Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Concluziile recentului summit european și viitorul UE în dezbaterea actualei sesiuni plenare a Parlamentului European

Extern - Curierul National
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-03-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Liderii grupurilor politice din Parlament au dezbatut miercuri rezultatele Consiliul European de săptămâna trecută, de la Bruxelles, subliniind prioritățile lor înainte de Declarația de la Roma  la 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al UE, document ce se va concentra asupra viitorului UE. Majoritatea deputaților au subliniat nevoia ca statele membre să aducă UE pe o cale care să îi permită să răspundă nevoilor imediate ale cetățenilor.

Salutându-i pe premierul italian și pe președinții Consiliului European și Comisiei eauropene, președintele PE, Antonio Tajani a spus că cea de a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma ar putea fi ”o ocazie de a aduce Europa mai aproape de cetățenii săi și de a promova valorile noastre în lume.” ”Acum mai mult ca oricând avem nevoie de unitate. Trebuie să ne schimbăm, dar în niciun caz să nu slăbim UE", a spus Tajani.
Despre viitorul UE, președintele Consiliului Donald Tusk a spus: ”Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur, dacă vrei să ajungi departe, mergi împreună”. El a promis că în discuțiile despre Brexit va avea în vedere unitatea celor 26, asigurându-se, totodată, că Marea Britanie și UE vor rămâne ”prieteni apropiați”. ”Ușile vor rămâne deschise mereu pentru prietenii noștri britanici”, a spus el, dar a refuzat ”părerile care iau forma unor amenințări că absența unui acord ar fi ceva rau pentru UE. Ar fi rau pentru ambele părți".
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avertizat împotriva ideii de a reduce Europa la un scenariu cu ”două viteze”. ”Nu vreau o nouă cortină de fier în Europa. Juncker a spus că atacurile Turciei la adresa Olandei sunt ”total inacceptabile” și că cei responsabili îndepărtează Turcia de UE. El a mai spus și că noua politică comercială a SUA ridica așteptări pentru UE să devină noul lider mondial al comerțului liber multilateral, dar a subliniat că toate negocierile privind comerțul liber trebuie să includă partenerii sociali și societatea civilă.
Dacă nu reducem șomajul și lăsăm statele membre singure să se confrunte cu criza migrației, dacă cedăm în fața naționalismului și îi lăsăm în urmă pe cei mai slabi dintre noi, ”cetățenii nu vor mai avea încredere în UE”, a spus premierul italian Paolo Gentiloni.  În privința dezbaterii despre ”UE cu două viteze”, el a spus: ”Un NU pentru două Europe, mare și mică, Est și Vest (...) și un DA pentru una în care fiecare dintre aceste țări are nivelul său de ambiție și poate să se alăture (...) în orice moment, acum sau mai târziu și toată lumea este implicată într-un proiect comun.”
Pentru președinția semestriala a Consiliului, vicepremierul maltez Louis Grech a spus că timpurile actuale necesită acțiuni decisive din partea liderilor UE și ai statelor membre.
El a avertizat că se poate cădea într-o perspectivă negativă asupra lucrurilor. În privința viitorului UE, Grech a spus că declarația de la Roma trebuie urmată concret, dar a subliniat că ”nu trebuie să existe cetățeni de mâna a doua, soluții improvizate, reacții impulsive.
 
Opiniile liderilor grupurilor politice din PE
 
Manfred Weber (PPE, Germania) a spus: ”Trebuie să ne asigurăm că oamenii în Europa privesc la Strasbourg și la Bruxelles nu ca la niște forțe externe care impun lucruri în timp ce politicienii naționali trec succesele comune în contul statului națiune. Ei au nevoie să accepte responsabilitățile. Să explice acasă de ce și ce au votat la nivel UE.” În ceea ce privește Turcia, a spus că aderarea deplină la UE ”nu este avută în vedere în viitorul apropiat.”
”Cuvântul cheie de azi este o Europă cu mai multe viteze, dar aceasta este doar o metodă, nu o strategie”, a spus liderul S&D Gianni Pittella (IT). ”Astăzi problema Europei nu este viteza, ci direcția. Avem nevoie de o nouă direcție pentru Europa care să meargă spre un pilon social puternic și o strategie puternică europeană pentru investiții” care să fie finanțată printr-o luptă puternică împotriva evaziunii și fraudei fiscale. ”Cu cât este amenințată mai mult UE, cu atât mai mult cred în ea”, a conchis el.
”Vaporul se scufundă și ar trebui să ne întrebăm de ce”, a spus italianul Raffaelle Fitto (ECR), cerând o schimbare a politicilor. Grupul ECR dorește renegocierea tratatelor și se împotrivește la cedarea suveranității naționale, a mai spus el.
Belgianul Guy Verhofstadt (liderul grupului ALDE) l-a acuzat pe președintele Turciei Erdoğan de cinism pentru că susține ”libertatea cuvântului” în timp ce jurnaliștii sunt închiși în Turcia. ”Să înghețăm negocierile de aderare ale Turciei acum, este singurul lucru pe care îl putem face acum.” El a susținut și lansarea unui proces de ”renaștere” a UE cu ocazia celebrării celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Roma.
Liderul GUE/NGL(Stanga Unita), eurodeputata germana Gabriele Zimmer, și-a exprimat îndoiala că Declarația de la Roma semnată la 25 martie va transmite cu adevărat mesajului unui nou început pentru UE. ”Avem nevoie de un semnal clar în privința unei Europe puternice și sociale, precum și alte măsuri imediate. Sper că putem fi de acord curând cu propunerile privind un pilon social, elaborate de acest parlament”, a mai spus ea.
Belgianul Philippe Lamberts (Verzii) a spus că  aniversarea a 60 de ani de la Tratatul de la Roma va fi o ocazie pentru ”o schimbare de direcție”. (...) ”Avem nevoie ca Europa să utilizeze globalizarea pentru a progresa către convergență socială și democrație puternică”, a spus el, sperând că Tusk se va ridica la înălțimea provocărilor care îl așteaptă.
”O Europă cu două viteze există”, a spus eurodeputatul italian Rosa D'Amato ( grupul Europalibertatilor si democratiei directe- EFDD), afirmand că ”există UE a băncilor, a marilor companii și a lobbiului și UE a cetățenilor, a celor care și-au pierdut locurile muncă și nu au drepturi.”

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  De prinderea din urmă a țărilor DEZVOLTATE : n ...
  Tăriceanu, după condamnarea lui Dragnea: Indiferent de sentința definitivă, continuam reforma pentru stoparea abuzurilor

  Shantajul Greciei impotriva Republicii Macedonia ( ...
  Acord după 27 de ani de negocieri: Grecia și Macedonia au semnat o înțelegere pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave

  Dragnea, presedinte PSD ,presedintele camerei depu ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Actualitate