Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Poezia Evei Constantinescu, o lume reflectată într-un univers al înstrăinării

Eveniment - Mihai Gîndu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-10-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Joi, 12 octombrie, de la ora 16.30, la Librăria Mihail Sadoveanu, din Capitală, a avut loc lansarea volumului de versuri intitulat ”Străină la bal”, de Eva Constantinescu.

Au luat cuvântul prof. univ. Valeriu Râpeanu, critic şi istoric literar, Nicolae Dan Fruntelată, poet, prozator şi publicist, şi Walter Riess, arhitect. Invitată de onoare a fost filologa, lexicografa, scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu.

Într-o atmosferă selectă, propice unei autentice manifestări culturale, deşi într-un cadru relativ restrâns, cei prezenţi, alături de autoare, distinsa doamnă Eva Constantinescu, au participat la eveniment şi şi-au exprimat părerile cu privire la volumul lansat şi la starea literaturii şi mai ales a poeziei în general.

Autoarea volumului ”Străină la bal”, aflată la a doua apariţie editorială, după cea intitulată ”Obsesii”, a avut amabilitatea să declare, pentru Curierul Naţional:

”Am înţeles, de timpuriu, că trupul este uşor de mulţumit; mai greu de mulţumit sunt sufletul şi mintea. Şi tot de timpuriu am descoperit literatura universală, muzica clasică, preclasică şi chiar cea modernă, pictura şi celelalte arte vizuale care m-au îmbogăţit încetul cu încetul şi, cum am avut o viaţă destul de aspră, am găsit alinare în literatură, muzică, natură şi – poate pe unii îi va mira! - în oameni, fapt pentru care îi mulţumesc bunului Dumnezeu că m-a înzestrat cu facultăţile de a avea acces la frumos, oriunde s-ar fi găsit el. De asemenea, în caracterul oamenilor simpli, în sufletele şi mintea copiilor, în natură şi, evident, în toate domeniile culturii şi artei. Nu-mi dau seama cine m-a influenţat dintre poeţii români sau străini, dar din copilărie am fost îndrăgostită de Eminescu, Topârceanu, Coşbuc, Arghezi, Blaga şi, desigur, Octavian Goga, care are un frumos portret acasă la mine, dăruit, în 1938, Anastasiei Hodoş, care era soţia lui Alexandru Hodoş, unul dintre cei mai buni traducători de poezie franceză”.

Despre autoare, reputatul critic şi istoric literar Valeriu Râpeanu scria în prefaţa volumului că pentru dânsa ”poezia reprezintă perpetua mărturisire a zbuciumului sufletesc sublimat într-o aspiraţie fără margini către o trăire autentică a vieţii, sub semnul frumosului şi al armoniei”. Şi, de asemenea, observa că ”autoarea conturează «chipul» său sufletesc, care a cunoscut atâtea treceri, atâtea momente dureroase sau jubilatorii”.

În luările de cuvânt de la lansare, prof.


univ. Valeriu Râpeanu arăta că ”totul decurge organic în poezia doamnei Eva Constantinescu”, amintind de ”În marea trecere”, de Lucian Blaga, şi că ”poezia dnei Eva Constantinescu este o perpetuă confesiune, trăsătura ei principală fiind luciditatea”.

Scriitorul Nicolae Dan Fruntelată a început prin a spune, atât de inspirat, despre Librăria ”Mihail Sadoveanu” că este ca ”o oază pentru literatura română şi pentru spaţiul românesc, unde ne putem întâlni”, subliniind, totodată, că volumul ”Obsesii” (după cum aminteam, primul al autoarei) faţă de ”Străină la bal” este ca ”distanţa dintre bucurie şi tristeţe”, volumul de faţă degajând ”o atmosferă bacoviană” şi putând fi asemănat cu ”o simfonie închisă într-o haină a sonetului”. De asemenea, a mai afirmat că ”Poezia doamnei Eva Constantinescu este o chemare la balul iluziei”, cu referire, evident, la substratul poetic şi chiar metafizic al versurilor acesteia.

Arhitectul Walter Riess, autorul ilustraţiilor din volumul ”Străină la bal”, a arătat, în cuvântul său, că a lucrat în domeniile editură şi ilustraţie peste 20 de ani, fiind la bază arhitect, însă grafica constituind ”pasiunea dintâi”. Într-un discurs foarte frumos, acesta a arătat că în grafica de carte ”trebuie să ilustrăm tristeţea, iubirea, regretul, timpul, ceea ce este foarte dificil”, dar a relevat faptul că rezonanţa cu poezia, cu trăirile autoarei a fost cea care i-a oferit inspiraţia pentru a reuşi, cartea trebuind să fie ”unitară”, chiar dacă poate trece cititorul prin stări diferite. Şi a mai făcut o afirmaţie care mi-a plăcut foarte mult, conform căreia ”Cartea, ca obiect, va rămâne, aşa cum dăinuie şi muzica de operă”. Foarte frumos spus, într-o epocă ce împinge către supertehnologizare.

Dacă ar fi să îmi permit să adaug doar câteva scurte impresii personale, aş spune că Eva Constantinescu evocă deseori, în poeziile sale, natura - peisajele, pământul, izvoarele, elementele primordiale ale vieţii, pentru a da un plus de sensibilitate şi de romantism, nelipsind însă interogaţiile cu iz filosofic, fiindcă poeta se află - în egală măsură - în căutarea sensului vieţii: ”Ce caut eu în lumea asta oare?/N-am chipul ei, nici mersul ei ciudat/M-am rătăcit(...)”, ceea ce accentuează sentimentul anterior, de înstrăinare.

De asemenea, că tema înstrăinării, care dă şi titlul volumului, este recurentă, apărând atât în ”Străbunica la bal” şi ”Străină la bal”, cât şi în ”Cât de străină”. Autoarea se simte departe de lumea tumultuoasă, cufundându-se în propriile trăiri şi visări, profunde şi deseori pline de angoase.

Cititorului nu-i va fi însă, desigur, străină această poezie sensibilă, aparte, care se citeşte cu plăcere şi interes de la prima până la ultima filă.

Volumul se încheie cu o tulburătoare invocare a aceleiaşi divinităţi, văzând de data aceasta în lume, pe lângă prilejul de rătăciri şi melancolie, un izvor de inspiraţie, o muză:

”Doamne, te rog, încă nu mă lua.

Lumea aceasta, aşa cum e ea

Încă mă hrăneşte cu doruri şi vise(...)”.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util