Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Brexit: Michel Barnier exercită noi presiuni asupra britanicilor. Neliniştit de poziţia britanică în dosarul irlandez

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: politico.eu

Data adaugarii: 2017-09-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


După o lună august în cursul căreia Regatul Unit a tot dat publicităţii  documente conţinând poziţia britanică în diverse dosare ale negocierii Brexit, apar acum reacţiile părţii europene. Joi, relatează ziariştii de la biroul din Bruxelles al ziarului "Les Echos", negociatorul-şef european ce reprezintă cele 27 state membre ale UE, Michel Barnier, a ţinut o conferinţă de presă axată pe 5 documente ce sintetizează poziţiile  Bruxelles-ului la negocierea Brexit, de la care nu concepe să se abată. De fapt, relevă corespondentul "Les Echos", Michel Barnier a dorit ca prin intermediul  întâlnirii sale cu presa să exercite presiuni asupra Londrei, pe care o acuză "că nu se ridică la înălţimea angajamentelor luate". 

Recunoscând că la ultima rundă de negocieri de la Bruxelles s-au înregistrat unele progrese în privinţa viitoarei frontiere din Irlanda, Barnier consideră că poziţia britanicilor "este încă departe de a fi satisfăcătoare pentru Bruxelles", ceea ce îi provoacă "nelinişte". Oferind o explicaţie, Barnier a precizat că, "decât să se avanseze propuneri tehnice privind modalităţile de prezervare a unei totale libertăţi de circulaţie în Marea Britanie, este preferabil ca Londra să-şi ia un angajament politic puternic".

Londra nu trebuie să utilizeze dosarul irlandez ca mijloc de presiune

La Bruxelles există impresia că în spatele dezbaterii cu atâta insistenţă a viitoarei frontiere  din Irlanda se ascunde de fapt punerea în discuţie a unui principiu esenţial pentru europeni - acela  conform căruia dosarul irlandez nu trebuie folosit pentru alterarea regulilor pieţei unice europene.
După Brexit, a precizat Barnier, linia care separă Irlanda de Irlanda de Nord va deveni o frontieră exterioară a UE, iar Londra pare că încearcă să se folosească de argumentul necesităţii unei "oarecari porozităţi " obiective a frontierei respective pentru a-şi păstra un acces pe piaţa unică europeană. La cererile insistente ale negociatorului-şef britanic, David Davis, ca europenii să dea dovadă de "flexibilitate", "imaginaţie" şi "pragmatism", Barnier a răspuns joi, la întâlnirea cu presa bruxelleză, cu sublinierea că "aceste calităţi trebuie să emane de ambele părţi". Mai mult, referitor la dosarul irlandez, Comisia Europeană consideră că, de fapt, misiunea de a propune soluţii îi revine Londrei, întrucât plecarea Regatului Unit din UE este cea care provoacă o situaţie de haos în Irlanda.

Valoarea facturii pe care Londra trebuie să o achite la plecarea din UE - la fel de departe de o soluţie

Un alt subiect, poate cel mai sensibil în negocierea Brexit, în care - spune Barnier - cei 27 membri ai UE continuă să aştepte progrese în abordarea britanică este suma pe care  Londra trebuie să o dea la plecarea din UE. Este o chestiune, a subliniat negociatorul-şef european, în care poziţia britanică  decepţionează profund. Argumentul adus de Michel Barnier este că "orice decizie care a fost luată în formulă de 28 membri, trebuie să fie onorată tot în aceeaşi formulă". Cu alte cuvinte, atunci când Regatul Unit a semnat - alături de ceilalţi 27  membri ai UE - cadrul bugetar european plurianual pentru perioada 2014-2020, el s-a angajat la finanţarea unor proiecte pe termen lung. Ca atare, spune Barnier, cecul britanic va trebui să corespundă acestor angajamente, fără a interpreta că este vorba de o sancţiune.
 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  PENSIONARII SI-AU FACUT-O CU MANA LOR:AU VOTAT pes ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  Teo do ro vi ci ,,esti roman ma ? Daca ai iesit tu ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: