Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

A început campania Stopsplit TVA

Eveniment - Eduard Cotorceanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Foto: Eduard Cotorceanu

Data adaugarii: 2017-09-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Problema plăţii defalcate a TVA-ului naşte în continuare controverse şi foarte multe întrebări. Mediul de afaceri, şi-aşa foarte greu încercat, nu doreşte implementarea acestei măsuri, deoarece asta ar însemna blocarea unei importante sume de bani, dar şi foarte multe costuri suplimentare.
Conform  ordonanţei nr. 23 /2017 privind plata defalcată a TVA, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate de la 1 ianuarie 2018 să deţină şi să gestioneze un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA aferente operaţiunilor taxabile. Astfel, se instituie obligaţia persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în maximum 7 zile lucrătoare de la încasarea TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018. De asemenea, în perioada 1 octombrie- 31 decembrie, agenţii economici pot opta pentru aplicarea facultativă a plăţii defalcate a TVA, cu anumite beneficii din partea statului.
În urmă cu câteva săptămâni, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie pe tema plăţii defalcate a TVA,  97,5% dintre respondenţi declarând că nu susţin modificarea Codului Fiscal, şi, implicit, instituirea plăţii TVA într-un cont separat, deoarece acest lucru ar avea un impact negativ asupra activităţii pe care aceştia o desfăşoară.  
,,Printre cele mai importante efecte negative rezultate în urma sondajului putem menţiona: creşterea birocraţiei, prin dublarea numărului de facturi; afectarea cash-flow-ului şi blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu există sancţiuni; costuri bancare suplimentare cu noul cont; efort semnificativ de implementare tehnică, avînd în vedere termenul scurt pentru aplicarea acestei măsuri şi, nu în ultimul rând, neclarificarea tuturor aspectelor procedurale”, declara Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR.
În acest context, toate filialele CNIPMMR, cu susţinerea Alianţei Confederaţiilor Patronale, au lansat campania #stopsplitTVA, dorind să tragă un semnal  de alarmă cu privire la urmările pe care le-ar putea avea instituirea plăţii defalcate a TVA-ului. Aceştia sunt de părere că o astfel de măsură va bloca investiţiile şi va genera costuri suplimentare pentru agenţii economici, printre care costuri cu modificarea sistemelor informatice şi birocratice. Astfel, mediul de afaceri doreşte aplicarea opţională a plăţii defalcate a TVA sau doar în cazul în care firmele au contracte cu statul.
“România va fi prima ţară din Europa care va introduce măsura plăţii defalcate a TVA-ului.
În Polonia se discută de 3 ani şi va fi aplicată în mod opţional, în Italia, doar în cazul firmelor care au afaceri cu statul, iar în Marea Britanie, doar pentru cei care-şi desfaşoară activitatea în mediul online. Această campanie a fost decisă de membrii CNIPMMR din toată ţara şi petiţia a fost deja semnată de către 1000 de IMM-uri, asta fără să se fi făcut nicio promovare. Primul pas este semnarea petiţiei stop TVA, apoi toată lumea să dea share, iar toţi întreprinzătorii să afişeze imaginea campaniei la sediul organizaţiei, firmei, pe maşinile dumnealor”, a declarat Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR.
“Am primit o invitaţie şi de la Comisia pentru Buget şi Finanţe, din partea domnului Eugen Teodorovici. Mâine, colegii mei vor fi prezenţi acolo şi vor explica efectele devastatoare pe care le are aplicarea acestei măsuri pentru mediul de afaceri. Aceştia vor propune ca măsura să fie adoptată doar de firmele care au afaceri cu statul sau să fie opţională. În plus, se vor alcătui comisii de dialog social la nivelul fiecărei prefecturi şi, de asemenea, vom trimite o scrisoare către fiecare parlamentar pentru ca aceştia să nu susţină masura introducerii plăţii defalcate a TVA în mod obligatoriu”, a mai spus Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR.
De asemenea, şi domnul profesor universitar Ovidiu Nicolescu, care este preşedintele de onoare a CNIPMMR,  s-a arătat îngrijorat de impactul pe care-l va avea introducerea plăţii defalcate a TVA: “Statul nu are capacitatea să facă faţă schimbărilor ce vor apărea în urma aplicării acestei măsuri, nici din punct de vedere al infrastructurii, nici al birocraţiei. Trebuie să fim atenţi la faptul că această măsură generează efecte atât la nivel economic, cât şi social: la nivel economic, va duce la o scădere drastică a investiţiilor, ceea ce va încetini dezvoltarea economică a ţării, iar la nivel social, o ţară puţin dezvoltată nu va putea să asigure un standard de viaţă ridicat”.
Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR, a mai declarat faptul că: “Pentru mediul de afaceri split TVA va însemna blocarea a 19% din disponibilul de numerar, fapt ce va duce la probleme în ceea ce priveşte relaţiile comerciale curente. Nici băncile nu sunt de acord cu această măsură, deoarece se tem de faptul că cei care au credite nu şi le vor mai putea achita,  iar unii nu-şi vor mai permite sa ia credite. În plus, vor fi apărea costuri birocratice, dar şi costuri administrative. În urma campaniei #Stopsplit TVA, dorim ca mediul public să conştientizeze faptul că această măsură nu avantajează mediul de afaceri, iar statul să adopte această măsură ca una opţională sau doar în cazul firmelor care au afceri cu statul”.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  4 faci furt de expresie jigodie= huligan adresata ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  5 tu nu ai deloc ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: