Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (5) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Runda a patra a negocierilor privind plecarea Regatului Unit din UE: a fost aşteptată "claritate", dar divergenţele de fond rămân

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Sursa foto: Foreign Brief


Data adaugarii: 2017-09-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Surse informate din apropierea delegaţiilor angajate în negocieri confirmă existenţa unei tonalităţi ceva mai pozitive în discuţii, dar divergenţele de fond rămân. Un obstacol greu de depăşit  în realizarea de "progrese suficiente" în găsirea unei soluţii de compromis este absenţa unui consens chiar în interiorul guvernului britanic. 

După trei runde de negocieri anterioare soldate cu "nimic concret", noul ciclu derulat în această săptămână la Bruxelles s-a vrut, potrivit lui Michel Barnier, negociatorul-şef european la tratativele cu Londra, aducător de "claritate". Discuţiile iau sfârşit joi şi ele au avut loc pe fondul  unui discurs pe tema Brexitului rostit de dna premier Theresa May la Florenţa (Italia). A fost un discurs care, în opinia analiştilor specializaţi în negocierea Brexitului, a permis o oarecare decrispare a atmosferei la această nouă rundă de negocieri, Theresa May declarându-se, în sfârşit, gata să plătească ceea ce  îi revine din obligaţiile financiare la UE. (Nu a precizat însă, personal, suma pe care ar fi gata să o plătească). În plus, a acceptat - chiar dacă fără prea mare convingere - menţinerea unei legături a Marii Britanii cu justiţia europeană. Problema-cheie este însă ca declaraţiile să fie urmate de acţiuni, angajamente concrete, fără de care obiectivul iniţial - un acord privitor la marile direcţii în procesul plecării Londrei din UE, ce  se va declanşa din această toamnă - pare din ce în ce mai greu de atins.
Marţi, însuşi Donald Tusk, preşedintele  Consiliului European, a purtat o discuţie cu dna Theresa May, după care a concluzionat că negocierile sunt încă departe de a fi atins  "suficiente progrese".

Ce înseamnă "progrese suficiente"?

Londra continuă să pună în discuţie nişte principii stabilite iniţial. Unul dintre ele se referă la parcurgerea unor etape în derularea  discuţiilor privind Brexit. Pentru ceilalţi 27 de membri ai UE este imperativ ca mai întâi să se ajungă la "progrese suficiente" asupra a trei mari chestiuni, înaintea discutării relaţiilor viitoare  UE-Londra, sau despre o tranziţie: rezolvarea problemelor financiare ale plecării din UE, statutul cetăţenilor europeni aflaţi acum în Marea Britanie şi graniţa cu Irlanda. Or, tocmai faţă de aceste principii stabilite iniţial, la care Bruxelles-ul nu renunţă cu niciun preţ, negociatorul-şef britanic, David Davis, a ales, şi la actuala rundă de negocieri, să se opună. O sursă apropiată negociatorilor a relatat că acesta a continuat să insiste că între factura  plecării din UE şi viitorul parteneriat UE-Marea Britanie ar exista o strânsă legătură. O idee negată în permanenţă  de către negociatorul-şef european Michel Barnier, care constată o strategie a britanicilor - prost gândită - de a tot amâna chestiunea financiară în speranţa că vor reuşi, în ultimul moment, să smulgă o soluţie cât mai avantajoasă. Ei bine, spune Michel Barnier, "acest lucru nu se va întâmpla". Tertipuri asemănătoare, s-a aflat din surse apropiate negocierilor, sunt utilizate şi în cazul celorlalte principii mai sus amintite.  Ceea ce, însă, susţine Peter Guilford, preşedintele " GPlus Europa", (un grup de consiliere în afaceri publice şi comunicări strategice), pare să se apropie cel mai bine de adevărata concluzie  "Toată problema în acest moment decurge din absenţa unui consens în chiar interiorul guvernului britanic".
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Si pentru cei din domeniu public? cum vor sa retin ...
  Noi modificări cu privire la scutirea impozitului în IT

  Munca pe net la calculator, de incredere si sigur. ...
  Arbitrajul – o oportunitate pentru mediul de afaceri

  Munca pe net la calculator, de incredere si sigur. ...
  Statul român NU este pregătit pentru Split TVA. Funcționarii NU respectă termenele impuse de ei

  Munca pe net la calculator, de incredere si sigur. ...
  Universitatea Politehnica din București sprijină industria europeană de transport aerian

  Munca pe net la calculator, de incredere si sigur. ...
  Percheziții privind infracțiunile de spălare de bani și evaziune

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: