Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Nori sumbri deasupra Brexit. Negocierile au început acum cinci luni, ele trebuie încheiate în octombrie 2018, dar situaţia este încă haotică

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: yahoo finance

Data adaugarii: 2017-08-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Regatul Unit tot vântură soluţii tranzitorii înainte de ieşirea definitivă din Uniunea Europeană, guvernul britanic este în continuare divizat privind modalitatea de plecare din Uniune, astfel încât situaţia la negocieri continuă să fie haotică, alimentând riscul de a vedea o plecare a Regatului Unit din UE fără un acord. Un scenariu ce ar fi catastrofal sub aspect economic, ca să nu mai vorbim de repercusiunile sale politice şi geopolitice.
Mai nou, Londra a prezentat marţi un document în care preconizează o perioadă tranzitorie în care Regatul Unit ar putea rămâne în Uniunea vamală europeană.
Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene privind Brexitul, subliniază însă: "Cu cât mai repede Londra şi cei 27 membri ai UE se vor pune de acord asupra statutului cetăţenilor europeni  din Marea Britanie, asupra chestiunilor financiare şi asupra frontierei din Irlanda, cu atât mai repede vom putea discuta despre relaţiile viitoare între Regatul Unit şi Europa şi despre regimul vamal".  
 
Europenii, care tot aşteaptă claritate din partea Londrei, riscă din nou să rămână în necunoscut. Guvernul britanic nu şi-a definit nici după cinci luni de la începerea procesului Brexit poziţia în privinţa negocierilor cu Bruxelles-ul. Până acum şi-a făcut cunoscute două obiective ale sale: să iasă de pe piaţa unică europeană şi din Uniunea vamală. Numai că maniera  precisă de a realiza aceste obiective rămâne totalmente neelucidată. Londra nu a publicat decât un singur document ceva mai detaliat, referitor la soarta, după Brexit, a expatriaţilor europeni aflaţi pe teritoriul britanic, considerat deja de Bruxelles totalmente insuficient. Marţi a fost dat publicităţii încă un document cuprinzând elemente ce demonstrează modul în care Regatul Unit vede viitorul relaţiilor sale cu Uniunea Europeană. Ce spune acest document: că Marea Britanie doreşte să le ceară partenerilor europeni un acord vamal provizoriu, menit de fapt să minimalizeze impactul, în plan comercial, al ieşirii din Uniune, care ar urma să devină efectivă în martie 2019.
 Mai mult - căci Londra a fost obişnuită cu pretenţii în perioada în care a făcut parte din Uniune - la capătul perioadei de tranziţie, a cărei durată rămâne imprecisă, guvernul britanic cere două tipuri de relaţii comerciale posibile. Unul, bazat pe un regim vamal "raţionalizat", bazat pe o relaţie de încredere şi în care totul s-ar derula într-o manieră care să diminueze obstacolele în calea schimburilor comerciale, iar un altul presupune un "nou parteneriat vamal". Sigur, acest document dat publicităţii marţi este menit să calmeze cercurile de afaceri britanice, alarmate de o posibilă introducere a taxelor vamale de o complexitate îngrijorătoare în plan comercial. Este evident pragmatismul  economic al Londrei, recunoscând realmente necesitatea de a se face tot posibilul pentru menţinerea unor schimburi comerciale cât mai fluide cu Europa. 

Perplexitate la Bruxelles

La Bruxelles este tot mai dificil a se înţelege la ce aspiră Londra. Corespondenţi de presă acreditaţi în capitala belgiană semnalează "o perplexitate" în faţa bâjbâielilor Londrei. Aşa cum de altfel au relevat chiar parlamentari ai opoziţiei britanice, citaţi de cotidianul "Les Echos", poziţia britanică rămâne în continuare neclară: "este dificil să înţelegi la ce aspiră Londra, care tot anunţă că doreşte să părăsească neapărat UE, dar preconizează o fază de tranziţie în Uniunea vamală". Dincolo de această incertitudine, Londra mai vrea ceva: să poată negocia, în perioada de tranziţie, acorduri comerciale cu alte state. Or, tratatele europene prevăd clar că un membru al Uniunii vamale europene nu poate negocia astfel de acorduri.    

Dezacorduri privind metoda derulării negocierii Brexit

Comisia Europeană a salutat totuşi "pasul pozitiv" pe care-l reprezintă noul document britanic şi a promis să-l studieze "cu atenţie", dar a spus foarte clar că "ia notă" de cererea britanică referitoare la o perioadă tranzitorie, dar nu va da un răspuns decât dacă se vor face progrese în negocierea  termenilor "divorţului" Regatului Unit de UE. Nu discutăm despre viitor, spune Comisia Europeană, câtă vreme termenii separaţiei nu sunt decişi. Pentru ca negocierile să se încheie în doi ani, aşa cum s-a decis, va trebui ca liderii europeni să constate "suficiente progrese" în direcţia "divorţului" cu prilejul viitoarei întâlniri din luna octombrie, la Bruxelles, în special în privinţa spinoasei chestiuni a sumei pe care Londra trebuie să o plătească UE, în privinţa căreia, consideră Bruxelles-ul, negocierile sunt foarte departe de o soluţie. Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene privind Brexitul, sublinia din nou, marţi, într-o postare pe Twitter, citată de corespondentul la Bruxelles al ziarului "Les Echos": "Cu cât mai repede Regatul Unit şi cei 27 membri ai UE se vor pune de acord asupra  statutului cetăţenilor europeni din Marea Britanie, asupra reglementărilor financiare şi asupra frontierei din Irlanda, cu atât mai repede vom putea discuta de relaţiile viitoare şi despre regimul vamal" .
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Am inteles , ca pe timpul comunismului institutii ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  NĂVODARI 8 DUMNEZEU 8; Năvodari 8/15 Dumnezeu 8/ ...
  Anunț începere proiect: „Înfiinţare cabinet integrat fizioterapie-kinetoterapie în oraşul Năvodari”

  PLOIEȘTI 8/14 DUMNEZEU 8, MARIA 14; Ploiești 11 ...
  Meteorologii anunță ploi abundente în acest weekend. Cod portocaliu și galben pentru nordul Moldovei și zona montană

  du-te-n ungaria daca ti-e asa de bini acolo si nu ...
  Fermă agricolă angajează muncitori necalificați

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail