Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Extern

Azi ar putea fi anunţat un acord privind prima fază a negocierii Brexit

Extern - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-12-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 


Theresa May, însoţită de negociatorul britanic David Davis, se află deja la Bruxelles şi urmează să fie primită în cursul acestei dimineţi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Numai ceva cu totul excepţional şi neprevăzut, spun corespondenţii de presă aflaţi la Bruxelles, ar mai putea împiedica anunţarea acordului asupra primei faze a negocierilor vizând plecarea Regatului Unit din UE. Acordul ar urma să consacre realizarea de "progrese suficiente" în soluţionarea problemelor cheie ale "divorţului".
 
Evenimentele din această dimineaţă de la Bruxelles se desfăşoară în felul următor: mai întâi o conferinţă de presă comună Juncker-Theresa May, urmată de o declaraţie a lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, care a avut şi va continuă ca, în calitatea pe care o are, să continue a juca un rol central la negocierile Brexit. De precizat, însă, că decizia finală revine ţărilor membre ale Uniunii, ai căror lideri se reunesc în cadrul summitului din 14-15 decembrie. Liderii ţărilor membre ale UE sunt cele care vor constata dacă au fost înregistrate până acum "progrese suficiente" care să permită începerea rapidă a fazei următoare a discuţiilor, axate pe viitoarele relaţii dintre Londra şi "cei 27".

Eforturile pentru găsirea compromisului irlandez

Toata ziua de joi a fost consacrată unor intense discuţii asupra complicatei chestiuni a frontierei irlandeze.
Dat fiind că partidul unionist nord-irlandez DUP, de care depinde guvernarea dnei May, a determinat luni blocarea semnării acordului, a fost necesară continuarea negocierilor cu acesta pentru găsirea unui punct de înţelegere. Între DUP, un mic partid loial Londrei, preocupat ca Brexitul să nu creeze o frontieră între Marea Britanie şi Dublin, interesele păreau dificil de conciliat. Premierul irlandez, Leo Varadkar, a ţinut să precizeze că, pentru el, esenţial este să nu se recreeze frontiera între cele două părţi irlandeze. Dar, întrucât Londra doreşte să plece de pe piaţa unică europeană, "este indispensabil să existe, într-o manieră sau alta, o separare între Regatul Unit şi UE". Acest detaliu al acordului va fi anunţat în această dimineaţă, împreună cu un alt punct al negocierilor, la fel de complicat, privind statutul viitor al cetăţenilor Europei de pe teritoriul Marii Britanii.

Garantarea aceloraşi drepturi cetăţenilor europeni

Potrivit unor informaţii obţinute de corespondentul permanent la Bruxelles al ziarului "Les Echos", şi chestiunea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie a prilejuit dezbateri tensionate în ultimele zile. Deşi dna May dorea doar un angajament privind continuarea aplicării jurisprudenţei europene în materie, negociatorul-şef european, Michel Barnier, a cerut consfinţirea în documente inclusiv a principiului supunerii Regatului Unit faţă de Curtea europeană de justiţie. S-a găsit, se pare, o soluţie prin crearea unei instanţe de arbitraj ad hoc care să nu fie total independentă de Curtea europeană de justiţie. 
 
 
 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Piata farma

  Extern

  Util