Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Brexit: Regatul Unit va părăsi UE, fix la 29 martie 2019, ora 23.00, ora Londrei

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)sursa foto: huffingtonpost.com

Data adaugarii: 2017-11-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Procedura de separare a Regatului Unit de Uniunea Europeană, a anunţat vineri guvernul britanic, în marja celei de a şasea runde de negocieri între Bruxelles şi Londra, va avea loc cu precizie la miezul nopţii  de 29 martie 2019,  ora Bruxelles-ului, deci cu o oră mai înainte la Londra (23,00). Această precizare făcută într-un comunicat emis de David Davis, ministrul britanic  însărcinat cu punerea în aplicare a Brexit, arată - pentru prima oară de la începerea negocierii Brexit - în mod clar şi exact data şi ora de la care Regatul Unit nu va mai fi membru al UE. Ca urmare, este în curs de redactare un amendament la legea iniţială privind retragerea din UE în care nu se stipula data exactă a "divorţului".
 
Cotidianul britanic "The Financial Times" semnalează, din surse de culise, că în poziţia dnei Theresa May şi a euroscepticilor din guvernul său ar fi  intervenit o schimbare în direcţia apropierii de Bruxelles, fiind gata să plătească UE mai mult decât oferiseră iniţial (20 miliarde de lire sterline). Motivul: dornici să deblocheze negocierile vizând găsirea de soluţii la dosarele-cheie (frontiera din Irlanda, statutul cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi factura ce trebuie achitată de Londra la ieşirea din Uniune) pentru a se putea trece la abordarea unui subiect mai important, cel privind viitoarele relaţii ale Marii Britanii cu ţările UE.
 
Legea Brexit cu amendamentul privind data şi ora exactă a plecării din UE este interpretată de analişti ca document ce consacră "încetarea oficială a valabilităţii în Marea Britanie a Dreptului european".
 
Pentru analiştii politici specializaţi în dosarul Brexit, ora aleasă pentru ieşirea oficială din UE a Regatului Unit apare "surprinzătoare". Liderii europeni se aşteptau ca evenimentul să aibă loc la miezul nopţii de 29 martie ora Londrei, şi nu cea a Bruxelles-ului şi a Parisului. După referendumul din iunie 2016, primul ministru britanic Theresa May anunţase oficial doar data finalizării procesului Brexit, respectiv 29 martie 2019. Amendamentul în pregătire va fi integrat în legea  privind retragerea din UE şi va face obiectul unei examinări detaliate în Comisia Europeană începând din 14 noiembrie.
Scopul urmărit prin acest amendament, spun surse apropiate guvernului britanic, este, de fapt, "încetarea supremaţiei Dreptului european în Regatul Unit".
 
"Timpul presează"
 
În ajunul actualei runde de negocieri între Londra şi Bruxelles, Michel Barnier, negociatorul-şef din partea UE, a declarat - pentru a câta oară? - că "timpul presează" şi a subliniat din nou că sunt necesare "mai multe progrese în negocierea celor trei  subiecte-cheie" în procesul Brexit:  frontiera din Irlanda, soarta - după "divorţ" - a europenilor aflaţi pe teritoriul Marii Britanii şi a britanicilor expatriaţi în ţări membre ale UE, factură ce trebuie plătită de Marea Britanie ca urmare a plecării din UE. De reamintit că cei 27 de actuali membri ai Uniunii, reuniţi în cadrul unui summit din luna octombrie au insistat asupra necesităţii realizării de "suficiente progrese" la negocierile  privind dosarele-cheie ale Brexit pentru a putea fi de acord cu discutarea unei perioade de tranziţie post-Brexit, dorită de dna premier May, ca şi asupra relaţiilor comerciale pe termen lung.
Londra este gata să plătească UE mai mult de 20 miliarde de lire sterline despăgubiri în urma plecării din UE
Cotidianul britanic "The Financial Times" scria joi că Theresa May ar fi dispusă  să plătească UE mai mult de 20 miliarde de lire sterline - oferta britanică - cu titlu de despăgubiri în urma plecării din Uniune, soluţie ce pare, conform unor surse de culise, să fie acceptată şi de cei mai fervenţi eurosceptici din guvernul britanic, grăbiţi să deblocheze negocierile cu Bruxelles-ul, în condiţiile în care au mai rămas doar aproape cinci luni înainte ca acestea să se încheie, aşa cum a prevăzut Consiliul European.
 
O schimbare de poziţie?
 
Joi, înaintea începerii noii runde de negocieri  Londra-Bruxelles, Theresa May declara că Marea Britanie "îşi va onora angajamentele luate în perioada în care a fost membră a UE". Este o declaraţie pe care miniştrii conservatori din guvernul May, citaţi de "The Financial Times", o interpretează ca un "pas în direcţia Bruxelles-ului", care dintotdeauna a reclamat un efort financiar mai mare din partea britanicilor. Ziarul britanic citat semnala, în ultimele săptămâni, o schimbare de poziţie inclusiv la euroscepticii din guvern pe tema facturii ce trebuie achitată de Londra la ieşirea din UE. Au ajuns la concluzia, exprimată pentru "The Financial Times" de unul dintre ei, sub anonimat, că "adevărata problemă este negocierea viitoarelor relaţii cu Uniunea Europeană". Pentru euroscepticii britanici au devenit priorităţi problemele legate de suveranitate: barierele vamale sau libera circulaţie a persoanelor între UE şi Regatul Unit. Euroscepticii, mai relevă "The Financial Times", se tem de faptul că un eşec al negocierilor cu Bruxellesul ar putea duce la demisia dnei Thresa May şi instalarea "haosului". Sunt conştienţi că în luna ce le-a mai rămas la dispoziţie până la finalizarea negocierii problemelor - cheie ale Brexit se impune ajungerea la un acord cu Bruxelles-ul.
 
 
 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
  Brazilia revine în scenă

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

  Vino la mini in Madagascar, Liviule,cu toti banii ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  Ia trimiteti 10 milioane de iranieni aici sa-i fac ...
  Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Transporturi

  Retail

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util