Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Zilele Diasporei se extind în peste 22 de administraţii locale din România

EvenimentData adaugarii: 2017-08-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


RePatriot a adresat încă de anul trecut un apel către autorităţile locale pentru a acorda o atenţie mai mare diasporei ca parte a României, ca o bogăţie importantă care poate susţine dezvoltarea locală (http://repatriot.ro/administratia-locala/)
În urma conceptului lansat de RePatriot în 2016, anul acesta s-a triplat numărul de localităţi din România care sărbătoresc Zilele Diasporei printr-o serie de evenimente pentru românii de peste hotare (http://repatriot.ro/zilele-diasporei-2017/).
Scopul lor este să aducă românii de pretutindeni mai aproape de comunităţile locale, să ofere oportunităţi de afaceri, să-i facă să se simtă doriţi acasă şi să-i cheme efectiv să se implice în viaţa comunităţilor natale. Cunoştinţele, relaţiile, capitalul şi experienţa acumulată în ţările de adopţie, alături de bagajul civic important pot aduce un mare plus de valoare comunităţii din care au plecat.
”Zilele Diasporei deja au debutat cu succes la Suceava şi la Timişoara. Anul acesta au o intensitate de trei ori mai mare decât anul precedent. În 2018, de Centenar, vrem ca acest mesaj să fie transmis din cel puţin 100 de localităţi din România către conaţionalii noştri aflaţi peste tot în lume. Noi vrem să eliminăm şi cauza plecării şi a înstrăinării. Ne dorim ca românii să plece în vizită, la studii, experienţe, să cucerească lumea, să se dezvolte, dar să rămână cu sufletul acasă şi să vadă oportunităţile din ţară”, a declarat Marius Bostan, antreprenor şi iniţiator al proiectului RePatriot.
RePatriot Business Summit va avea loc anul acesta între 4-8 octombrie la Bucureşti şi Poiana Braşov, unde sunt aşteptaţi peste 300 de oameni de afaceri români din toată lumea.
Obiectivele majore ale Summit-ului sunt fructificarea oportunităţilor de investiţii oferite de România în acest moment, facilitarea dialogului dintre cele două grupuri de investitori şi lansarea de parteneriate strategice şi de noi afaceri. România oferă oportunităţi de afaceri şi acestea pot fi folosite mai bine prin puntea făcută între mediul de afaceri local şi cel din diaspora. Anul trecut au fost prezenţi peste 100 de oameni de afaceri din străinătate alături de peste 150 din ţară,  au fost iniţiate parteneriate în high-tech, turism, energie, servicii, au fost evaluate investiţii şi s-au legat prietenii prin petrecerea împreună a unui timp valoros în Delta Dunării.
Membrii Echipei RePatriot au declarat în mai multe rânduri că îşi doresc acasă vecini la fel ca ei şi i-au invitat pe cei plecaţi să vină cât mai aproape de ţară.
Valoarea economică adusă de Summit-ul RePatriot din 4-8 octombrie este foarte mare şi din perspectiva investiţiilor private noi, româneşti sau străine. “RePatriot îi va implica pe românii din diaspora să ajute firmele româneşti să se internaţionalizeze şi să atragem investitori străini pe piaţa locală. Românii din diaspora cu experienţă în mediul de business sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investiţii străine noi. Avem deja în comunitatea RePatriot poveşti de succes cu români din străinătate, ataşaţi emoţional de patrie şi cu puternice legături personale şi profesionale, care investesc în ţară sau care recomandă firmelor străine să îşi mute producţia în România. Aceste poveşti pot fi multiplicate prin extinderea comunităţii noastre”, a declarat consultantul şi antreprenorul Claudiu Vrînceanu, care s-a alăturat Echipei RePatriot.
Deficitul forţei de muncă se află pe primul loc în ierarhia problemelor identificate de antreprenorii din cadrul Fundaţiei României Business Leaders ca piedică în dezvoltarea afacerilor.
Echipa RePatriot consideră că atragerea antreprenorilor din diaspora este primul pas pentru consolidarea economică a României şi pentru asta ar trebui eliminate barierele legate de încrederea în clasa politică şi administrativă, de birocraţie şi corupţie şi o cât mai mare predictibilitate a cadrului fiscal.
Pe termen scurt, soluţia la criza de forţă de muncă stă în deschiderea pieţei muncii pentru ţările din jur, mai ales pentru românii din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova, iar pe termen mediu şi lung, soluţia este atragerea profesioniştilor şi a meseriaşilor români din diaspora înapoi în ţară. Mărirea numărului de burse pentru liceenii şi studenţii de origine română din afara graniţelor ar fi o măsură necesară în următorul an.
“Românii din diaspora au etica muncii din societăţile vestice, au dor de ţară, dar pun în balanţă calitatea vieţii de azi din România cu cea din ţara adoptivă, mai ales legat de educaţia copiilor, serviciile de sănătate, iar politicile statului român pentru diaspora trebuie gândite în sensul  de a încuraja repatrierea şi nu de a încuraja acomodarea definitivă în ţările de adopţie, de a îmbunătăţi vizibil educaţia şi sănătatea în România, cu efecte benefice pentru absolut toţi românii”, a declarat Felix Pătrăşcanu, co-fondator al companiei FAN Courier şi unul dintre liderii proiectului RePatriot.  
Unul dintre mesajele RePatriot este Diaspora-Prioritate Naţională şi toate forţele responsabile din societatea românească să acţioneze în consecinţă. 
Fundaţia Romanian Business Leaders-RBL este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care asigură o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Misiunea RBL este ca România să devină o ţară mai bună pentru afacerile responsabile şi, în felul acesta, pentru toţi românii.
Direcţiile de acţiune ale fundaţiei sunt: Educaţia, Cultura Antreprenorială şi Buna Guvernare.
 
 • Currently 2.40/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.4 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
  Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

  Decat baze rusesti si modelul de viata comunist , ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  PERMIS = ȘPAGĂ = MOARTE !!! ...
  Trupurile neînsuflețite ale celor 9 români morți în accidentul din Ungaria au fost repatriate

  Să truțuliți bine ȚIGARETA !!! ...
  Peste 35.000 pachete țigări confiscate la frontiera de nord a României

  GDPR să nu secretizeze : INJUSTIȚIA, CORUPȚIA; ...
  Escrocheria GDPR: Ce riscuri apar odată cu noile reglementări privind protecția datelor

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: