Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro




« Alte articole din categoria Eveniment

Retrospectiva de pictură contemporană românească Paris – Bucarest

Eveniment - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2017-12-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


După evenimentele petrecute în România în decembrie 1989, în Franţa şi în alte ”vechi ţări capitaliste”, cu excepţia unor elite, cetăţeanul de rând nu cunoştea mai nimic despre ţările nou eliberate de sub cătuşele dictaturilor, iar în privinţa culturii, se credea că eram cu toţii integraţi în marea Uniune Sovietică.

Pentru a răspunde acestor necesităţi, un grup de entuziaşti din Franţa, români şi francezi, ataşaţi principiului de liberă circulaţie a valorilor culturale, prieteni ai familiei Mariana şi Michel Gavaza, au hotărât crearea unei structuri neguvernamentale, care a fost intitulată ”Soleil de l’Est” - trimiţând astfel la razele de cultură ce vin din estul continentului european şi care se propagă peste Occident şi, în continuare, peste toată lumea.
Deschiderea expoziţiei a avut loc în prezenţa domnului Ovidiu Iane, Secretar de Stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a reprezentanţilor Centrului Internaţional de Conferinţe - Camera deputaţilor, a reprezentanţilor asociaţiei «Soleil de l’Est » şi a pictorilor expozanţi. Expoziţia la Palatul Parlamentului reprezintă etapa Bucureşti a proiectului «Retrospectiva de pictură contemporană românească Paris - Bucureşti». Etapa Paris a proiectului a avut loc în prestigioasele spaţii ale fundaţiei Espace Christnane Peugeot, din capitala Franţei, în luna iunie 2017. În cadrul vernisajului va avea loc o proiectare de reportaje filmate cu pictorii români în Franţa, şi va fi pus la dispoziţia publicului un stand de documentaţie artistică.
Obiectivele manifestării culturale converg în primul rând în a prezenta publicului bucureştean un grup de prestigioşi pictori români din ţară şi din diaspora, care au reprezentat cu cinste şi cu înaltă creativitate artistică, o valenţă de mare valoare culturală a României, pictura contemporană.
Toţi aceşti pictori au colaborat cu asociaţia Soleil de l’Est, pe direcţia organizării în Franţa şi ulterior şi în alte ţări UE, a unor manifestări culturale de prestigiu, expoziţii de pictură, lansări de carte, rezidenţe de artişti, întâlniri cu membrii comunităţilor româneşti din Franţa, contacte cu pictorii locali şi cu organizaţiile lor.
"Soleil de l’Est se află la a 5-a ediţie în Bucureşti şi s-au mai făcut evenimente similare, dar de mai mică anvergură, în provincie. Acum sunt cuprinşi 70 de artişti, deci e cea mai vastă expunere de pictură românească, contemporană. Proiectul asociaţiei Soleil de l`Est a început cam acum 22 de ani, cu găzduirea unor artişti chiar la una dintre reşedinţele organizatorului. Cu timpul s-au găsit locuri, mai ales castele şi conace din Franţa, unde s-au organizat evenimentele. Ideea de bază a proiectului a fost de a mări vizibilitatea artiştilor din Europa de Est în Occident, mai ales în Franţa, iar procentul artiştilor români care sunt expuşi se ridică la 80%", a declarat, pentru Curierul Naţional, Daniel Crăciun, organizator al expoziţiei de la Palatul Parlamentului.

Pictorii expozanţi sunt următorii: 

Jakab ABRAHAM, Ion ACHITENIE, Petre ACHITENIE, Ion ATANASIU-DELAMARE, Levente ALBERT, Jan ALBU, Tudor BANUS, Cornel BÂRSAN, Dalia BIALCOVSKI, Gabor BIRO, Nicolae BLEI, Constantin BLENDEA, Ilie BOCA, Friederich BÖMCHES, Traian BRĂDEAN, Angela BRĂDEAN-POPA, Nicolae CATAVEI, Elena CHELARU-UTA, Viorel CHIREA, Mariana CINTEANU, Dan CIOCA, Nicolae CIOCHINA, Emil CIOCOIU, Bogdana CONTRAS, Gellu COSTEA, Augustin COSTINESCU, Marian CONDRUZ, Daniel CRĂCIUN, Horea CUCERZAN, Aurel DAN, Radu DARANGA, Victor DIMA, Vasili DIVIZA, Cornel DRAGAN-TÂRGOVIŞTE, Suzana FÂNTÂNARIU, Adriana FRĂŢILĂ, Nicolae GAGEANU, Mihail GAVRIL, Val GHEORGHIU, Daniela GRAPA, Ion GRIGORE, Dan HATMANU, Ana-Ruxandra ILFOVEANU, Corneliu IONESCU, Niculae IORGA, Iacob LAZĂR, Rodica LAZĂR, Lucian LICIU, Dumitru MACOVEI, Waldemar MATTIS-TEUTSCH, Mihaela MODÂLCA, Vasile MUREŞAN-MURIVALE, Marilena MURARIU, Costin NEAMŢU, Lisandru NEAMŢU, Mircea NICOLAU, Maria OTETELEŞANU, Christian PARASCHIV, Ştefan PELMUŞ, Vasile POP-NEGREŞTEANU, Marilena PREDA-SÂNC, Ciprian RADOVAN, Gabriel STAN, Valentin TĂNASE, Vasile TOLAN, Angela TOMASELLI, Corneliu VASILESCU, Petre VELICU, Teodor VESCU, Sergiu ZANCU, Daniela ZBARCEA, Tiberiu ZELEA. Total 71 artişti din România şi diaspora.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
  Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

  Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: