidaturii României în procesul de relocare a Agenției Europene pentru Medicamente.

Reuniunea a fost prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall. La reuniune au participat membrii Grupului de lucru privind Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Mănoiu, secretar de stat în cadrul MAE, precum și reprezentanți, la nivel de secretar de stat, ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP), Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS); Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR); Ministerului Economiei (MEc); Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA); Secretariatului General al Guvernului (SGG). De asemenea, la reuniune a fost prezent președintele Agenției Naționale a Medicamentului.

În cadrul reuniunii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat evoluțiile în plan european și demersurile care au avut loc privind dosarul Brexit, precum și principalele elemente ale mandatului pentru negocierile care vor începe astăzi. Totodată, au fost prezentate și discutate concluziile participării la reuniunile grupului de lucru ad-hoc și la reuniunea COREPER din 15 iunie 2017. Astfel, în cadrul reuniunii grupului de lucru ad-hoc și a reuniunii COREPER, a fost făcută o evaluare a stadiului procesului de negociere și s-a purtat o discuție pe tema drepturilor cetățenilor și a aspectelor financiare legate de procesul ieșirii Marii Britanii din UE.

În acest context, ministrul delegat a evidențiat participarea constantă și de substanță a României la toate formatele de lucru la nivel european, axată pe susținerea și promovarea obiectivelor importante pentru țara noastră în această fază a negocierilor, respectiv: protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români, salvgardarea prevederilor bugetare europene aferente Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune corespunzătoare Cadrului Financiar Multianual (CFM) al UE 2014-2020 și consolidarea cooperării UE-Marea Britanie post-Brexit în domeniul securității, apărării și al relațiilor externe.

În cadrul reuniunii, Ana Birchall a subliniat importanța lansării oficiale a negocierilor între UE27 și Marea Britanie, la 19 iunie (12.
00, ora României) și a arătat că România va participa activ la definirea și consolidarea unei poziții care să reflecte interesele UE27 în negocieri. Ministrul delegat a susținut, totodată, că mandatul cu care Comisia Europeană și negociatorul șef Michel Barnier se angajează în negocieri include și obiectivele României și a transmis sprijinul pentru un proces de negociere transparent, predictibil, pe o singură voce, și cu rezultate favorabile pentru ambele părți.

Punctul doi pe ordinea de zi a fost analiza propunerii revizuite a Comisiei Europene privind criteriile pe baza cărora vor fi analizate candidaturile statelor membre pentru relocarea agențiilor europene cu sediul în Marea Britanie, respectiv Agenția Europeană pentru Medicamente și Autoritatea Bancară Europeană.

Această propunere revizuită a fost prezentată în cadrul reuniunii COREPER din 15 iunie 2017. Reprezentanții instituțiilor incluse în grupul de lucru privind Agenția Europeană pentru Medicamente, prezenți la reuniune, au făcut o evaluare a proiectului revizuit. A fost prezentat mandatul României pentru discuțiile tehnice care vor avea loc și au fost discutate aspecte referitoare la stadiul pregătirilor interne pentru întocmirea dosarului și depunerea candidaturii pentru relocarea Agenției, insistându-se asupra necesității ca eforturile să fie concentrate pe identificarea clădirii, elaborarea strategiei de promovare și finalizarea dosarului de candidatură. Au fost stabilite termene clare cu responsabili, astfel încât, până pe 15 iulie, dosarul de candidatură și de promovare a candidaturii României să fie finalizat.

În perspectiva reuniunii CAG (art. 50) din 20 iunie 2017, pe agenda căreia se află discutarea propunerii revizuite, ministrul delegat a subliniat că echipa MAE va susține eforturile de promovare a candidaturii României pentru găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente, mai ales că, la 10 ani de la aderare, România nu găzduiește sediul niciunei agenții europene, iar cutuma la nivelul UE este aceea ca fiecare stat membru să dețină pe teritoriul său cel puțin o agenție europeană. Ministrul delegat și-a exprimat convingerea că după zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România merită să găzduiască un sediu al unei agenții europene.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bai idiotule , postac nr. 1 , macar daca ai avea t ...
  O vizită finalizată cu prea puține concesii. Emmanuel Macron le-a cerut americanilor «să nu închidă ușa restului lumii»

  Un epatic ,mincinos, ipocrit cu o femeie bunica ...
  O vizită finalizată cu prea puține concesii. Emmanuel Macron le-a cerut americanilor «să nu închidă ușa restului lumii»

  1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
  Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

  GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
  Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

  TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
  Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie