Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Prezidenţialele din Franţa, cursă cu fotofinish

Extern - Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-04-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Candidaţii la preşedinţia Franţei, 11 la număr,  s-au pregătit pentru o săptămână-maraton înaintea primului tur de scrutin în cursa pentru Elysée ce are loc duminică, 23 aprilie. 
Relevant este faptul că cele mai noi sondaje demonstrează că diferenţele - în privinţa intenţiilor de vot la primul tur de scrutin - între primii patru sau cinci candidaţi s-au redus considerabil în ultimele două săptămâni. 
Marine Le Pen (cu 22% din intenţiile de vot), Emmanuel Macron (cu 22-22,5%), François Fillon (cu 21%) şi Jean-Luc Mélenchon (cu 18-18,5%) sunt, potrivit ultimelor sondaje de luni, aproape „cot la cot”. 
Bruno Jeanbart, directorul general adjunct al agenţiei de sondaje Opinion Way, sublinia marţi pentru „Les Echos" că, în acest moment, marea majoritate a realizatorilor de sondaje de opinie se găsesc pur şi simplu „în ceaţă". Rari sunt cei care mai riscă să facă previziuni. Toţi urmăresc dinamica scorurilor fiecăruia dintre candidaţi, dar se abţin de la a trage concluzii. Distanţa între candidaţi în privinţa intenţiilor de vot s-a redus în ultimele două săptămâni considerabil, existând chiar surprize, cum este cazul lui François Fillon sau al lui Mélenchon, ale căror cifre privind intenţiile de vot au crescut, apropiindu-se mult de primii doi candidaţi, Marine Le Pen şi Emmanuel Macron. În ultimul sondaj de luni al Opinion Way-Orpi, realizat la cererea cotidianului „Les Echos” şi a Radio Classique, Marine Le Pen şi Emmanuel Macron sunt creditaţi cu 22% din intenţiile de vot şi respectiv cu 22,5%, François Fillon cu 21% şi Jean-Luc Mélenchon (Frontul de stânga) cu 18%. Mult mai departe se află socialistul Benoît Hamon, cu 8% din intenţiile de vot. Este remarcat în mod deosebit faptul că niciun scrutin prezidenţial nu a mai fost - în perioada celei de-a V-a Republici - atât de indecis cu doar câteva zile înaintea votului din primul tur de scrutin, cu excepţia alegerilor din 2002, când Jean-Marie Le Pen a ajuns în al doilea tur. Numai că, atunci, rezultatul-surpriză a fost  influenţat de procentul mare al absenţilor de la urne. Anul acesta, în mod cert, un astfel de fenomen nu se va produce, sondajele prognozând o mare participare la vot.

Repere tradiţionale, obişnuite - totalmente bruiate 

Este des invocat de către analiştii politici francezi faptul că, după renunţarea de către François Hollande la candidatură, nu a mai existat, ca altădată, un candidat la un al doilea mandat şi, deci, o adevărată dezbatere axată pe bilanţul cincinalului prezidenţial trecut. Benoît Hamon, candidatul Partidului Socialist, este un fost frondeur, un critic al orientărilor politice ale lui Hollande şi exclus din  guvernul acestuia în 2014. El - situaţie ieşită din comun - înfruntă un alt fost ministru din echipa lui Hollande, pe Emmanuel Macron care, şi el, dezaprobă moştenirea lăsată de Hollande, dar din motive diametral opuse. Macron, un candidat „nici de dreapta, nici de stânga”, aflat în fruntea mişcării „En Marche”, pretinde că are drept  obiectiv reînnoirea tuturor practicilor politice şi eradicarea clivajelor politice tradiţionale, complicând însă într-o oarecare măsură jocul. Şi, încă un element surprinzător: candidatul Dreptei, François Fillon, a fost părăsit de o parte a susţinătorilor săi după ce a fost deferit justiţiei sub acuzaţia de a-şi fi angajat fictiv soţia şi copiii pe posturi de asistenţi parlamentari.
Totul pe fondul unei atmosfere generale de neîncredere-record manifestată de opinia publică faţă de liderii politici. „Clasa politică franceză este percepută ca una coruptă, care vorbeşte într-o manieră abstractă, care este preocupată doar de cei bogaţi şi de cei puternici, neinspirând decât foarte puţin respect şi care nu-şi ţine promisiunile făcute” - nota în sondajul său din luna ianuarie Cevipof, ce includea şi un barometru al încrederii politice. Rezultatul: la alegerile primare ale partidelor pentru desemnarea candidaţilor la preşedinţie, alegătorii au răsturnat toate previziunile sondajelor, favoriţii au fost învinşi şi în competiţia pentru Elysée au intrat outsideri, niciodată în posturi de conducere a treburilor statului. Vechile, obişnuitele repere au dispărut. În statele majore politice angajate în lupta prezidenţială sentimentele sunt în momentul de faţă amestecate: speranţă, pe de o parte, şi frică, pe de altă parte. Nimic nu este încă pierdut, totul este încă posibil - se spune într-o parte. Totul este vulnerabil, nu este nimic sigur - se spune în altă parte. Candidaţii, aşa cum s-a văzut luni seară la marile mitinguri electorale de la Paris şi Nisa, se aruncă cu toate forţele în bătălia prezidenţială sperând să câştige voturile indecişilor, de data aceasta în număr foarte mare.

25 de laureaţi ai Premiului Nobel pentru economie critică programul antieuropean, antiimigraţie şi protecţionist al liderei Frontului Naţional

Jean Tirole, Joseph Stiglitz, Amaratya Sen, Robert Solow figurează printre cei 25 de laureaţi ai Premiului Nobel care au publicat marţi, în cotidianul „Le Monde”,un editorial critic la adresa programului electoral al liderei Frontului Naţional, Marine Le Pen. Cu doar cinci zile înaintea primului tur de scrutin, marii specialişti ai lumii în domeniul economic îi spun dnei Marine Le Pen: „Problemele actuale sunt prea serioase pentru a fi încredinţate unor politicieni care promovează clivajul”. În mod indirect, semnatarii editorialului menţionează riscurile pe care le implică programul economic al dnei Le Pen. „Construcţia europeană, subliniază ei, este capitală nu numai pentru menţinerea păcii pe continent, ci şi pentru progresul economic al statelor membre. Politicile izolaţioniste şi protecţioniste sunt un periculos mijloc de a încerca să generezi creştere”. În opinia semnatarilor editorialului din „Le Monde”, migranţii, „atunci când sunt bine integraţi în piaţa muncii, pot fi o oportunitate economică pentru ţările care-i primesc”, acesta fiind răspunsul la propunerile formulate de Marine Le Pen în campania electorală de a se adopta măsuri de „protecţionism inteligent” şi a se institui un moratoriu supra imigraţiei legale. În legătură cu modul în care Marine Le Pen sau Jean-Luc Mélenchon au făcut apel în programele şi în discursurile lor electorale la teoriile economiştilor de renume, inclusiv ale laureaţilor Premiului Nobel, semnatarii editorialului spun: „Unii dintre noi, laureaţi ai Premiului Nobel, am fost citaţi de către unii candidaţi la preşedinţia Franţei, în special de către Marine Le Pen şi echipele sale, pentru a justifica un program politic european... Opiniile noastre converg către condamnarea acestei instrumentalizări a gândirii economice în cadrul campaniei electorale franceze”.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  VOT Marine Le Pen.
  2017-04-20, 09:32:03 (adresa: 164.132.51.*)
 2. de Ioan:
  Jan Luc Melenchon este un adevărat om de stânga nationala . Restul candidaților de stânga sunt doar proiectii din partea dreapta . Militează pentru o politica Golista in interiorul UE , pt economii deschise dar nationale . Salariul minim in Franta va fi 2000€ . Un impozit echitabil in functie de venituri si nu cota unica ca in tarile sclavagiste . Păcat ca nu ajunge in turul doi (dupa sondaje mon chere ) ca Franta avea de ales intre doi francezi autentici .
  2017-04-20, 12:29:15 (adresa: 79.118.54.*)
 3. de :
  Joan ,se vede ca esti produsul unei scoli de ,,carton'
  2017-04-20, 16:52:23 (adresa: 199.249.223.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

SUSTEM TOT MAI PUTINI ROMANI IN ROMANIA, DE ACEEA ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

CECAR nu trebuie sa monopolizeze aceasta zi a Cont ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Politic

Actualitate

IT&C

Transporturi