Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Raport ONU: 12 milioane de oameni folosesc droguri injectabile

Extern


Sursa foto: avert.org

Data adaugarii: 2017-09-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În urma analizei Raportului Mondial privind Drogurile 2017,  Agenţia Naţională Antidrog  (ANA) lansează principalele date privind evoluţia fenomenului drogurilor la nivel internaţional.

În ultimele două decenii, Biroul Naţiunilor Unite privind Drogurile şi Criminalitatea a reprezentat centrul de cercetare la nivel mondial privind oferta şi consumul de droguri, sprijinind cooperarea internaţională şi diseminând informaţii cu privire la politicile, estimările, tendinţele şi analizele referitoare la problematica drogurilor. 
Anul 2017 marchează 20 de ani de când se realizează Raportul Mondial privind Drogurile.
După cum reiese şi din Raportul Mondial din 2017, sunt foarte multe de realizat în confruntarea cu efectele produse de consumul de droguri în domeniul sănătăţii, pentru asigurarea dezvoltării, păcii şi securităţii în toate regiunile lumii.
În anul 2015, aproximativ 5% din populaţia adultă a planetei a consumat droguri cel puţin o dată. Şi mai îngrijorător este faptul că un procent de 0,6% din populaţia adultă suferă de tulburări datorate consumului de droguri, pentru care este necesară asigurarea unui tratament adecvat. Cu toate acestea, accesibilitatea la tratament este limitată, doar o persoană din şase poate beneficia de servicii de tratament specializate. 
Din punctul de vedere al sănătăţii, cel mai periculos este consumul de opiacee, cu precădere de heroină, din cauza riscului de supradoză şi al contactării bolilor infecţioase (cum ar fi HIV sau hepatita C). Consumul de metamfetamine este din ce în ce mai răspândit, un număr tot mai mare de consumatori solicitând tratament, iar consumul de cocaină este în creştere atât în Europa, cât şi în America de Nord. 
Cele mai severe consecinţe asupra sănătăţii se înregistrează la consumatorii de droguri injectabile. Aproximativ 12 milioane de oameni îşi injectează droguri. În jur de 1,6 milioane dintre aceştia sunt infectaţi cu HIV şi 6,1 milioane cu hepatita C. Un număr de 1,3 milioane de persoane consumatoare de droguri injectabile suferă în acelaşi timp de ambele afecţiuni. Tuberculoza este mult mai răspândită în rândurile consumatorilor de droguri decât în populaţia generală. Tratamentul tuberculozei în rândul consumatorilor de droguri este deosebit de complex deoarece aceştia trebuie trataţi în general şi pentru alte infecţii sau afecţiuni psihiatrice.
 
În ultimii ani, numărul substanţelor de pe piaţa drogurilor s-a mărit considerabil. Piaţa opiaceelor s-a diversificat, iar piaţa noilor substanţe  psihoactive (NPS) este dinamică,  fiind caracterizată de apariţia unui număr mare de substanţe. În perioada 2009-2016, 106 ţări şi teritorii au raportat la UNODC apariţia unui număr de 739  NPS. Produsele tip ecstasy sunt din ce în ce mai complexe şi mai variate.
Datele privind producţia, traficul şi consumul indică o expansiune a pieţei pentru cocaină la nivel mondial. După o perioadă de declin, suprafaţa cultivată cu arbuşti de coca a crescut cu 30% în perioada 2013-2015, în principal, din cauza extinderii suprafeţelor cultivate din Columbia. Producţia de cocaină a crescut în anul 2015 cu 25% faţă de anul 2013, ajungând la 1.125 de tone.  
În anul 2016, producţia de opium a fost de aproximativ 6380 de tone, ceea ce reprezintă o creştere de 30%  faţă de anul anterior. 
Odată cu schimbările aduse de globalizare şi de răspândirea noilor tehnologii din domeniul comunicaţiilor, fluxurile de droguri sunt caracterizate mai mult ca oricând de schimbări rapide în ceea ce priveşte rutele de trafic, modul de operare şi metodele de disimulare, fiind necesare modalităţi şi tehnologii de punere în aplicare a legii, de ultimă generaţie.
Ruta Balcanică pare să fie în continuare principala rută de trafic a opiaceelor, având în vedere faptul că în anul 2015 pe această rută s-au înregistrat 40% din capturile de heroină şi morfină. Cantităţile interceptate pe ruta Armenia, Azerbaidjan şi Georgia, via Marea Neagră către Ucraina şi România, au crescut. Prin urmare, Caucazul, o nouă ramură a Rutei Balcanice, trebuie monitorizat din cauza riscului intensificării traficului de droguri. 
În Europa, grupurile de criminalitate organizată specializate în traficul de droguri sunt implicate şi în contrafacerea de bunuri, traficul cu arme şi cu fiinţe umane, contrabanda cu emigranţi. 
Lupta împotriva grupurilor de criminalitate organizată necesită strategii care exced reducerea şi eliminarea pieţelor ilicite şi presupun soluţii pentru dezvoltarea socială şi economică a instituţiilor legale, precum şi investiţii în comunităţile din ariile afectate de criminalitatea organizată.
România, în calitate de stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al Uniunii Europene, îşi va îndeplini permanent obligaţiile de aplicare a documentelor internaţionale, prin structura de profil, Agenţia Naţională Antidrog.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In cel mai rau caz lui Dragnea i se pregateste ret ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  bey 1, dar de sobolanii lui soros,care a venit pri ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: