Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Turcia şi jocul dublu între relaţiile cu Rusia şi interesele cu Ucraina

Extern - Cristian Soare
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: independent.co.uk

Data adaugarii: 2017-10-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, face un joc dublu prin vizita sa de la Kiev

Contextul geopolitic din zona Mării Negre pare să fie pe zi ce trece mai încordat şi mai plin de surprize plăcute sau mai puţin plăcute pentru mediul internaţional de securitate. Modificarea contextului de securitate la Marea Neagră a determinat schimbarea paradigmei de cooperare în regiune, lansând noi provocări la adresa statelor riverane la Marea Neagră. 
De parcă situaţia geopolitică din zona Mării Negre nu era deja destul de tensionată, după anexarea peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în 2014, Turcia, prin intermediul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a decis să încingă şi mai mult spiritele geopolitice în zonă.
Astfel, Erdogan a recurs la ideea de a face un joc dublu, cel puţin aşa se vede la prima vedere, între Federaţia Rusă şi Ucraina. Spunem că Turcia lasă impresia unui joc dublu geopolitic, deoarece nu pare că şi-a propus şi nici că îşi doreşte să devină un mediator între cele două state aflate în conflict. Ba chiar mai mult decât atât, Turcia exploatează şi profită de neînţelegerile dintre Rusia şi Ucraina, urmărindu-şi în continuare interesele economice, comerciale şi militare cu ambele state. Cu alte cuvinte, când două state se află în conflict, apare un al treilea care vrea să câştige totul. Acest joc dublu făcut de Turcia ne face să ne întrebăm care vor fi efectele sale asupra mediului de securitate din zona Mării Negre, dar şi cât de mult va avea Erdogan de câştigat.

Ideea dublului joc geopolitic

Am ajuns la ideea jocului dublu făcut de Turcia, după ce, pe 9 octombrie 2017, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a efectuat o vizită în Ucraina. Profitând de vizită şi de întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Petro Poroşenko, Erdogan a ţinut să-şi arate solidaritatea faţă de situaţia politică internă a Ucrainei, precizând că Ankara nu va recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia (2014) şi că ţara sa continuă să susţină suveranitatea şi integritatea teritorială a statului ucrainean, deşi ne este cunoscut faptul că Turcia are o relaţie destul de bună cu Rusia. Preşedintele Turciei a ţinut să atingă în declaraţiile sale şi problema tătarilor din Crimeea, spunând că: „Ankara va continua să urmărească situaţia tătarilor în Crimeea”. Activiştii tătari din Crimeea se plâng de faptul că drepturile acestui grup etnic turc sunt încălcate după anexarea regiunii ucrainene de la Marea Neagră, iar Erdogan a declarat că ţine să mulţumească Ucrainei pentru că încearcă să le apere acestora drepturile.

De ce nu ar trebui ca Petro Poroşenko să se bazeze pe promisiunile făcute de preşedintele Turciei

În ciuda statutului său de stat membru NATO şi al aspiraţiilor de a adera la Uniunea Europeană, Turcia a achitat deja un avans către Rusia pentru achiziţionarea sistemului anti-balistic S-400. Mai mult decât atât, Turcia are o viziune asemănătoare cu cea a Rusiei în ceea ce priveşte relaţiile de putere la Marea Neagră.
La fel ca Rusia, Turcia este de părere că influenţa sa în regiune este un „drept istoric” ce legitimează în totalitate asumarea unui rol de lider regional. Un alt punct comun de interes pe care îl găsim în gândirea strategică a Turciei şi cea a Rusiei este opţiunea pentru păstrarea status quo-ului în regiunea bazinului Mării Negre.
Relaţia dintre Rusia şi Turcia este una dublă, caracterizată, în primul rând, de o rivalitate istorică în ceea ce priveşte manifestarea influenţei în regiunea Mării Negre, iar în al doilea rând, de perioade de cooperare în intenţia de a menţine un echilibru de forţe şi de a respinge unele ingerinţe politice sau militare ale unor state care nu au ieşire la Marea Neagră.
Odată cu declanşarea crizei din Ucraina în 2014, în rândul autorităţilor din Turcia au început să se facă din ce în ce mai tare auzite vocile care cereau intensificarea cooperărilor economice şi politice dintre Turcia şi Rusia. Chiar dacă Turcia a reacţionat la anexarea Crimeii şi a criticat acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina, Turcia a refuzat să aplice sancţiunile impuse Rusiei de Occident. Mai mult decât atât, vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la Ankara, din decembrie 2014, a constituit o dovadă în plus că există un set de interese comune pentru dezvoltarea unei strategii privind regiunea Mării Negre.

Turcia are o relaţie foarte bună cu Rusia şi pe plan economic, nu doar militar

Gigantul rus Gazprom va stabili un record de livrări de gaze naturale către Turcia la sfârşitul anului 2017, deoarece livrările au crescut către această ţară cu 48% în luna septembrie a anului 2017, informaţia aparţinând şeful biroului executiv al companiei Gazprom, Alexei Miller.
„Suntem fericiţi că livrările de gaze către Turcia sunt în creştere în acest an. Comparând perioada de la 1 ianuarie până în prezent cu perioada similară din 2016, livrările către piaţa din Turcia a crescut cu 24,3%“, a spus Miller. „Aceasta înseamnă că Gazprom va stabili, probabil, un record al aprovizionării cu gaze naturale pe piaţa din Turcia începând cu sfârşitul anului 2017“, declara managerul Gazprom.
„Vorbind despre septembrie, sezonul de iarnă se apropie în curând. Livrările de gaze în Turcia au crescut cu 48% în septembrie 2017 faţă de luna septembrie a anului trecut. Aceasta evidenţiază încă o dată că Stream turc este un proiect care este fezabil şi puternic căutat“, mai adăugat Miller.
Miller a ţinut să amintească şi despre faptul că, compania pe care o manageriază a luat în calcul urgentarea construirii gazoductului Turkish Stream, care va trece prin Marea Neagră, deoarece există o cerere tot mai mare de gaz din partea Turciei. „Acest lucru evidenţiază încă o dată că Turkish Stream este un proiect care este fezabil şi puternic căutat”.
În concluzie, atât intenţia Turciei de a achiziţiona sistemul anti-balistic S-400 de la Rusia, cât şi cumpărarea de gaz de la compania de stat Gazprom, dar şi intenţiile companiei respective de a lua în calcul renaşterea proiectului gazoductului Turkish Stream, contravin total declaraţiilor şi promisiunilor făcute de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la vizita din Ucraina.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  4 faci furt de expresie jigodie= huligan adresata ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  5 tu nu ai deloc ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto