Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

De la sesiunea plenară a PE din Strasbourg: Jean-Claude Juncker vrea să reconcilieze Estul cu Vestul Europei

Extern - Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Romania Insider

Data adaugarii: 2017-09-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Unele idei din discursul lui Jean-Claude Juncker cu privire la starea actuală a Uniunii Europene, pronunţat miercuri în şedinţa plenară a Parlamentului European, au reţinut în mod deosebit atenţia europarlamentarilor, dar şi a presei europene. Una dintre ele, de interes pentru noi, românii, a fost cea referitoare la dorinţa preşedintelui Comisiei Europene ca în perioada ce i-a mai rămas la conducerea Executivului european să acţioneze - cum s-au exprimat unii comentatori - pentru reconcilierea dintre Estul şi Vestul UE. Domnia sa a recunoscut, cu subiect şi predicat, existenţa pericolului adâncirii prăpastiei dintre ţările Vestului european şi cele ale Estului, context în care a făcut referire expresă la România şi la Bulgaria.

Intransigent privind obligativitatea respectării statului de drept, Jean-Claude Juncker a întins miercuri, în discursul cu privire la Starea Uniunii", mâna ţărilor din Est, insistând asupra necesităţii asigurării "egalităţii şi incluziunii" între toate statele membre - de la Vestul la Estul UE. Interesant faptul că, spre deosebire de "atacurile vitriolate" ale lui Emmanuel Macron la adresa guvernului polonez, Jean-Claude Juncker a introdus în discursul său de miercuri ideea - "fină" -  potrivit căreia, în Uniunea Europeană, responsabilităţile trebuie împărţite între Estul şi Vestul european. Foarte intransigent s-a arătat în privinţa obligativităţii respectării de către statele membre a regulilor Uniunii Europene. "Judecăţile Curţii Europene de Justiţie trebuie respectate în toate cazurile", a subliniat Juncker, făcând, fără îndoială, referire directă la Ungaria şi Slovacia care recent au pierdut procesul  intentat împotriva cotelor obligatorii de migranţi. 

Statul de drept

Tot indirect, Jean-Claude Juncker s-a referit la măsurile guvernului polonez din ultimele luni care au constituit o ameninţare la adresa independenţei justiţiei şi a presei (poate se simt cu musca pe căciulă şi alţii - n.r.), determinând Comisia Europeană să declanşeze procedura de sancţiuni. "A submina independenţa jurisdicţiei naţionale", spunea Juncker în discursul său, "echivalează cu deposedarea cetăţenilor de drepturile lor fundamentale", cu adăugarea că "Statul de drept nu este o opţiune în Uniunea Europeană, ci o obligaţie". 

Pledoarie în favoarea egalităţii tuturor statelor UE

Pentru prima oară în intervenţiile sale în forul legislativ european, Jean-Claude Juncker a lansat o clară pledoarie pentru egalitatea în drepturi între statele membre ale UE şi cetăţenii acestora.
"Europa", a subliniat el, "trebuie să respire cu cei doi plămâni ai săi, cel din Est şi cel din Vest. Altfel, continentul nostru îşi pierde respiraţia". Conştient că ţările din Est, guvernele şi cetăţenii lor se simt adeseori desconsideraţi, suferă de un anumit complex de inferioritate, Juncker a reamintit câteva principii de bază ale UE. "În Uniune, unde toţi sunt egali", a subliniat el, "nu pot exista cetăţeni sau muncitori de categoria a doua" şi a propus crearea unei Autorităţi comune care să "vegheze la respectarea echităţii pe piaţa unică europeană", aşa cum există un organism de supraveghere a băncilor.   

Discriminări

Un alt teren de luptă - emblematic - al ţărilor din Est, prezentat de Jean-Claude Juncker, este calitatea produselor alimentare importate din Vest, mult mai bune pe piaţa occidentală. "Slovacii", a exemplificat Juncker, "nu merită să aibă mai puţin peşte în preparatele ce ajung la ei şi nici cehii nu merită mai puţină cacao în ciocolată ce ajunge la ei". Juncker a precizat că la Consiliul European din luna martie, liderii mai multor ţări membre au ridicat această chestiune, provocând consternare la Bruxelles, dar s-a dovedit ulterior că reclamaţiile erau reale la nivel european. Era o discriminare  evidentă a consumatorilor din Estul UE. Orice astfel de practică ilegală, a spus Juncker, "va fi reprimată". 

România şi Bulgaria - în spaţiul Schengen

A sunat ca un verdict apelul lui Juncker la deschidere faţă de Estul UE. "Europa trebuie să fie mai inclusivă", a lansat Juncker, cerând includere "imediată" în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, care bat la porţile lui de mai mulţi ani, în ciuda faptului că ele îndeplinesc toate condiţiile tehnice de securitate la frontierele exterioare ale UE. În fine, preşedintele Comisiei Europene doreşte facilitarea  intrării ţărilor din Estul UE în zona euro, moneda euro nefiind moneda doar "a unor ţări", ci a întregii Uniuni. În acest scop, el a propus crearea unui instrument de pre-aderare la euro, care să ofere asistenţă tehnică şi financiară ţărilor care vor să adere la zona euro.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de :
  junchiu alcoolistu na mai apuca 2018, parc-s alegeri..........
  2017-09-14, 17:32:21 (adresa: 213.136.74.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

huliganii la parnaie ...
Comisia de Apărare din Camera Deputaților va anunţa dacă o audiază pe Carmen Dan

Crisul Alb nu va inunda ...
Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

Crisul Alb nu va inunda ...
Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

pt 27% ramasi datornici la taxa si impozite se pr ...
ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

decat ca este egal cu zero! ...
Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Transporturi