Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Runda a patra a negocierilor privind plecarea Regatului Unit din UE de la Bruxelles: a fost aşteptată "claritate", dar divergenţele de fond rămân

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)sursa foto: BBC

Data adaugarii: 2017-09-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

 

Surse informate din apropierea delegaţiilor angajate în negocieri confirmă existenţa unei tonalităţi ceva mai pozitive în discuţii, dar divergenţele de fond rămân. Un obstacol greu de depăşit în realizarea de "progrese suficiente" în găsirea unei soluţii de compromis este absenţa unui consens chiar în interiorul guvernului britanic.

După trei runde de negocieri anterioare soldate cu "nimic concret", noul ciclu derulat în această săptămână la Bruxelles s-a vrut, potrivit lui Michel Barnier, negociatorul-şef european la tratativele cu Londra, aducător de "claritate". Discuţiile iau sfârşit joi şi ele au avut loc pe fondul unui discurs pe tema Brexitului rostit de dna premier Theresa May la Florenţa (Italia). A fost un discurs care, în opinia analiştilor specializaţi în negocierea Brexitului, a permis o oarecare decrispare a atmosferei la această nouă rundă de negocieri, Theresa May declarându-se, în sfârşit, gata să plătească ceea ce îi revine din obligaţiile financiare la UE.


(Nu a precizat însă, personal, suma pe care ar fi gata să o plătească). În plus, a acceptat - chiar dacă fără prea mare convingere - menţinerea unei legături a Marii Britanii cu justiţia europeană. Problema-cheie este însă ca declaraţiile să fie urmate de acţiuni, angajamente concrete, fără de care obiectivul iniţial - un acord privitor la marile direcţii în procesul plecării Londrei din UE, ce se va declanşa din această toamnă - pare din ce în ce mai greu de atins. Marţi, însuşi Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a purtat o discuţie cu dna Theresa May, după care a concluzionat că negocierile sunt încă departe de a fi atins "suficiente progrese".

Ce înseamnă "progrese suficiente"?

Londra continuă să pună în discuţie nişte principii stabilite iniţial. Unul dintre ele se referă la parcurgerea unor etape în derularea discuţiilor privind Brexit. Pentru ceilalţi 27 de membri ai UE este imperativ ca mai întâi să se ajungă la "progrese suficiente" asupra a trei mari chestiuni, înaintea discutării relaţiilor viitoare UE-Londra, sau despre o tranziţie: rezolvarea problemelor financiare ale plecării din UE, statutul cetăţenilor europeni aflaţi acum în Marea Britanie şi graniţa cu Irlanda. Or, tocmai faţă de aceste principii stabilite iniţial, la care Bruxelles-ul nu renunţă cu niciun preţ, negociatorul-şef britanic, David Davis, a ales, şi la actuala rundă de negocieri, să se opună. O sursă apropiată negociatorilor a relatat că acesta a continuat să insiste că între factura plecării din UE şi viitorul parteneriat UE-Marea Britanie ar exista o strânsă legătură. O idee negată în permanenţă de către negociatorul-şef european Michel Barnier, care constată o strategie a britanicilor - prost gândită - de a tot amâna chestiunea financiară în speranţa că vor reuşi, în ultimul moment, să smulgă o soluţie cât mai avantajoasă. Ei bine, spune Michel Barnier, "acest lucru nu se va întâmpla". Tertipuri asemănătoare, s-a aflat din surse apropiate negocierilor, sunt utilizate şi în cazul celorlalte principii mai sus amintite. Ceea ce, însă, susţine Peter Guilford, preşedintele " GPlus Europa", (un grup de consiliere în afaceri publice şi comunicări strategice), pare să se apropie cel mai bine de adevărata concluzie "Toată problema în acest moment decurge din absenţa unui consens în chiar interiorul guvernului britanic".

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Presedintele Macrou:
  BINE CA MACAR ANGLIA A SCAPAT DE CIZMA GERMANA PUSA PE GRUMAZUL UE !
  2017-09-28, 04:25:24 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

cel mai avantajos este sa fii microintreprindere! ...
Salariaţii aleg independenţa fiscală

decat dupa ce a cumparat cine trebuie! ...
Încep exproprierile pentru construcţia de autostrăzi

remember 2008, 2009, 2010! in curand se va opri ro ...
Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

Slaba miscarea cu IT-ul asta. Cu o floare nu faci ...
Industria IT şi-a dublat veniturile în 6 ani. Piaţă de 5 miliarde de euro în România

Ce conteaza salariul brut daca sunt doar 3 salaria ...
Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Transporturi

Retail

Real estate

Extern

Util