Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro




« Alte articole din categoria Eveniment

1 Iunie: La mulţi ani, copii!

Eveniment - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2018-05-31

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:



Ziua Copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925

Data de 20 noiembrie a devenit Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului

Ziua Copilului, numită şi Ziua internaţională a Copilului, este celebrată în România şi în alte aproximativ 50 de ţări, la data de 1 iunie. Data zilei variază de la o țară la alta. Alte state care celebrează Ziua Copilului la data de 1 iunie sunt China, Germania, Polonia, Bulgaria și Republica Moldova. Ziua Copilului a fost menţionată prima dată la Geneva la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După adoptarea documentului de la Geneva, mai multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În  Turcia, de exemplu, Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată la data de 23 aprilie 1920.
Alte state: Argentina - a doua duminică din luna august; Australia -prima duminică din luna iulie; Brazilia -12 octombrie; Cuba - a treia duminică din luna iulie; India – 14 noiembrie; Japonia - 5 mai; Mexic + 30 aprilie; Ungaria - ultima duminică a lunii mai.

Ziua Copilului, sărbătorită la Școala Gimnazială Scobinţi, județul Iași

Asemeni manifestărilor din toate școlile din țară, Ziua Copilului este sărbătorită și la Școala din Scobinți.
Elevii, coordonați de doamna profesoară Georgiana Florariu, sărbătoresc Ziua Copilului printr-un vernisaj artistic. Ora de pictură și creație a doamnei profesoare Florariu începe cu motto-ul: ,,fiecare copil este un artist’’. În cadrul orelor de educație plastică a doamnei profesoare Florariu, artist plastic restaurator, elevii învață ce este frumosul.
De asemenea, elevii sunt susținuți în demersul lor artistic prin panotarea lucrărilor cu mici vernisaje în interiorul școlii, fiind premiaţi pentru talentatele lucrări.


Context istoric
 
În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare  stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (,,Universal Children's Day’’). La 20 noiembrie 1958, Naţiunile Unite au adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului.
La data de 20 noiembrie 1989, liderii tuturor țărilor membre ale Organizației Națiunilor Unite ( ONU) s-au întâlnit pentru a întocmi acest set de promisiuni pentru copii reunite în ,,Convenția cu privire la Drepturile Copilului’’, care a fost semnată la aceeași dată. Astfel, data de 20 noiembrie a devenit Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. România a fost una dintre primele țări semnatare ale Convenției.
La 1 ianuarie 2005, s-a constituit în România ,,Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului’’ (ANPDC). Potrivit Statutului ANPDCA, instituția are misiunea de a monitoriza respectarea drepturilor tuturor copiilor şi de a lua toate măsurile pentru a contribui la crearea unei societăţi demne pentru copii, implicând în acest proces autorităţile administraţiei publice locale şi centrale, societatea civilă, părinţii şi copiii.
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului
La 20 noiembrie 2012, președintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a semnat, alături de reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, Scrisoarea de intenţie privind colaborarea dintre cele două instituţii pentru următorii ani în beneficiul copiilor din România. Astfel, în cadrul parteneriatului încheiat la acea dată, se punea în aplicare şi monitorizarea drepturilor copilului în România, în regiune şi în întreaga lume, inclusiv prin organizarea de dezbateri naţionale şi internăţionale.
“Mă bucur că semnarea acestei scrisori de intenţie a avut loc chiar de Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului ca recunoaştere a faptului că, în ultimii 20 de ani, România a făcut progrese considerabile în ceea ce priveşte respectarea drepturilor copilului. Prin acest parteneriat, Camera Deputaţilor şi UNICEF vor colabora îndeaproape pentru ca toţi copiii şi, în special, copiii vulnerabili să se bucure de drepturile lor: să crească în familiile lor biologice, să aibă acces la servicii de sănătate, să meargă la şcoală, să fie protejaţi împotriva violenţei. Chiar dacă mai sunt chestiuni nerezolvate de pe agenda privind drepturile copilului, UNICEF recunoaşte că România poate să ofere exemple de bună practică şi să împărtăşească din experienţa sa ţărilor din regiune”, declara atunci reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet.

 
 • Currently 4.20/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.2 din 5 voturi

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de La multi ani, copii !:
  EUROPA VA ASTEAPTA CU BRATELE DESCHISE SA EMIGRATI IN UE CAND VETI FI MARI !
  2018-06-01, 05:01:08 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

ITALIA 12 HRISTOS 12; I.T.ALIA. I.T.-Ilie Tișbitu ...
Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

weber a ajuns un manipulat ...
Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

19-08-2018. 1+9+8+2+1-8=13 ALLAH; 20+1+8-8=21 MAHO ...
Un al doilea seism puternic, duminică, în largul coastelor insulei indoneziene Lombok

NEA EXPLICAT : LAPTELE DE BIVOLIŢĂ E NEGRU ... ...
Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

chichirau si gotiu la troaca ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: