Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

ANOSR solicită respectarea angajamentelor luate faţă de studenţi

Eveniment


Sursa foto: ANOSR

Data adaugarii: 2017-09-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Guvernului României, respectiv coaliţiei de guvernare, să respecte angajamentele luate faţă de studenţi în timpul campaniei electorale din toamna anului 2016. Cele două partide care au câştigat votul popular la precedentele alegeri şi-au luat în scris o serie de asumări, inclusiv financiare, în cadrul campaniei ANOSR Viitorul Implică Studenţi (V.I.S.), iar acum, în pragul primei rectificări bugetare, ne dorim ca aceasta să prevadă şi cheltuielile bugetare necesare pentru implementarea obiectivelor asumate.
Concret, asumările Partidului Social Democrat, semnate de preşedintele Liviu Dragnea, prevedeau ca în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 să se găsească:

creşterea alocaţiei pentru burse studenţeşti la valoarea de 201 lei/student bugetat;
suplimentarea cu cel puţin 144.370.755,1lei a fondului pentru acordarea subvenţiei cămine-cantine, în vederea dublării acesteia;
finanţarea de bază în anii 2017-2018 să ajungă până la suma de 6.522 lei/student echivalent (presupune o creştere de 2.287.136.247,26 lei), însă promisiunea Ministerului Finanţelor Publice pentru acest an a fost de o creştere cu încă cel puţin 300.000.000 lei, în urma rectificării bugetare;
alocarea unui buget de 44.000.000 lei în vederea subvenţionării transportului local al studenţilor cu mijloace de transport în comun, presupunând o creştere de aproximativ 18.000.000 lei faţă de anul trecut;
suplimentarea cu 2.000.000 lei a fondului pentru tabere studenţeşti, gestionat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

De asemenea, în urma adoptării de către Parlamentul României a amendamentului ANOSR la Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevede acordarea burselor studenţeşti pe tot parcursul anului, suma care ar trebui să fie alocată pentru acestea ar trebui să fie de minimum 654.013.
800 lei, fiind necesară o suplimentare de cel puţin 201.654.255 lei faţă de fondurile alocate iniţial către Ministerul Educaţiei Naţionale în acest sens prin legea bugetului de stat.
În plus, solicităm creşterea fondului de burse acordat studenţilor bursieri ai statului român, acordat în cea mai mare parte colegilor români de pretutindeni (etnicii români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia ş.a.), dat fiind faptul că nu s-a mai înregistrat o creştere a acestora din 2008. Bursa de care beneficiază aceştia în prezent fiind de 65 de euro pentru ciclul licenţă, 75 de euro pentru ciclul de master, respectiv 85 de euro pentru studenţii doctoranzi. În prezent, nicio bursă oferită studenţilor din România nu poate fi mai mică de 578 lei, în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, asistând astfel la o situaţie de discriminare şi puternică inechitate în raport cu studenţii bursieri ai statului român.
ANOSR solicită creşterea acestor burse la valoarea a cel puţin jumătate din salariul minim pe economie brut, 725 lei, impactul bugetar pe care această măsură l-ar avea fiind o suplimentare de 23.376.792 lei pentru primele trei luni din anul universitar 2017/2018, respectiv 70.130.378 lei pentru anul 2018, fondul total care ar fi alocat în anul viitor urmând să fie de 103.196.500 lei. Această măsură trebuie privită şi prin prisma faptului că vom celebra, în 2018, un veac de la constituirea statului naţional român unitar, Guvernul României fiind direct responsabil pentru bunăstarea şi educaţia românilor de pretutindeni.
Apreciem faptul că, până în momentul de faţă, coaliţia de guvernare şi-a respectat o parte dintre angajamentele luate faţă de studenţi, menţionând aici creşterea semnificativă a burselor studenţeşti şi acordarea transportului feroviar gratuit. Din păcate, aceste două angajamente sunt şi singurele care au fost cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, existând însă promisiuni ca restul să fie acordate odată cu prima rectificare bugetară.
Efectele acestor măsuri sunt pozitive nu doar pentru studenţi, întrucât, spre exemplu, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” a înregistrat un profit de 64 milioane lei după primele şapte luni, datorat în mare parte creşterii semnificative a numărului de pasageri din rândul studenţilor.
ANOSR a solicitat o serie de întâlniri cu prim-ministrul Mihai Tudose, ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, respectiv cu Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, pentru a ne asigura de faptul că angajamentele asumate vor fi respectate. Ne exprimăm încrederea că acest lucru se va întâmpla, ca semn al maturităţii clasei politice şi al respectului reciproc între parteneri de care orice stat sănătos ar trebui să dea dovadă.
„Solicitările noastre sunt fundamentate pe studii ample şi agreate de coaliţia de guvernare, ca de altfel majoritatea vocilor relevante din sistemul de educaţie. Considerăm că măsurile care sunt luate în beneficiul studenţilor aduc un aport pozitiv pentru întreaga societate, contribuind la creşterea calităţii în învăţământul superior, respectiv la dezvoltarea politicilor de incluziune socială şi echitate. Avem încredere că, şi de această dată, promisiunile vor fi onorate” - Marius Deaconu, preşedinte ANOSR.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Presedintele si premierul au fost declarati proeu ...
  Contract intre doua firme ale Primariei Bucuresti pentru inchirierea unor corpuri de iluminat de 22.500 de euro

  Bravo baieti!!!V-am vazut odata intr-un local pe P ...
  The ŞlagărBusters - sau rememorarea hit-urilor trecutului într-o manieră amuzantă

  In sectorul medical astea sunt povesti vanatoresti ...
  Angajații din sectorul public primesc vouchere de vacanta

  Ofertă lucru online Căutăm operator PC pentr ...
  Absorbția banilor europeni lovită de cincinalul sabatic, în care ne ocupăm de orice altceva paralel cu obiectivul prioritar, cu rate de 0-5% pe patru programe operaționale cheie

  Ofertă lucru online Căutăm operator PC pentr ...
  1.236 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: