Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Resfintirea bisericii Manastirii Dealu

Eveniment

imagine-articol-1

Data adaugarii: 2018-06-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Biserica „Sfantul Nicolae” a Manastirii Dealu din cadrul Arhiepiscopiei Targoviste, singurul corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu, va fi resfintita dupa ce a fost restaurata.Duminica, 10 iunie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, vor săvârși slujba de resfințire a bisericii Mânăstirii Dealum, confororm unui comunicat de presa transmis de Arhiepiscopia Targoviste. Potrivit agentiei de presa Basilica a Patriarhiei Romane, programul evenimentului va incepe cu Sfanta Liturghie care va fi oficiata de un sobor de ierarhi, de la ora 9:15. La ora 10:45 vor sosi oficialitatile publice centrale ceilalti invitati, iar la 11:30 va incepe slujba de resfintire a biserici. In cadrul evenimentului se va face si un parastas pentru Domnitorul Mihai Viteazul. Parada militara a Batalionului Brigazii 30 garda „Mihai Viteazul” va defila in cadrul evenimentul de duminica.
Primaria din Aninoasa,in frunte cu renumitul si competentul primar domnul Constantin Maricescu, sunt alaturi de organizatorii evenimentului.
In pronausul Bisericii mari a Manastirii Dealu se afla unul dintre cele mai mari spatii funerare din tara. In partea dreapta a necropolei este inmormantat capul domnitorului Mihai Viteazul (1592-1601), iar in stanga se afla mormantul domnitorului Radu cel mare.
Tot acolo sunt inhumati si alti domitori ai Ratii Romanesti: Vlad al doilea, fiul lui Mircea cel Bătrân, Vladislav al IIlea, Vlad cel Tânăr, Radu Vodă Bădica, Vlad Înecatul, Pătraşcu Vodă cel Bun. De asemenea, la Mănăstirea Dealu se află şi mormântul Principelui moldovean Mihail Movilă.
În 9 iunie 1598 Mihai Viteazul a depus în biserica mănăstirii jurământul de supunere față de împăratul Rudolf al II-lea.
Viforata, comuna Aninoasa, este localitatea care gazduieste manastirea. Localitatea se afla in apropierea de resedinta judetului Dambovita. Întemeietorul iniţial al Mănăstirii de lângă Târgovişte nu este cunoscut, însă pe vatra vechiului aşezământ Radu cel Mare a ctitorit la sfârşitul secolului al XV-lea actualul lăcaş de închinare, turnul clopotniţă şi câteva clădiri de chilii. Biserica a fost sfinţită în 4 decembrie 1501, mai spune basilica.ro.
Aici călugărul sârb Macarie a instalat prima tiparniță din țările române, din ale cărei teascuri a ieșit în 1508 prima carte, un Liturghier.
Prima traducere cunoscută în limba slavonă a lucrării Imitatio Christi[4], datorată boierului cărturar Udriște Năsturel, cumnatul domnitorului Matei Basarab, a fost realizată și tipărită în secolul al XVII-lea, la Mănăstirea Dealu.
În 9 iunie 1598 Mihai Viteazul a depus în biserica mănăstirii jurământul de supunere față de împăratul Rudolf al II-lea.

 

Clipuri video:

 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Mai sa fie. Sa fie aceasta miscare a rusilor leg ...
  Alro Slatina vinde din actiuni

  fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: