Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Prima plecare după legislativele din 24 septembrie: Wolfgang Schauble părăseşte Finanţele pentru a conduce Bundestagul

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Sursa foto: politico.eu


Data adaugarii: 2017-10-02

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Acest fidel al dnei Merkel, cunoscut pentru poziţia sa intransigentă în materie bugetară, părăseşte Ministerul de Finanţe "la cererea partidului" UCD, care a dorit să-l vadă la conducerea Bundestagului (Camera Deputaţilor), în poziţia de al doilea om în stat, considerat util în noua configuraţie a Camerei Deputaţilor, în care au intrat 97 de aleşi ai partidului populist AfD.
În mod curios, relatează corespondentul la Berlin al ziarului "Les Echos", în Europa sunt unii parteneri care vor regreta plecarea de la Finanţe a lui Schauble, existând date ce anunţă că liberalul ce va urma să preia acest post va fi mai dur decât predecesorul său. Şi în campania electorală, şi după  anunţarea rezultatelor scrutinului de duminică, Christian Lindner s-a pronunţat împotriva propunerilor lui Emmanuel Macron vizând reformarea zonei euro, dar pentru respectarea regulilor severe de la Maastricht.

Plecarea lui Schauble de la Finanţe a surprins lumea politică  germană, dar şi pe cea europeană. Mulţi spun că "ia sfârşit o epocă în Germania".  Dar şi începutul unor complicate manevre la Berlin după recentele alegeri legislative pe fondul unui peisaj politic foarte divizat în toate formaţiunile politice germane. Negocierile în vederea alcătuirii unei coaliţii între UCD/UCS, Liberali(FDP) şi Verzi se anunţă - elegant vorbind -  laborioase. Plecarea lui Wolfgang Schauble,"marele trezorier german", spun analiştii politici berlinezi, marchează în acelaşi timp o ruptură cu precedentele mandate ale Angelei Merkel. 

Un portofoliu pentru liberali?

La cei 75 de ani ai săi, acest fidel până la exces al Angelei Merkel părăseşte  funcţia de ministru de Finanţe pe care a administrat-o  cu mână de fier în ultimii opt ani, pentru a candida la postul mult mai important de preşedinte al Bundestagului. După scorul modest al conservatorilor la recentul scrutin legislativ, cel mai scăzut din ultimii 70 de ani, Schauble înţelege situaţia şi se declară gata să accepte propunerea ce i-a fost făcută de formaţiunea sa politică, UCD.
  Făcând acest lucru, Schauble mai aduce o contribuţie: îi facilitează dnei Merkel misiunea de a forma noul guvern german. Este ştiut, încă din campania electorală, că liberalii nu au făcut un secret din pretenţia lor de a fi lăsaţi să se ocupe de Finanţele ţării. Liderul lor, Christian Lindner, a fost primul care a salutat  "împingerea" lui Schauble la conducerea Bundestagului, invocând "autoritatea naturală" de care se bucură "această personalitate excepţională".

Sfârşitul unei ere în Europa

"Bild" dezvăluie că dna Merkel, personal, i-ar fi cerut fidelului său colaborator să ocupe funcţia de preşedinte al Bundestagului care, în actuala configuraţie, prin intrarea în forul legislativ a 97 deputaţi din partea partidului populist Alternativă pentru Germania (AfD) ,are nevoie de o persoană cu o puternică autoritate. Lumea politică germană şi europeană vede însă plecarea de la Finanţe a intransigentului Schauble şi sfârşitul unei ere în Europa. Apreciat de germani pentru modul serios în care a administrat bugetele ţării, autor al mai multor bugete excedentare, el a fost în acelaşi timp una dintre personalităţile cele mai criticate, ba chiar urâte în Uniunea Europeană din cauza ortodoxismului său bugetar. Wolfgang Schauble, ca persoană, simboliza lipsa de flexibilitate în materie de finanţe publice, punând în joc chiar reputaţia Germaniei în cadrul Uniunii Europene. Ne amintim, el a fost cel care s-a pronunţat pentru ieşirea Greciei din zona euro în cel mai greu moment al crizei prin care în 2015 trecea această ţară. În mod curios, relatează corespondentul la Berlin al ziarului "Les Echos", în Europa sunt unii parteneri care vor regreta plecarea de la Finanţe a lui Schauble, existând date ce anunţă că liberalul ce va urma să preia acest post va fi mai dur decât predecesorul său. Şi în campania electorală, şi după anunţarea rezultatelor scrutinului de duminică, Christian Lindner s-a pronunţat împotriva propunerilor lui Emmanuel Macron de reformare a zonei euro, dar pentru stricta aplicare a regulilor de la Maastricht.

O bulversare a Eurogrupului

În opinia lui Pierre Moscovici, comisarul european pentru Economie şi Finanţe, citat de "Les Echos", plecarea de la Finanţe a lui Schauble provoacă o adevărată bulversare în Eurogrup (miniştrii de Finanţe ai UE). Era cel mai vechi membru, cel mai bun cunoscător al problemelor financiare europene şi, în plus, cel mai influent, a subliniat Moscovici, adăugând - poate neprotocolar - că "oricine  îl va înlocui nu va fi la fel".
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  cel mai avantajos este sa fii microintreprindere! ...
  Salariaţii aleg independenţa fiscală

  decat dupa ce a cumparat cine trebuie! ...
  Încep exproprierile pentru construcţia de autostrăzi

  remember 2008, 2009, 2010! in curand se va opri ro ...
  Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

  Slaba miscarea cu IT-ul asta. Cu o floare nu faci ...
  Industria IT şi-a dublat veniturile în 6 ani. Piaţă de 5 miliarde de euro în România

  Ce conteaza salariul brut daca sunt doar 3 salaria ...
  Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: