Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Resfinţirea bisericii Mănăstirii Dealu

Eveniment - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2018-06-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Biserica „Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Dealu din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviște, singurul corp arhitectural care s-a păstrat din vechiul ansamblu, a fost re­sfin­țită, după ce a fost restaurată. Duminică, 10 iunie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, au săvârșit slujba de resfințire a bisericii Mânăstirii Dealu, conform unui comunicat de presă transmis de Arhiepiscopia Târgovişte. Potrivit agenției de presă Basilica a Patriarhiei Române, programul evenimentului a cuprins Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de un sobor de ierarhi, iar apoi au sosit oficialitățile publice centrale și alți invitați. După aceea a început slujba de resfinţire a bisericii. În cadrul evenimentului s-a făcut și un parastas pentru Domnitorul Mihai Viteazul. Parada militară a Batalionului Brigăzii 30 garda „Mihai Viteazul” a făcut și ea parte din evenimentul de duminică.
Primăria din Aninoasa, în frunte cu renumitul și competentul primar, domnul Constantin Maricescu, a fost, ca de obicei, alături de organizatori.
În pronaosul Bisericii mari a Mănăstirii Dealu se află unul dintre cele mai mari spații funerare din țară. În partea dreapta a necropolei este înmormântat capul domnitorului Mihai Viteazul (1592-1601), iar în stânga se află mormântul domnitorului Radu cel Mare.
Tot acolo sunt înhumați și alți domnitori ai Ţării Românești: Vlad al doilea, fiul lui Mircea cel Bătrân, Vladislav al IIl-ea, Vlad cel Tânăr, Radu Vodă Bădica, Vlad Înecatul, Pătraşcu Vodă cel Bun. De asemenea, la Mănăstirea Dealu se află şi mormântul Principelui moldovean Mihail Movilă.
În 9 iunie 1598, Mihai Viteazul a depus în biserica mănăstirii jurământul de supunere față de împăratul Rudolf al II-lea.
Viforâta, comuna Aninoasa, este localitatea care găzduiește mănăstirea. Localitatea se află în apropiere de reședința județului Dâmbovița. Întemeietorul iniţial al Mănăstirii de lângă Târgovişte nu este cunoscut, însă pe vatra vechiului aşezământ Radu cel Mare a ctitorit la sfârşitul secolului al XV-lea actualul lăcaş de închinare, turnul clopotniţă şi câteva clădiri de chilii. Biserica a fost sfinţită în 4 decembrie 1501, mai spune basilica.ro.
Aici călugărul sârb Macarie a instalat prima tiparniță din țările române, din ale cărei teascuri a ieșit în 1508 prima carte, un Liturghier.
Prima traducere cunoscută în limba slavonă a lucrării Imitatio Christi[4], datorată boierului cărturar Udriște Năsturel, cumnatul domnitorului Matei Basarab, a fost realizată și tipărită în secolul al XVII-lea, la Mănăstirea Dealu.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Credeam ca se bat sa intre la scoala profesionala ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Va va fi la fel de bine ca in Romania, dragi europ ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Pe tatuku bostru DRAG NE-A fost sa il vedem la bul ...
  Iohannis: Dragnea ar trebui să dispară pur și simplu din viața politică

  tatuku nostru DRAG NE-A fost sa te vedem la bulau ...
  Tăriceanu, după condamnarea lui Dragnea: Indiferent de sentința definitivă, continuam reforma pentru stoparea abuzurilor

  tatuku nostru DRAG NE-A fost sa te vedem la bulau ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: