Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Un an de la tentativa nereuşită de lovitură de stat în Turcia. O aniversare cu gust amar

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Independent.co.uk

Data adaugarii: 2017-07-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Un an de epurări, măsuri represive extreme împotriva oricărei forme de opoziţie, o permanentă divizare a societăţii, exclusiv între pro- şi contra- Erdogan.

La un an de la puciul militar nereuşit şi de la bombardarea palatului prezidenţial de către un grup de militari anti-Erdogan, Turcia continuă să se afunde "în noapte". La un an de măsuri dintre cele mai severe împotriva autorilor puciului, dar şi a oponenţilor politici - mai nou sub sloganul "luptei pentru instituirea democraţiei" şi a "Statului de drept" - Recep Erdogan a ales să marcheze această "aniversare" prin epurarea fără drept de apel a încă 7.563 poliţişti, militari şi funcţionari. Câteva sute de militari şi ofiţeri au fost trimişi din oficiu la pensie. Toţi aceşti noi "sancţionaţi" pentru ceea ce s-a petrecut în urmă cu un an se adaugă celor peste 50.000 de arestaţi, 48.000 puşi sub control judiciar şi alţi 150.000 epuraţi pur şi simplu de-a lungul acestui an, suspectaţi a fi susţinători ai predicatorului Gulen. Persoane ce au dorit să-şi păstreze anonimatul, exilaţi în ţări din Vestul Europei, au relatat că acest val de epurări fără precedent şi fără discernământ erodează zi de zi tot mai serios bazele democratice ale Turciei. Un simplu cuvânt rostit în autobuz, un mesaj online ce creează suspiciunea că faci parte din mişcarea gulenistă te poate duce imediat la închisoare.
Ziarele sunt închise, jurnaliştii sunt aruncaţi după gratii, opoziţia parlamentară este redusă la tăcere. Arbitrariul, spun exilaţi turci, personalităţi de prestigiu în ţara lor, "a devenit mod de guvernare", iar "setea de răzbunare şi dorinţa de a deţine puterea absolută a lui Erdogan împinge ţara în pragul prăpastiei".

Erdogan avertizează "trădătorii"

"Le vom smulge capetele acestor trădători", a lansat Recep Erdogan în discursul rostit în faţa mulţimii venite pe podul Istanbulului, unde în noaptea puciului au avut loc confruntări între pucişti şi cei ce îi erau loiali lui Erdogan. Un discurs la fel de înveninat a rostit preşedintele şi la marea manifestaţie  ce a avut loc la inaugurarea, în Istanbul, a unui memorial pentru victimele puciului militar nereuşit. La ora 2,32 din noaptea de 15 spre 16 iulie, exact ora la care în urmă cu un an a fost declanşat puciul militar, Recep Erdogan s-a aflat din nou la Ankara unde, în Parlament, a rostit un discurs la fel de veninos ca toate declaraţiile făcute cu ocazia acestei "aniversări". Spre surprinderea corespondenţilor de presă, huiduiţi atât la Istanbul, cât şi la Ankara de susţinătorii lui Erdogan, apostrofaţi cu calificativul de "spioni", discursul calificat mai degrabă "agresiv" al preşedintelui a fost ascultat de zecile de mii de persoane venite în faţa sediului Parlamentului. Erdogan a pretins în discursul respectiv că eşecul puciului a fost de fapt "o victorie a democraţiei" în Turcia, deşi mijloacele de informare anunţau noile epurări ce lovesc în armată, justiţie şi în organizaţiile neguvernamentale cunoscute ca fiind active în demersurile pentru respectarea drepturilor omului în această ţară. Un atac dur a lansat Erdogan împotriva principalului partid de opoziţie, CHP (Partidul  Republican al Poporului - laic), al cărui lider, Kemal Kiliçdaroglu, şi-a multiplicat acţiunile de protest faţă de tendinţele spre dictatură ale lui Erdogan şi faţă de derivele justiţiei. El a organizat recent un uriaş marş de la Ankara la Istanbul (450 de kilometri), la care au luat parte sute de mii de nemulţumiţi de arbitrariul din justiţie şi de tot ceea ce se petrece în ţară, aflată sub o permanentă teroare. ”În anul care a trecut (...), justiţia a fost aneantizată”, iar ”starea de urgenţă a devenit permanentă”, a denunţat sâmbătă Kemal Kiliçdaroglu la o sesiune parlamentară extraordinară.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  si turcii au comunistii lor.
  2017-07-18, 13:02:49 (adresa: 72.52.75.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

BASE , BOC,PEDELISTII, SI ACUM PMPISTII AU INCHIS ...
Romania a avut cele mai multe cazuri de rujeola din Europa, in 2017, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii

LOCURILE DE MUNCA SCAD IN PRIVAT ...
Scade numărul locurilor de muncă

RAHAT JERMANIA ...
Cine este Otokar, compania din Turcia care a câştigat licitaţia pentru autobuze în Bucureşti

Aspectul prezentat in articol demonstreaza incapac ...
Scade numărul locurilor de muncă

Aspectul prezentat in articol demonstreaza incapac ...
Scade numărul locurilor de muncă

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: