Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (5) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Ramush Haradinaj, fost premier kosovar - plasat în detenţie provizorie în Franţa

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-01-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Presa franceză a anunţat arestarea - pe aeroportul Bale-Mulhouse - a fostului premier kosovar Ramush Haradinaj (decembrie 2004-martie 2005), în baza unui mandat internaţional emis de justiţia Serbiei. 
El este acuzat de crime de război, asasinate, torturi, violuri împotriva civililor în perioada războiului din Kosovo (1998-1999), în special în perioada în care el s-a aflat la conducerea UCK(„Armata de eliberare a Kosovo”). 
Curtea de apel din Colmar (Alsacia) a ordonat joi încarcerarea provizorie a fostului premier kosovar Ramush Haradinaj. El a fost interpelat miercuri pe euroaeroportul Bale-Mulhouse, fiind pus în aplicare un mandat internaţional de arestare emis încă din 2004 de justiţia de la Belgrad, acuzându-l de crime de război împotriva populaţiei civile în perioada războiului din Kosovo. Fostul şef rebel din Kosovo decolase din Priştina şi călătorea liniştit, în familie, spre Bale (Elveţia), fără să ştie că avionul va ateriza în zona franceză a aeroportului Bale-Mulhouse. A fost imediat preluat de poliţia de frontieră franceză (PAF). De precizat că, în prezent, Haradinaj avea poziţia de lider al opoziţiei politice în Kosovo. Fost tovarăş de arme cu Hashim Thaci, actualul preşedinte kosovar, Ramush Haradinaj, a devenit unul din adversarii politici ai acestuia, opunându-se oricărei forme de normalizare a relaţiilor cu Belgradul. Judecat în două rânduri  pentru crime de război de către Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), Haradinaj - spre revolta Belgradului - a fost de fiecare dată achitat şi pus în libertate.
În 2008, el a fost judecat şi achitat în 37 dosare privind comiterea de crime împotriva umanităţii, crime de război, torturi, asasinate şi violuri comise împotriva  civililor sârbi, îndeosebi în perioada în care a condus „Armata de eliberare a Kosovo”  (UCK). TPIY a ordonat, în apel, rejudecarea lui Haradinaj în 2010 pentru alte şase acuzaţii de crime de război, uciderea şi torturarea civililor sârbi dintr-un centru de detenţie din localitatea Jablanica. În urma unui proces în care martorii au fost intimidaţi, Ramush Haradinaj a fost din nou achitat, în noiembrie 2012. 

Proceduri de extrădare

 „Ar fi ilogic ca Franţa, un stat serios, un stat de drept, să nu acţioneze în  conformitate cu legea”, a declarat primul ministru al Serbiei, Aleksandar Vucic... „Într-o astfel de situaţie, ar putea să apară întrebarea cum am acţiona noi, sârbii, într-un caz similar”, avertizând că ar interveni reciprocitatea. „Parchetele noastre, a mai spus Vucic, sunt în posesia multor probe ce-l pun în cauză pe Ramush Haradinaj. Pe de altă parte, autorităţile  kosovare au cerut Uniunii Europene să obţină de la Serbia renunţarea la mandatele de arestare vizându-i pe foştii „rebeli” kosovari. În momentul de faţă, Curtea de apel din Colmar(Alsacia) urmează să ia măsurile necesare pentru garantarea reprezentării în faţa justiţiei franceze cu ocazia procedurii de extrădare.  
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bravo , in ritmul asta prin 2050 puteti depasi vi ...
  CFR SA a recepţionat peste 100 de km de cale ferată modernizată

  ”calauzili”! ne permitem decat analfabeti! ...
  Polițiștii de frontieră români continuă să salveze vieți, în timpul misiunilor FRONTEX din apele Mării Egee

  analfabetul misha a dat decat asigurari! ...
  Health Forum - Finanțarea sistemului de sănătate

  decat tranzactii ”speciale” si descarcare la g ...
  România se află pe podiumul creşterilor din Europa după ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu peste 30% în primele nouă luni

  se vor regasi decat pensiile speciale! ...
  Legea pensiilor nu se va regăsi în bugetul pe anul 2018

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic