Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Romano Prodi: „Europa suferă de o teamă colectivă”

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

La a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, actul fondator al UE, fostul preşedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, acordă un interviu săptămânalului francez „L'Express” în care face o analiză a actualei stări - preocupante - a Uniunii Europene. 
Uniunea Europeană, subliniază fostul oficial european, „trece în momentul de faţă prin cea mai gravă criză din istoria sa”. În faţa numeroaselor provocări din ultimii ani, culminând cu instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Comisia Europeană nu mai are, în opinia lui Prodi, rolul de „coordonator” şi nu mai există decât o singură „umbrelă”, Germania. Divizarea Europei este văzută de Romano Prodi  drept pericolul dispariţiei ei de pe scena politică mondială. El nu agreează ideea  unei Europe cu mai multe viteze, dar crede că „această a doua soluţie este de preferat unei Europe paralizate”. 
Romano Prodi subliniază în interviul acordat săptămânalului francez „L'Express” că Uniunea Europeană trece în momentul de faţă prin „cea mai gravă criză din istoria sa”. Cine şi-ar fi putut imagina un astfel de scenariu?, întreabă omul politic  italian. Echilibrele europene, constată domnia sa, s-au schimbat. Italia şi Spania  sunt în dificultate, Franţa e slăbită, iar Marea Britanie se sinucide plecând din Uniune... Apoi, mai spune Romano Prodi, Comisia Europeană nu mai are rolul de coordonator şi nu mai există decât o singură „umbrelă”, Germania. Dovadă: interlocutorul Greciei nu este Bruxellesul, ci Berlinul. Or, în toată această agitaţie, europenii trebuie să răspundă unei alte imense provocări - ajungerea lui Trump la Casa Albă. Referitor la acesta, Romano Prodi constată că acesta nu numai că nu a renunţat la atacurile dure la adresa Europei din campania electorală, dar acum încearcă, prin atacuri abile, să o divizeze. Şi, în opinia lui Prodi, Trump „are teren deschis pe Vechiul Continent, care la ora actuală este un club în plină dezagregare, un club ce serveşte interesele Germaniei, care profită de un euro subevaluat pentru a-şi exploata partenerii”. În aceeaşi manieră procedează Trump atacând China, mergând la un moment dat până la a pune în discuţie principiul „unei singure  Chine”. În cazul Chinei, Trump a revenit la un ton mai moderat în faţa răspunsului dur al Beijingului, dar nu face acelaşi lucru cu Europa pentru că, subliniază Prodi, „noi suntem slabi”. Provocările americane actuale ne ajută totuşi la ceva, spune Prodi: „să devenim conştienţi că, dacă rămânem divizaţi, vom dispărea de pe scena mondială”. Numai că Germania, Franţa sau Italia nu pot să facă faţă, singure, noii globalizări. „Ca să existăm”, subliniază fostul înalt oficial european „trebuie să ducem o politică europeană puternică”.  
 Există riscul unei explozii a Uniunii Europene? 
 
„Da”, a răspuns Romano Prodi, „acest risc există... Sper însă ca după alegerile din Franţa şi Germania să existe o mai mare dorinţă de Europa”.
Prodi crede într-o astfel de evoluţie invocând faptul că, în Franţa, există pentru prima oară un program explicit proeuropean, cel al candidatului Emmanuel Macron, liderul mişcării „En Marche”. Apoi, în Germania, cu siguranţă nu vor fi antieuropeni în guvern. Candidatul SPD, care creşte vertiginos în sondaje, nu este altul decât Martin Schulz, fostul preşedinte al Parlamentului European. Să sperăm că şi italienii vor rămâne raţionali. 
 
„Decât o Europă paralizată, mai bine o Europă cu mai multe viteze”
 
Întrebat ce crede despre perspectiva unei Europe cu mai multe viteze, oficialul italian spune că aceasta ar fi o „a doua soluţie... dar ea este mai bună decât o Europă paralizată”. Dar, adaugă el, „va trebui lăsată deschisă uşa celor care nu se vor afla în cercul ţărilor„puternice”. „Europa nu trebuie să fie un club exclusiv”. Ziariştii de la „L'Express” l-au întrebat pe Prodi dacă, la vremea când era în  înaltele funcţii ale Comisiei europene, nu cumva s-a grăbit presând pentru extinderea Uniunii Europene. „Da, am acţionat pentru grăbirea extinderii UE”, a spus Prodi, şi „îmi asum pe deplin responsabilitatea, deoarece trenurile istoriei nu trec decât o singură dată”. Având în vedere complexitatea situaţiei existente în Europa de Est, a reamintit Prodi, „fără extindere nu am fi avut astăzi niciun fel de stabilitate... Situaţia din ţările baltice, din Polonia şi din componentele fostei Iugoslavii ar fi ajuns tragică”. Potrivit lui Prodi, „extinderea UE a fost unicul export de democraţie, fără intervenţie armată, cunoscută vreodată în lume”. Mai mult, Romano Prodi crede că extinderea trebuie continuată, îndeosebi prin primirea Bosniei şi a Serbiei. De precizat, a reamintit domnia sa, că extinderea UE nu a creat la început niciun fel de probleme. În primii ani, Comisia Europeană a lucrat bine, dar apoi atmosfera s-a schimbat şi se constată că, azi, există o „temere difuză”. Imigraţia, constată Prodi, nu mai este privită acum în Europa ca un factor de îmbogăţire, ci ca o invazie... Este însă adevărat că modul în care Bruxellesul gestionează această problemă lasă mult de dorit ...”.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  u.e. este urss 2.
  2017-03-27, 14:39:17 (adresa: 163.172.191.*)
 2. de pt. rusnak=pork=latrina3:
  pt. rusnak: taci, ca-ti intra rahatul pe trahee!
  2017-03-27, 18:34:40 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
Brazilia revine în scenă

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Piata bursiera

Politic

Actualitate

IT&C

Auto

Extern

Util