Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Euro, Brexit, munca detaşată, egalitatea tuturor statelor UE - planul ambiţios prezentat de Jean-Claude Juncker pentru UE

Extern - Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)
(citeste alte articole de acelasi autor »)sursă foto: RFI

Data adaugarii: 2017-09-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Şedinţa plenară de miercuri dimineaţă a Parlamentului European întrunit la Strasbourg a fost consacrată prezentării de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, stării actuale a Uniunii Europene. În afara  unor date edificatoare privind realitatea europeană actuală, Jean-Claude Juncker a expus inclusiv propriul scenariu al viitorului Uniunii.
 
Îmbucurător este faptul că Jean-Claude Juncker a evocat în discursul său România, cu bune şi cu rele. A deplâns faptul că ne mor copii din cauza bolilor, că nu ne vaccinăm copiii, dar a anunţat că în perioada preşedinţiei semestriale române, a Consiliului European, respectiv la 30 martie 2019, deci după plecarea Regatului Unit din UE,  la Sibiu va fi organizat un summit european (în noua formulă de 27 membri) la care să fie discutate probleme, măsuri vizând "construirea unei Europe mai unite, mai puternice şi mai democrate". A susţinut să se "deschidă românilor şi bulgarilor către spaţiul Schengen"şi restricţii de genul MCV.

"Europa", a subliniat Juncker, "are din nou vântul în pupă... Avem de acum încolo o fereastră de oportunitate, dar care nu va rămâne deschisă o veşnicie. Să facem maximum de eforturi pentru a ne înscrie în această dinamică". Spre deosebire de raportul anual din 2016, când Juncker invoca o criză existenţială a Uniunii Europene, în discursul de miercuri, domnia sa a venit cu un ton mult mai optimist, mai încurajator pentru cetăţenii europeni, chiar dacă în cursul dezbaterilor ce au urmat intervenţiei sale au fost eurodeputaţi care au calificat scenariul viitorului UE expus de Juncker drept rupt de realitatea europeană, în care cetăţenii ei sunt mai săraci, mai puţin independenţi în a-şi lua proprii decizii, în mai puţină democraţie. Jean-Claude Juncker a insistat însă în a sublinia că la ora actuală, dimpotrivă, altfel stau lucrurile în comparaţie cu anul trecut.

Un tablou european pozitiv în comparaţie cu anul trecut

Creşterea economică, a subliniat el, s-a instalat în toate statele membre ale Uniunii, şomajul este în descreştere, fluxul migraţiei pare a fi sub control. În opinia lui Juncker, construirea unei Europe mai puternice, mult mai unite depinde de forţa sa  în plan comercial, ceea ce impune consolidarea programului comercial european. Da, a subliniat Juncker," vrem comerţ liber, dar şi reciprocitate". Europa a fost şi este un spaţiu economic atractiv, lumea doreşte acorduri comerciale cu Europa. S-au încheiat acorduri cu Canada, cu Japonia, vom avea cu Mexicul, cu ţări din America de Sud, sunt în perspectivă acorduri comerciale şi cu Australia şi Noua Zeelandă. Juncker propune un cadru european pentru controlul investiţiilor străine pentru protejarea sectoarelor strategice. O idee nu nouă, ea fiind evocată de mai mulţi lideri europeni în ultima vreme, susţinută acum şi de Comisia Europeană este crearea unui post de ministru european al Finanţelor şi Economiei care să fie, concomitent, comisar european pentru Economie şi Finanţele UE, precum şi şef al Eurogrupului (miniştrii de Finanţe ai celor 19 ţări membre ale zonei euro). Pentru Juncker, este certă aderarea în viitor apropiat la euro a cvasitotalităţii ţărilor UE, atunci, însă, când vor îndeplini condiţiile. 

Pericolul adâncirii prăpastiei între Vestul şi Estul UE

Jean-Claude Juncker a reafirmat că, în Europa de azi şi viitoare, principiile de bază   ce trebuie respectate sunt libertatea, egalitatea şi statul de drept. În acest context, el a insistat asupra respectării egalităţii în drepturi între toţi cetăţenii europeni în totalitatea frontierelor UE, de la Vest la Est, atrăgând atenţia că au devenit necesare măsuri pentru prevenirea adâncirii prăpastiei între "cei doi plămâni" ai Europei.
Într-o lume actuală, a afirmat Juncker, nu trebuie să existe cetăţeni de categoria a doua. Este inacceptabil, a insistat el, să existe copii în România şi alte state care să moară din cauza bolilor, trebuie să aibă dreptul la vaccin, ca toţi copiii din Europa.  De asemenea, a adăugat Juncker, în Europa nu trebuie să mai existe lucrători angajaţi de categoria a doua, ei trebuie să aibă acelaşi salariu ca lucrătorii  locali.  Trebuie să ne asigurăm că regulile UE se aplică în mod corect, motiv pentru care a propus crearea unei autorităţi pentru supravegherea respectării egalităţii muncitorilor. După cum Juncker nu consideră echitabil să existe consumatori de categoria a doua (alimente de calitate mai proastă în acelaşi ambalaj ca în magazinele din Vest). A condamnat pe ton ferm practici ca acelea ale constructorilor de automobile care au înşelat consumatorii. Dreptul european interzice astfel de practici şi trebuie create instituţii care să vegheze la respectarea lui. Referitor la principiul Statului de drept, Juncker a reamintit şi a subliniat cu insistenţă că el "nu este o opţiune, ci o obligaţie". Reformele instituţionale, modificarea tratatelor trebuie să ducă la o situaţie mai bună în statele membre şi la nivel european, neexcluzând acceptarea unor compromisuri, a dialogului.

Să le deschidem românilor şi bulgarilor uşa spre spaţiul Schengen

Susţinând ideea că, pentru a deveni mai puternică, Uniunea Europeană trebuie să fie "mai inclusivă", Juncker a spus textual că trebuie deschisă uşa spre spaţiul Schengen românilor şi bulgarilor, inclusiv croaţilor atunci când şi ei vor îndeplini condiţiile. Să ne gândim, de asemenea, la o extindere către Balcanii orientali, a mai spus el, cu precizarea că au acces la Uniune doar cei care îndeplinesc condiţiile cerute - prioritare fiind principiile libertăţii, egalităţii, Statul de drept, toate valorile europene. În acest context, Juncker a reafirmat cunoscuta poziţie referitoare la perspectivele  - la ora actuală slabe - de aderare a Turciei la UE. A cerut şi cu acest prilej eliberarea jurnaliştilor turci aruncaţi în închisori şi a reproşat în cuvinte dure  faptul că autorităţile turce folosesc la adresa statelor UE calificative jignitoare, cum ar fi "fasciste", "naziste". Suntem însă deschişi faţă de poporul turc dacă acceptă valorile europene, a ţinut să precizeze  preşedintele Comisiei Europene.

Migraţia: s-au înregistrat unele progrese

Juncker a recunoscut că la acest subiect există multe polemici, multe întrebări, dar a ţinut să sublinieze că s-au făcut totuşi progrese. Mai întâi, un lucru important este asigurarea unei protecţii bune a frontierelor exterioare ale UE. S-a reuşit limitarea  fluxului migrator cu 97%  la estul Mediteranei, graţie acordului cu Turcia. S-a redus, deşi mai sunt probleme în Mediterana, fluxul migrator continuând spre coastele de sud ale Europei, dar şi în acest caz s-au înregistrat scăderi. Juncker a promis continuarea eforturilor UE pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în centrele de primire a migranţilor. Reamintind că nu toate statele participă la  soluţionarea relocalizării refugiaţilor, Juncker a făcut din nou apel la consolidarea solidarităţii europene cu cei ce au nevoie de sprijin în faţa opresiunilor şi a războaielor, aprobând returnarea în ţările lor a migranţilor ce nu îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de dreptul la azil.

Brexitul - puţin abordat

Deşi a trecut un an de la seismul provocat în UE de votul britanicilor în favoarea plecării din Uniune, Jean-Claude Juncker s-a referit doar în treacăt la subiect. A spus doar că Uniunea respectă voinţa poporului britanic dar că, pentru europeni, Brexitul "nu este viitorul Europei".
 
Legat de terorism şi de ameninţări la graniţa de Est a UE, Jean-Claude Juncker a susţinut că "avem nevoie de o Uniune europeană a Apărării". Pe ordinea de zi se află crearea unui Fond european de apărare, dar a menţionat că multe competenţe revin fiecărui stat membru al Uniunii.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C