Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Dezbaterea de afaceri „Investitori în viitorul economiei locale“ a ajuns la Craiova

Eveniment - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-04-25

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Mediul de afaceri din Oltenia s-a întâlnit cu autorităţile locale, judeţene şi cu anumiţi reprezentanţi de la nivel central

Scopul dezbaterii „Investitori în Viitorul Economiei Locale” a fost acela de-a identifica soluţii pentru situaţiile cu care se confrunta mediul antreprenorial din zona Olteniei

Principalele teme de discuție s-au axat pe mai multe domenii principale de activitate, cum ar fi industrie, agricultură, dezvoltare
 
După prima ediție, care a avut loc la Slatina, Dezbaterea „Investitori în Viitorul Economiei Locale”, organizată de Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR), Curierul Național și Gazeta de Sud, a ajuns, pe 25 aprilie, la Craiova. Aici, mediul de afaceri din Oltenia s-a întâlnit cu autoritățile locale, județene și cu anumiți reprezentanți de la nivel central. Evenimentul a avut loc începând cu ora 11:00, în Sala I a Consiliului Județean Dolj din Craiova. La eveniment au  participat antreprenori doljeni, reprezentanți ai unor asociații ale oamenilor de afaceri străini, care au activități pe teritoriul României, precum și reprezentanți ai autorităților craiovene și doljene.
Scopul dezbaterii „Investitori în Viitorul Economiei Locale”a fost acela de-a identifica soluții pentru situațiile cu care se confruntă mediul antreprenorial din zona Olteniei.  Principalele teme de discuție s-au axat pe mai multe domenii principale de activitate, cum ar fi industrie, agricultură, dezvoltare etc. Mai exact, discuțiile s-au concentrat pe problemele cu care se confruntă firmele din regiunea Olteniei, cum ar fi: dezvoltarea infrastructurii de transport; identificarea problemelor majore din domeniul fiscalității și birocrației în legislația actuală; accesarea fondurilor europene; agricultură și antreprenoriat rural; identificarea surselor alternative de finanțare pentru companii și autorități locale; formare și reconversie profesională și altele.
,,Județul Dolj este un județ în plină dezvoltare. Avem foarte mulți investitori, chiar foarte, foarte mulți străini. Sunt solicitări, locuri de muncă sunt foarte multe dacă răsfoim ziarul dumneavoastră, la Mică Publicitate avem cel puțin două pagini, dacă nu trei", a declarat Prefectul Doljului, Dan Purcărescu.
,,Salut inițiativa de a mă primi astăzi, aici. Conferința este binevenită. În primul și primul rând, vreau să vă salut consecvența și puterea de-a rezista toată această perioadă și de a face aceste întâlniri. Vreau să vă spun că cei 23 de ani, pe care i-am parcurs în lumea business-ului, nu-mi permit să pot să mă schimb și să gândesc strict administrativ sau strict politic. Și încerc în permanenţă să mențin un echilibru între ceea ce am făcut și ceea ce fac la această oră. Ceea ce suferă mediul de afaceri este concretizarea acestor întâlniri. Am constatat un lucru, că indiferent de câți miniștri s-ar schimba, indiferent câți primari s-ar schimba sau membri ai Consiliului local sau județean, există un aparat foarte rigid și vine un om de afaceri și îi explica unui ministru o speță cu care s-a întâlnit, și ministrul rămâne stupefiat, că nu-i vine nici lui să creadă că în ministerul pe care-l coordonează, se întâmplă așa ceva’’, a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu. 
,,Judeţul Dolj este un judeţ foarte important al României. Ar trebui să căutăm orice fel de buşeu prin care să putem să dezvoltăm judeţul Dolj. Sigur avem momente în care scoatem în evidenţă şi anumite laturi care nu ne fac neapărat plăcere, şi anume faptul că, indiferent ce am face, şi cum ne-am situa în ultimii ani, rămânem totuşi într-un nefericit top 10 al Uniunii Europene de zona săracă’’, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
,,Până în 2016, când investițiile au mers în plin, s-a realizat o consolidare a antreprenoriatului pe plan local. Trebuie să tragem concluzia că - și asta e analiza noastră - investițiile de buget sunt stabile. Ele reglementează piața, reglementează forța de muncă, fac să crească salariile. Crește concurența, scade inflația, scade dobânda. În acești doi ani, investițiile au fost neglijate total, Guvernul a procedat la credite pentru susținerea bugetarilor și a pensiilor, a fost un lucru față de care nu am comentat, nu credem că a fost rău că au crescut, trebuia să crească - trebuia să crească și responsabilitățile cu ocazia asta. Dar în continuare spun și susținem că investițiile bugetare sunt statice. Au fost uitate în discuțiile noastre două entități care au avut un rol major în a declanșa aceste investiții: ADR-ul, care a facilitat și a adus finanțările. Datorită acestor investiții, avem o infrastructură locală bună, și în oraș, și în județ. De asemenea, compania DACO, care a avut investiții majore - prin aceste investiții s-au dezvoltat multe firme locale și a crescut nivelul de trai, fără discuție, al oamenilor și din oraș, și din satele în care s-au mișcat aceste proiecte. Se întâmplă un lucru pe care nu-l înțelegem cu stagnarea investițiilor companiei DACO, care ar fi trebuit să pornească cel mai târziu de la începutul acestui an, nu știm cauzele.
Salariile trebuie să crească de la investiții. Investițiile trebuie bugetate suficient încât să acopere dezvoltările salariale pe care le propun. Piața privată se reglementează după nivelul ăsta. De ce? Pentru că aceste investiții sunt controlate, există multe ierarhii: Camera de Conturi, ADR-ul, pentru investițiile pe bani europeni, sunt firme de consultanță. Sunt funcționari de-ai dumneavoastră care cunosc foarte bine meseria, și pot controla, și atunci se face o reglementare a activităților. 
În privat, 80% din dezvoltările imobiliare acum sunt, cel puțin, îndoielnice. ITM-ul și cred că și ISU (Inspectoratul de Stat în Construcții) greu fac față, ca să nu mai vorbim de pompieri, care și ei sunt depășiți de situațiile acestea. Eu cred că o reglementare a acestor lucruri trebuie gândită clar, și nu la nivel declarativ. Trebuie să începem să ne facem treaba. Atât noi, în privat, cu funcționarii și angajații noștri, trebuie să vedem altfel lucrurile. Nivelul de calificare și de productivitate și-a cam atins maximul, nu prea mai avem ce să cerem mai mult de atât. Atunci, ar fi trebuit să fim ajutați din spate de cercetare, de învățământ, care să ne producă cadre noi și să admitem faptul că forță de muncă scade’’, a declarat Petru Marian, președinte ARACO filiala Oltenia. 
,,Consiliul Național al Rectorilor, acum patru luni de zile, a propus Ministerului [Educației] să demită tot CNSPIS-ul. Pentru că oamenii aceștia nu făceau niște prognoze sau strategii de dezvoltare națională pentru 2014-2020, și locurile erau împărțite așa cum erau ele moștenite. Am încercat de ani de zile, și eu zic că am reușit, să deschidem o universitate spre mediul de afaceri. Niciodată, să știți dumneavoastră, o universitate nu va putea să scoată un specialist în 6 luni, așa cum are nevoie. Școala durează între 3 și 5 ani.  Am chemat companiile regionale și chiar naționale la Universitatea din Craiova, sub forma diverselor acțiuni pe care le-am făcut și o să le facem și de acum înainte’’, a concluzionat rectorul Universitatii din Craiova, Cezar Ionut Spinu. 

Slatina

In ceea ce priveste editia anterioara a dezbaterii, evenimentul a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Slatina, iar printre participanţi s-au numărat autoritățile publice locale din municipiul Slatina și județul Olt, Silviu Mircea Pirvulețu, director general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Laurențiu Plosceanu, președintele A.R.A.C.O., Călin Rangu, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Investitori italieni și turci. Companiile mari și mijlocii din Slatina și Craiova au fost şi ele prezente la prima dezbatere „Investitori în Viitorul Economiei Locale”.

Tema principală de discuție s-a axat pe mai multe domenii de activitate, cum ar fi „Industrie, Agricultură, Dezvoltare“. Au avut loc dezbateri între antreprenori și autorități, pe teme și situații cu care se confruntă firmele din regiunea Olteniei, cum ar fi: dezvoltarea infrastructurii de transport din Oltenia; fiscalitate și birocrație în legislația valabilă în 2018; securitatea în muncă; accesarea fondurilor europene; identificarea surselor alternative de finanțare pentru companii și autorități locale și altele.
„Mă bucur că pentru a doua oară consecutiv această întâlnire se ține la Slatina, în sala Consiliului Județean. Ca președinte al Consiliului Județean am fost atent și voi fi preocupat de mersul mediului de afaceri, pentru că este foarte important. Fără mediul de afaceri nu există dezvoltare.”, a declarat atunci Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu.

 
 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  PANA SE VA DEFINITIVA IMPLEMENTAREA GLOBALIZARII S ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  SUA: Bugetul Pentagonului pe 2019 depășește 700 miliarde de dolari

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: