Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Beijingul îşi reduce decalajul faţă de Washington în domeniul înarmării

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-02-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

China, spun experţi europeni, în primul rând cei de la IISS, se află printre ţările planetei ale căror cheltuieli militare ating cote din cele mai înalte. Acelaşi lucru se spune şi despre Arabia Saudită, India şi chiar Franţa. Statele Unite au cheltuit, în 2016, 604 miliarde de dolari, reprezentând 40% din cheltuielile militare mondiale. China - doar 145 miliarde, dar ceea ce este de reţinut este faptul că e o cifră în continuă creştere. La fel stau lucrurile în cazul Indiei, al Japoniei, al Arabiei Saudite , ţări europene ş.a. Raportul anual al IISS ţine însă să sublinieze că, pentru a fi puternic sub aspect militar, important nu este doar să deţii arme sofisticate. „Antrenarea, doctrina angajată, coordonarea între unităţi şi mai ales experienţa au un rol esenţial”.  

Date, cifre, inclusiv oficiale, arată că ţări ale lumii, în frunte cu China, fac eforturi pentru a ţine pasul cu Statele Unite în domeniul cheltuielilor militare, deşi sunt încă departe de colosul militar american.  Mult-aşteptatul raport militar anual „Military Balance”, al Institutului internaţional de studii strategice (IISS), difuzat în urmă cu două zile, arată că, la fel ca în anii precedenţi, China este de departe printre principalele ţări ale planetei ale căror cheltuieli militare cresc cel mai mult. Este adevărat, cu cele 145 miliarde de dolari cheltuiţi în 2016, Beijingul nu alocă în acest domeniu, pentru moment, decât un sfert din ceea ce cheltuieşte SUA (604 miliarde dolari). O evaluare a experţilor arată că Statele Unite, singure, cheltuiesc pentru înarmare tot atât cât cele 15 mari puteri militare la un loc, respectiv 40% din totalul mondial.
 

China dispune de capacităţi „aproape la paritate” cu occidentalii

IISS estimează că, graţie progreselor în domeniul cercetărilor militare interne, chinezii dispun, în anumite domenii, în special în cel al aviaţiei militare, de capacităţi „aproape la paritate” cu cele ale occidentalilor. Exemplu este avionul de luptă J-20 pus la punct în China, o rachetă cu rază mică de acţiune (PI 10) şi o rachetă aer-aer unică în lume prin raza sa de acţiune (300 km). Raportul IISS merge până la a aprecia că „dominaţia occidentală în tehnologia militară nu trebuie să mai fie considerată o realitate valabilă”, având în vedere „exporturile de arme sofisticate operate în prezent de către Beijing” şi care „pot fi utilizate de duşmanii armatelor occidentale”. 

India - al şaselea buget militar la nivel mondial

Exemplul Chinei este urmat şi de alte state din Asia, îndeosebi India, care, recent, a dat publicităţii cifre reprezentând al şaselea buget militar la nivel mondial, înaintea celui al Japoniei (al şaptelea). Evoluţiile în domeniul cheltuielilor pentru înarmare în Asia, o regiune care concentrează două treimi ale lumii, arată că, aici, ele au depăşit, începând cu alocările de sume importante încă din 2012, să le depăşească pe cele din Europa. De atunci, ele cresc anual cu 5-6%.

Şi europenii s-au angajat pe acelaşi drum

Începând din 2015, relevă IISS, şi europenii s-au angajat să facă eforturi vizând înarmarea. Regatul Unit îşi consolidează cel de-al cincilea buget militar din lume (52,5 miliarde dolari), în urma Rusiei (58,9 miliarde). Franţa a coborât pe locul opt, cu 47,2 miliarde, înaintea Germaniei (38,3 miliarde) şi... a Italiei, situată pe lorcul al 13-lea (22,3 miliarde). Raportul IISS ţine însă să sublinieze că, pentru a fi puternic sub aspect militar, important nu este doar să deţii arme sofisticate. „Antrenarea, doctrina angajată, coordonarea între unităţi şi mai ales experienţa au un rol esenţial” - relevă raportul mai sus amintit.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bai idiotule , postac nr. 1 , macar daca ai avea t ...
  O vizită finalizată cu prea puține concesii. Emmanuel Macron le-a cerut americanilor «să nu închidă ușa restului lumii»

  Un epatic ,mincinos, ipocrit cu o femeie bunica ...
  O vizită finalizată cu prea puține concesii. Emmanuel Macron le-a cerut americanilor «să nu închidă ușa restului lumii»

  1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
  Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

  GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
  Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

  TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
  Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: