Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Ramush Haradinaj, fost premier kosovar - plasat în detenţie provizorie în Franţa

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-01-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Presa franceză a anunţat arestarea - pe aeroportul Bale-Mulhouse - a fostului premier kosovar Ramush Haradinaj (decembrie 2004-martie 2005), în baza unui mandat internaţional emis de justiţia Serbiei. 
El este acuzat de crime de război, asasinate, torturi, violuri împotriva civililor în perioada războiului din Kosovo (1998-1999), în special în perioada în care el s-a aflat la conducerea UCK(„Armata de eliberare a Kosovo”). 
Curtea de apel din Colmar (Alsacia) a ordonat joi încarcerarea provizorie a fostului premier kosovar Ramush Haradinaj. El a fost interpelat miercuri pe euroaeroportul Bale-Mulhouse, fiind pus în aplicare un mandat internaţional de arestare emis încă din 2004 de justiţia de la Belgrad, acuzându-l de crime de război împotriva populaţiei civile în perioada războiului din Kosovo. Fostul şef rebel din Kosovo decolase din Priştina şi călătorea liniştit, în familie, spre Bale (Elveţia), fără să ştie că avionul va ateriza în zona franceză a aeroportului Bale-Mulhouse. A fost imediat preluat de poliţia de frontieră franceză (PAF). De precizat că, în prezent, Haradinaj avea poziţia de lider al opoziţiei politice în Kosovo. Fost tovarăş de arme cu Hashim Thaci, actualul preşedinte kosovar, Ramush Haradinaj, a devenit unul din adversarii politici ai acestuia, opunându-se oricărei forme de normalizare a relaţiilor cu Belgradul. Judecat în două rânduri  pentru crime de război de către Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), Haradinaj - spre revolta Belgradului - a fost de fiecare dată achitat şi pus în libertate.
În 2008, el a fost judecat şi achitat în 37 dosare privind comiterea de crime împotriva umanităţii, crime de război, torturi, asasinate şi violuri comise împotriva  civililor sârbi, îndeosebi în perioada în care a condus „Armata de eliberare a Kosovo”  (UCK). TPIY a ordonat, în apel, rejudecarea lui Haradinaj în 2010 pentru alte şase acuzaţii de crime de război, uciderea şi torturarea civililor sârbi dintr-un centru de detenţie din localitatea Jablanica. În urma unui proces în care martorii au fost intimidaţi, Ramush Haradinaj a fost din nou achitat, în noiembrie 2012. 

Proceduri de extrădare

 „Ar fi ilogic ca Franţa, un stat serios, un stat de drept, să nu acţioneze în  conformitate cu legea”, a declarat primul ministru al Serbiei, Aleksandar Vucic... „Într-o astfel de situaţie, ar putea să apară întrebarea cum am acţiona noi, sârbii, într-un caz similar”, avertizând că ar interveni reciprocitatea. „Parchetele noastre, a mai spus Vucic, sunt în posesia multor probe ce-l pun în cauză pe Ramush Haradinaj. Pe de altă parte, autorităţile  kosovare au cerut Uniunii Europene să obţină de la Serbia renunţarea la mandatele de arestare vizându-i pe foştii „rebeli” kosovari. În momentul de faţă, Curtea de apel din Colmar(Alsacia) urmează să ia măsurile necesare pentru garantarea reprezentării în faţa justiţiei franceze cu ocazia procedurii de extrădare.  
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic