Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

De la timbrele „Cap de bour” la „Oaia lui Daea”

Eveniment

imagine-articol-1

Sursa foto: dedambovita.net


Data adaugarii: 2017-10-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Romfilatelia ne mai pregăteşte o surpriză. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, va fi lansată emisiunea de mărci poştale „Rase de oi din România”, care readuce în prim-plan bogăţia patrimoniului natural al României.

Emisiunea „Rase de oi din România” va fi disponibilă începând de vineri, 13 octombrie 2017, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online.
Încă din cele mai vechi timpuri, creşterea ovinelor a ocupat un loc important datând încă de la începuturile formării poporului nostru. Prin domesticire, ca urmare a intervenţiei omului şi a condiţiilor de mediu, la oi s-au produs diferenţieri majore, comparativ cu formele sălbatice din care provin. În tradiţia şi mitologia populară română, oaia a căpătat valenţe sacre. Sacralitatea acestui animal derivă din utilitatea lui: oaia produce lapte, carne, lână şi piei. 
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei, este ilustrată rasa Merinos de Palas, care este cea mai perfecţionată rasă de oi din România, fiind competitivă pe plan naţional şi internaţional cu alte rase de tip merinos. Aceasta a fost creată şi dezvoltată de cercetătorii români, care şi-au dorit să obţină o oaie productivă, atât pentru lână, cât şi pentru carne. Este o oaie de talie mijlocie, cu o conformaţie corporală masivă, cu un corp lung, acoperit de blană deasă, de culoare alb-crem. 
Berbecii au coarnele puternice şi spiralate, gâtul scurt şi gros, prezintă o salbă de mărime mijlocie şi 2-3 cravate mediu dezvoltate. Oile au 1-2 cravate şi o salbă mediu dezvoltată. Merinosul de Palas s-a răspândit iniţial în Dobrogea, apoi în Câmpia Dunării, iar mai târziu şi în partea de est a ţării, în judeţele Galaţi şi Iaşi, precum şi în unele localităţi din vestul ţării. La maturitate, oile din rasa Merinos de Palas ajung la o greutate de 60-65 de kilograme, iar berbecii la 99-105 kilograme.
Ţigaia este o rasă de oi de podiş, dezvoltată şi crescută pentru producţiile de lapte, carne şi lână. Rasa Ţigaie are o constituţie robustă spre fină şi este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei. Originară din sud-estul Mării Caspice, aceasta s-a răspândit şi în Europa. Deoarece se adaptează uşor tuturor condiţiilor de creştere la deal, această rasă este răspândită în ţări precum România, Bulgaria şi Serbia.
La noi în ţară, până în anul 1950, rasa Ţigaie se creştea în grupuri mari în sudul Moldovei, Transilvania şi în Dobrogea.
Este uşor de crescut şi întreţinut. 
Diversitatea culorilor la oi este dată de caracterul diferit al pigmentaţiei lânii şi a jarului de pe extremităţi. În cadrul rasei Ţigaie există patru varietăţi ce se deosebesc prin culoarea lânii: albă (bela), bucălaie, ruginie şi neagră.
Cap Negru de Teleorman, denumită popular şi „Carabaşa”, este o rasă de oi cu o greutate corporală mare. Este o rasă de lapte-carne şi este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. 
Termenul de „Carabaşa” vine din limba turcă şi înseamnă „cap negru”. Această rasă de oi a fost dezvoltată de crescătorii din zona Teleorman, care au creat o populaţie de oi adaptabilă la condiţiile de şes din această zonă. Este de menţionat că în zonele de deal şi cele montane nu s-a putut adapta la fel de bine ca în cele de câmpie. 
Direcţia principală de exploatare a acestei populaţii de ovine este orientată spre producţia de lapte-carne şi lână semi-fină, de culoare albă, cu fibre negre în cojoc. 
Pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei, este prezentată rasa de oi Ţurcană, una dintre cele mai populare rase de oi din România. Denumită şi „Regina Munţilor”,  este rezistentă şi oferă producţii mixte de lapte, carne şi lână. Lâna este groasă, formată din două feluri de fibre.  
Berbecii, ca şi oile, sunt foarte activi, vioi şi rapizi şi se pot căţăra cu uşurinţă pe stânci, în regiunile muntoase. Unele oi din această rasă nu prezintă coarne. Berbecii au coarnele puternice, în formă de spirală, cu vârful orientat în afară. 
Ţurcana este crescută în ţara noastră încă din cele mai vechi timpuri, fiind cunoscută şi sub denumirea de Bârsană. În cadrul rasei există trei varietăţi de culoare: albă, brumărie, neagră. Cea mai valoroasă este varietatea albă, deoarece dă o cantitate mai mare de lână faţă de celelalte. Varietatea brumărie este răspândită, cu precădere, în nordul Moldovei, iar pielicica acestei varietăţi este foarte căutată. La Ţurcana neagră, culoarea se întâlneşte la miel, iar pe măsură ce acesta înaintează în vârstă, blana devine roşcată sau seină, iar la vârsta adultă aceasta devine cenuşie.
Emisiunea de mărci poştale este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre şi minicoala de 5 timbre  şi o vinietă.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  21 iulie ziua nationala a Belgiei, sarbatorita cu ...
  WhatsApp anunță schimbări importante. Cum sunt afectați utilizatorii.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto